Thursday, April 23, 2009

Hatay’da Gemlik faciası…

Ali Ekber Yıldırım
Dünya
23 Nisan 2009,Perş.


Sine-i millete dönen tek milletvekili olarak siyasi tarihimize geçen Murat Sökmenoğlu ile memleketi Antakya’da karşılaştık. Memleket sorunları ve siyaset üzerine keyifli bir sohbet yaptık.
Sökmenoğlu, “Biz sadece sine-i millete dönmedik, sine-i tarıma da döndük” diyerek Antakya’da zeytincilik yaptığını söyledi.
Aileye ait 200 dönümü aşkın alana 4 yıl önce yaklaşık 17 bin zeytin fidanı dikmiş ve bu sezon, ilk ürünü almaya başlamış. Fakat ürünü aldığına pek memnun değil. Nedeni ise diktiği zeytin çeşidinden kaynaklanıyor.
Ülkedeki modaya uyarak zeytincilik yapmaya karar veren Sökmenoğlu, bir çok üretici, girişimci gibi Gemlik fidanı dikmiş.
Ürün almaya başlayınca Gemlik dikmekle ne kadar büyük bir hata yaptığını fark etmiş. Fakat iş işten geçmiş. 17 bin fidanı aşılamaya kalksa bir dört yıl daha ürün almak için bekleyecek. Yaptığı yatırımın maliyeti en az iki kat artacak.
Antakya’da Murat Sökmenoğlu gibi bir çok Gemlik mağduru var. Oradaki girişimcileri dinledikçe, Gemlik fidanının Hatay’da nasıl bir faciaya dönüştüğüne tanık oluyoruz.
Hatay, Türkiye’deki zeytin varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahip. 2008 rekoltesine göre, 150 bin tonu aşkın üretimi ile Aydın’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük zeytin üreticisi. Zeytinin yüzde 85’i zeytinyağı üretiminde değerlendiriliyor. İlde 15 milyonu aşkın zeytin ağacı var. Son yıllarda ülkede başlayan zeytin dikme seferberliğinde de Hatay ilk sıralarda. Yılda ortalama 1.5 milyon yeni zeytin fidanı dikiliyor. Fakat ne yazık ki bu fidanların yüzde 80’ni Gemlik zeytini.
Oysa, Gemlik zeytini Hatay’ın iklim koşullarına uygun değil. Hava şartlarına bağlı olarak yeterince yağ tutmuyor. Yine iklim şartlarına bağlı olarak Hatay’da Gemlik zeytininin kabuğu sertleştiği için salamura, sofralık olarak ta kullanılamıyor.
Hatay’da zeytin üretiminin yoğun olduğu Altınözü’nde, son zamanlarda çok sayıda zeytin fidanının dikildiği Amik Ovası’nda deyim yerindeyse Gemlik faciası yaşanıyor. Bu facianın sorumlusu kim?
Öncelikle son 8 yılda Hatay’da Tarım İl Müdürlüğü aracılığı ile 7 milyonu aşkın zeytin fidanı dağıtan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Bakanlığın dağıttığı fidanların yüzde 80’ninden fazlası Gemlik zeytini. Bakanlık bu hatayı sadece Hatay’da yapmadı, ülkenin diğer zeytin üretim bölgelerinde de yaptı. Fidan dağıtmakla kalmadı, dönüm başına 250 lira destek verdi. Diğer zeytin çeşitleri için bu desteğin verilmesi doğruydu. Fakat Gemlik zeytinine, özellikle Gemlik türüne uygun olmayan yerlerde desteğin verilmesi çok büyük bir yanlıştı. Bizler yazılarımızda, konuşmalarımızda bu yanlışı defalarca dile getirdik. Sonradan bu destek Gemlik için 45 liraya düşürülse de( halen dönüme 36 lira veriliyor) Hatay’da olduğu gibi bir çok yerde faciaya neden oldu. Zeytinler ürün vermeye başlayınca facianın farkına varıldı. Bu facia, Türkiye’de tarımın hangi vizyon ve misyonla yapıldığının somut örneğidir.
Elbette bakanlık kadar, yeterince araştırmayan, fizibilite çalışması yapmadan, Gemlik zeytininin bölge iklimine uygun olup olmadığına bakmadan diken üreticinin de suçu var.
Antakya bölgesinin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden Yahya Kemal Nalçabasmaz, Tarım İl Müdürlüğü’nün her tarafa Gemlik fidanı dağıtmasına karşı çıktıklarını ancak engelleyemediklerini söylüyor.
Samandağı Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı ile yılda 4 milyon zeytin fidanının üretildiği Fidanlı Köyü’ne gidiyoruz. Köyün tek geçim kaynağı fidancılık. Yeni kurulan Samandağ Meyve Fidan Üreticileri Birliği’ne köydeki 35 üreticiden 22’si üye. Birlik Başkanı ve bölgenin en büyük fidancılık şirketi Fitaş’ın sahibi Zekeriye Sağ, yılda 4 milyon zeytin fidanı ürettiklerini ve üretilen fidanın yüzde 70’inin Gemlik olduğunu söylüyor. Ayvalık, Halhalı, Sarvani ve diğer türler de üretiliyor, fakat çok az. Bu türlere talep te çok değil. En büyük alıcı Tarım İl Müdürlükleri. Köyden Türkiye’nin her yerine fidan gidiyor. Köyde ayrıca yılda 800 bin narenciye, 300 bin Trabzon hurması, 2 milyon nar fidanı üretiliyor. Birkaç yıldır moda olan nar dikimi fidan üretimine de yansıyor. Ancak, bu yıl nar fidanına olan talepte biraz azalma var.
Hatay’da Gemlik faciası yaşanırken, Akçurun Köyü’nde zeytincilik yapan Lütfi Dana Haliloğlu, bölgeye özgü bir tür olan Haşeba zeytinini üretiyor. Haşeba erken hasat edildiğinde yağ oranı azalıyor. Bu nedenle diğer türlere göre biraz daha geç hasat edilmesi gerekiyor. Fakat, makineli hasada çok uygun. Verimi yüksek. Ayrıca zeytin kanserinin görülmediği tek tür olarak biliniyor.
Gemlik faciası önlenir ve bölgeye uygun Haşeba ve benzeri türler geliştirilirse ve birkaç marka yaratılırsa, Hatay, zeytinyağında dünyanın sayılı merkezlerinden biri olmaya aday. Bugüne kadar uçakla ilaçlama yapılmadığı için organik üretim konusunda da büyük potansiyeli var. Zeytin ve zeytinyağı konusunda yatırım yapacaklar Hatay’ın bu avantajlarını iyi değerlendirmeli.

Friday, April 17, 2009

ZEYTİNCİLİK KURSUNA REKOR KATILIM‏

17 Nisan 2009,Cuma


Zeytindostu Derneği’nin Manisa Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde düzenlediği Zeytincilik kursu üreticilerden büyük ilgi gördü. Manisa Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nu dolduran yaklaşık 500 üretici gün boyu süren eğitimlerin ardından sertifikalarını Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Alhat ve Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar’ın elinden aldı.

Zeytindostu Derneği’nin ilkini 5-6 Mart tarihleri arasında Aydın Ticaret Borsası’nda düzenlediği zeytincilik kurslarının ikincisi 15 Nisan tarihinde Manisa Ticaret Borsası’nda devam etti. Zeytincilik Kursu, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar ve Zeytindostu Derneği Başkan Vekili Mustafa Alhat’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Manisalı üreticiler gün boyu süren eğitimlerde, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç.Dr. Ersel Yılmaz, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden Halil Topuz ve Mehmet Güler ile Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak’tan sulama, bitki besleme, verim artışları, zararlı hastalıklarla mücadele, budama, hasat ve zeytinlerin taşınması konularında bilgi aldılar. Kurs bitiminde eğitimcilere plaketlerle teşekkür eden Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar, zeytincilik kursuna katkıları nedeniyle Zeytindostu Derneği Başkan Vekili Mustafa Alhat’tan plaket aldı.

3.Ortak Akıl Toplantı Duyurusu‏

17 Nisan 2009,Cuma

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe mevcut olan sorunlara ortak akıl oluşturarak çözüm yolları bulmak ve sektörde bir güçbirliği oluşturarak çözüm yollarını hayata geçirmek için yola çıkılan ortak akıl toplantılarının üçüncü adımı Edremit Ticaret Odasının ev sahipliğinde Edremit’te gerçekleştirilecektir.

İlk iki toplantıda öne çıkan başlıklar ele alınarak belirlenen gündem maddeleri üzerinde ortak akıl oluşturma çabaları ciddi katılımlarla devam etmektedir.

Edremit’te, ilk toplantıda yoğun olarak üzerinde durulan ve ikinci toplantıda geliştirilerek çalışma komitesinin ve prim ödenme prensibinin belirlendiği prim konusu ile yine önemli sorunlardan biri olan tağşiş ve kalite sorunu ana gündem maddeleri olarak belirlenmiştir.

Prim konusunda komitenin çalışmaları sonucunda oluşan taslak modelin görüşe sunulacağı ve ülkemizde yaşanan tağşişin ve üründe kalite sorununun değerlendirilerek uygulanabilir, kalıcı çözüm yollarının tartışılacağı 3. Ortak Akıl Toplantısı’na ilgili tüm kurumların katılması beklenmektedir.Toplantılarda görüşülen konularda çalışma komitelerin hazırlayacakları akademik raporlar ilgili tüm kurum ve kuruluşlara Ankara’da yapılacak bir sunum ile iletilerek sonuçlanması takip edilecektir.

Yakalanan ortak aklın devamlılığı ve sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşması için aşağıda belirtilen gündem maddelerini görüşmek üzere moderatörlüğünü Hasan Köşklü'n-n yapacağı, 14 Mayıs 2009 tarihinde Edremit Ticaret Odasında yapılacak olan 3. Ortak Akıl Toplantısına yoğun katılım beklenmektedir.

Tarih: 14 Mayıs 2009
Yer: Edremit Ticaret Odası
Gündem:
10.00-10.30 Açılış
10.30-11.00 Üretim primi ile ilgili yapılmış teknik çalışmanın Komite Başkanı tarafından sunumu,
11.00-12.30 Üretim prim modeli ve Sektörde üretim ve diğer maliyetlerin düşürülmesi hakkında görüş ve öneriler
13.00-14.30 Tağşiş ve kalite konusunda ülke durumunun tespiti ve alınacak önlemler14.45-15.45 Sektördeki ortak aklın oluşturulması yönündeki görüşler
16.00-16.30 Dilekler ve temenniler
Toplantıya katılım için bilgi: Gamze Hanım, Tel: 0 232 422 01 02
Faks: 0 232 465 07 74
e-posta: zeytindostu@zeytindostu.org

Monday, April 13, 2009

2. GÜÇ BİRLİĞİ VE ORTAK AKIL TOPLANTISI GEMLİK'TE YAPILDI

Hüsamettin Berber
Zeytin Ağacı Dergisi
13 Nisan 2009,P.Tesi


"PRİM KONUSUNDA TEKNİK KOMİSYON KURULACAK"

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe sektörel uzlaşı sağlama misyonuyla düzenlenmeye başlanan "Güç birliği ve ortak akıl" toplantılarının ikincisi önemli bir zeytin merkezi olan Gemlik'te yapıldı. Gemlik Ticaret Borsası'nın evsahipliği yaptığı toplantıda sektörün en sıkıntılı konularından olan primle ilgili çalışma yapmak üzere bir teknik komisyon oluşturulması kararı alınırken, oluşturulacak komisyonn başkanlığına ise Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü Öğretim Üyesi Mücahit Kıvrak önerildi. Komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra Ankara'da konuyla ilgili olarak lobi çalışması yapacak.

"ZEYTİNYAĞINA VERİLEN TEŞVİK BİZİM BÖLGEYİ HİÇ İLGİLENDİRMİYOR"

Toplantıda söz alan Gemlik ilçe Tarım Müdürü İbrahim Çelik, sofralık zeytine teşvik verilmesi gerektiğini söyleyerek, kendi bölgelerinde zeytinyağı primi için başvurunun yok denecek kadar az olduğunun altını çizdi. Çelik, "Prim konusunda sofralık zeytim üretiminde etkili olan sivil toplum örgütleri yeteri kadar baskı yapmadıkları için sonuç alınamıyor. Bizim bölgeyi, zeytinyağına verilen teşvik hiç ilgilendirmiyor. Desteklemelerde ise bürokratik işlemler, prime olan ilgiyi olumsuz etkiliyor. Zeytine prim verilmesi ise bölge için son derece önemli" diye konuştu.

"DÜŞÜK PRİM KAYITDIŞINI ARTIRIYOR"

Zeytinyağında primin ilk kez 40 cent uygulandığını hatırlatan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken ise, sektörün kayıt içine alınmasıyla sorunun kendi kendine çözüleceğini savundu. Düşük uygulanan primin kayıtdışını arttırdığını da ifade eden Ölken, "Ankara'ya gidip konuyu anlatırken bütçe üzerinde etkisinin düşünüldüğü kadar fazla olmayacağını da anlatmak gerekiyor. Neredeyse Avrupa'daki maliyetletlerle baş edemiyorsak ciddi bir sıkıntı var demektir." diye konuştu.

"ZEYTİNE PRİM TARIM BAKANI'NIN ZERRE KADAR UMURUNDA DEĞİL"

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Gürmen ise Odalar, Borsalar ve sivil toplumkuruluşları olarak prim konusunda ortak bir çalışma yapılamamasından yakındı. Gürmen, "zeytine prim verilmesi noktası, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in zerre kadar umurunda değil. Bunu bizzat Tarım Bakanının ağzından duydum. Öncelikle Ankara'da bu sabit fikri değiştirmeliyiz" diye konuştu. Bakanlığın "Benim yağ açığım var, ben zeytine prim veririm. Onun dışında zeytine prim vermem" düşüncesinin kırılması gerektiğini savunan Gürmen Ankara'ya sesimizi duyurma noktasında zayıf kalındığını da sözlerine ekledi.

Oturum başkanlığını üretici Hasan Köşklü'nün, raportörlüğünü de Mücahit Kıvrak'ın yaptığı toplantının gündeminde primin yanısıra, Gemlik coğrafi işaretinin kullanılması ve üretici maliyetlerinin düşürülmesi vardı. Sektörde tartışma yaratan konuların başında gelen Dahilde İşleme Rejimi (DİR) konusu ise toplantı gündemine alınmadı.

Tadım Paneli ilk toplantısını yaptı









13 Nisan 2009,P.Tesi






Ulusal Zeytindostu-AYTB Tadım Paneli ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Aydın Laboratuvarında yapılan tadım toplantısında, Ulusal Otorite tarafından "Ulusal Naturel Zeytinyağı Resmi Tadım Paneli" adayı olarak kabul edilen 34 kişilik tadım paneli, biraraya gelerek tadım yaptılar ve sonuçlar üzerinde görüş alışverişinde bulunarak bilgilerini tazelediler.
Bundan sonra 15 günde bir biraraya gelerek uzmanlıklarını geliştirecek olan adaylar IOC tarafından akredite edilmek üzere çalışmalarını sürdüreceklerdir.

Friday, April 10, 2009

2007-2008 DÖNEMİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ'NİN GENEL KURULU YAPILDI

Yeni Asır
10 Nisan 2009,Cuma


Tariş, 9 milyon TL kâr açıkladı

“mesnetsiz” olduğu, “borca batık” durumda olmadıkları, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, desteksiz ve belirsiz bir ortamda büyük özverilerle çalıştıklarını kaydederek, "Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Türkiye'nin en güçlü birliklerindendir" dedi. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesislerde yapılan 2007-2008 dönemi birlik genel kurulunda yaptığı konuşmada Tariş'in kazancına değinen Çetin, iş yılında 8 milyon 979 bin TL kar ettiklerini açıkladı.

ALIM POLİTİKASI
Zeytinyağı sektöründe son yıllarda dünya genelinde yaşanan değişim ve olumsuzluklara değinen Çetin, yaşanan belirsiz tablo karşısında bu yıl fiyatı geç açıklamak zorunda kaldıklarını söyledi. Çetin, kampanyada izlediğimiz fiyat ve alım politikasıyla piyasada etkinlik göstererek, fiyatların gerilemesine engel olunduğunu kaydetti. Çetin, şunları söyledi: "Dünya piyasalarında fiyatların önemli belirleyicisi olan İspanya'da da zeytinyağı fiyatlarında gerileme yaşanDI. İspanya piyasalarındaki az sayıdaki oyuncunun kartelleşmesi sonunda fiyatlarda ciddi düşüşler olması İspanyol kooperatiflerini harekete geçirdi. Yıllardır üretici ile sanayici arasında en kısa yolu tercih eden İspanyol kooperatifleri, yaşanan sıkıntılar karşısında tüketiciye sanayici aracılığıyla değil kendi markalarıyla ulaşmak istiyor. Yani bizim yıllar önce yaptığımızı İspanyol kooperatifleri şimdi yapıyor. Bize İspanyol kooperatiflerini örnek gösteriyorlardı. İspanyol kooperatifleri şimdi bizi örnek alıyor. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) tartışmaları bu yıl da aynen devam etti. Ancak biz Tariş Zeytinyağı Birliği olarak DİR konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirdik ve DİR kapsamında ithalat yapılmasına engel olduk."

ZARAR VERMEYİN
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise , son dönemde tarım satış kooperatifleri birliklerinin varlık sebebinin haksız şekilde sorgulandığının altını çizerek, "Ülke genelinde 700 bini aşkın ortağı olan üretici kuruluşlarının kapanmasının kime ne yararı olacaktır? Bu soruya verilecek yanıt çok önemlidir. Bugüne kadar yaşadıklarımız bize göstermiştir ki üreticinin tek dayanağı sahip olduğu birliklerdir" dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına Birlik Denetçisi Muhsin Dere, genel kurulda söz olarak geçmiş ve içinde bulunulan dönemi değerlendiren bir konuşma yaptı. Dere, 22 Nisan 2008'de gerçekleşen bir önceki olağan genel kurul toplantısında ve sonrasında bazı gazetelerde dile getirilen iddiaların "mesnetsiz" olduğunu, "borca batık" durumda olmadığını vurgulayarak, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Dere, ortaklara sunduğu raporda: "Bir taraftan üretici ortaklarına en yüksek fiyatı vermeyi hedeflerken, bir taraftan da karlılık ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde hareket etme zorunluluğu bulunan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği yöneticilerine yapılacak eleştirilerde, sektörün ve diğer birliklerin içinde bulunduğu durum da dikkate alınarak, yapıcı ve insaflı davranılması gerekir. Birliğin borca batık durumda olmadığı, özellikle bahse konu genel kurul sonrasında bir gazetede 'Müfettiş, Tariş hakkında batak raporu yazdı' başlığıyla verilen haberin içeriğinin gerçeği yansıtmadığı, bu tür gerçek dışı haber ve değerlendirmelerin kıymetli marka değeri oluşturmuş olan ve en başarılı birlikler arasında gösterilen Tariş Zeytinyağı Birliği'ne zarar vermek dışında başka bir amaca hizmet etmediği de aşikardır" dedi

Zeytin Fidanı ihracat yasağı kaldırıldı

(İHRACAT 96/31) DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(TEBLİĞ NO: İHRACAT 2009/3)


MADDE 1 – 19/9/1996 tarihli ve 22762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracat 96/31 sayılı İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ ekinde yer alan (EK:1) İhracı Yasak Mallar Listesi'nin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"
Madde
Yasal Dayanak

13-Zeytin (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi'nde yayımlanmış olan çeşitlerin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları hariç), incir, fındık, antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz) fidanları
22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı

"
MADDE 2 – Aynı Tebliğ ekinde yer alan (EK: 2) İhracı Ön İzne Bağlı Mallar Listesi'nin 11 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 – Aynı Tebliğ ekinde yer alan (EK: 2) İhracı Ön İzne Bağlı Mallar Listesi'nin sonuna aşağıdaki madde ilave edilmiştir.

"
Madde
İzin Veren Kurum
Yasal Dayanak

26-Zeytin fidanı (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi'nde yayımlanmış olan çeşitlerin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları)
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı

İhracat Rejimi Kararı

"
MADDE 4 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Tuesday, April 07, 2009

İspanyol heyeti Akhisar Ticaret Borsasını ziyaret etti

Kenan MOLLA
Akhisar Haber
28 Mart 2009


Zeytindostu Derneği Davetlisi olarak Türkiye'ye gelen İspanyol heyet Akhisar'daki zeytin, yetiştiriciliği ve sanayisi hakkında bilgi almak için Akhisar Ticaret Borsasını ziyaret etti. İspanya'dan gelen heyeti karşılayan Akhisar Ticaret Borsası başkanı Emin Demirci ve yönetim kurulu üyeleri İhsan Aydar, Üyesi Mehmet üz, Mustafa Alhat, Ali Bulanık, Ticaret Borsası meclis Başkanı A. Fettah Gürmen, Meclis Üyeleri İbrahim Aslan, Mustafa Yıldırım, Nuri Güner ile birlikte İspanya'dan gelen Cano Marchal Europa Sl, Rosa M.Marchal López And Pablo, Cano Marchal, Herparsur Sa: Haytham Ismael Mardini, Salvador Cordero Martin, Ingenıería Y. Desarrollo, Agroındustrıal Sa Francisco José Calero Ruiz, Cıtolıva: Carmen Cristina De, Toro Navero, Dolores Jiménez, Martínez And Miriam, Cano Rubio, M. M. Euroconsultıng Group, Elena Arévalo Castillo heyeti karşıladılar. Akhisar Ticaret Borsası Başkan ve Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gele İspanyol heyeti, Akhisar'da üretici bahçeleri, üretimde olan fabrika ve işletmeler gezildi. Üretim pazarlama ve fuarlara katılım hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. İspanyol heyet, Akhisar Ticaret Borsası ve Akhisarlı üreticileri İspanyada Mayıs ayında yapılacak olan EXPOLİVA fuarına davet edildi.

Ak-Hisar Izgara Restauranttında birlikte yenilen öğle yemeğine katılan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı'ya İspanyol heyet İspanya'nın Granada şehri ile Akhisar'ın kardeş şehir olması hakkında teklifte bulundu. Yenilen öğle yemeğinde birlikte beraber hareket etmekle Akhisar Belediyesi , Akhisar Ticaret Borsası ve Zeytindostu Derneği yöneticileri ile İspanyol heyeti söz birliğine vardılar.