Wednesday, October 28, 2009

Banılacak zeytinyağı

Serdar Turgut
Akşam
27 EKİM 2009,SALI


Bugün kaliteli yeme-içmeye bir yaşam stili olarak önem veren her insanın militanlığını yapması gereken zeytinyağının güzelliği konusuna gireceğim. Bunun militanlığının yapılması, Türkiye açısından daha da önemli. Çünkü biz çok güzel zeytinleri ve zeytinyağını ürettiğimiz, zeytinyağı ile çok güzel yemekler yapabildiğimiz halde, ne yazık ki zeytinyağı yaşamımıza gerektiği kadar fazla girememiş durumda. Zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan'dan sonra dördüncü sırada gelmemize rağmen tüketimde bu üç ülkenin çok ama çok altındayız. Tüketim böyle düşük olunca, zeytinyağını hayatımızın önemli bir parçası haline getirip bunun kültürünü de yaratamıyoruz. Yaygın bir kültür oluşturulamayınca potansiyelimizi de tam kullanamayıp dünyada hak ettiğimiz yere gelemiyoruz.

Hatırlıyorum da; hayli gençken çukur bir kabın içine sızma zeytinyağını döküp, içine bir miktar kırmızı biber ve kekik atar, çok az da sirke katardım. Sonra sıcacık ekmeği bunun içine banıp yerdim. Yanına da güzel kırmızı bir şarap açardım. Bana göre bu, dünyanın en güzel lezzetlerinden birisi ve pahalı rafine bir yemekten daha da değerlidir benim için. Gençken yapıyordum dediysem şimdilerde bu adeti bıraktığımı sanmayın. Aradaki tek fark; yanında açtığım şarabın daha kaliteli olmasıdır.

Bir gün, New York'ta bir restoranda masamıza gelen şef, yemeklerini çok beğendiğimizi söylememizden sonra 'haydi şerefe içelim' demişti. Ben şarap içeceğimizi sanırken şef, küçük bardaklara sızma zeytinyağını koydurdu. 'Şerefe' deyip bardağını kaldırdı ve içti... Tabii biz de takip ettik. O anda üzerinde okumuş olduğum zeytinyağı tadımlarının, neden şarap tadımları kadar ciddiye alındığını fark ettim. Tereyağla yapmaya alıştığımız her yemeği zeytinyağı ile rahatlıkla yapabileceğimizi anladım. Şimdilerde ben Risotto'yu bile içine bir damla tereyağı koymadan pişiriyorum, çok da lezzetli oluyor.

Zeytinyağının doğal sevgilisi otlardır. Ege otlarından bahsediyorum. Tabii ki: sadece bu cümleleri yazmak bile bana Cunda'yı hatırlatıyor. Cunda'ya gelirken havada zeytinyağını koklamaya başlarsınız ki, bu koku beni rakıya hazırlamaya başlar. Ayvalık zeytinyağı kültürünü yaşar. Radika, cibes, hardalotu, turpotu, kayakoruğuotu, bunlar Ege'dir, topraktan fışkırır. Bunları haşlayacaksınız, sonra zeytinyağı ve sarımsak sosunu haşlanmış ota bolca dökeceksiniz. Eğer deniz kenarında bir masadaysanız, güneş de batmak üzereyse, günün sıcağı yavaştan çekilmeye başlamışken sıcaklık sadece gündüz güneşinin altında kalmaktan vücudunuzda kalmışsa, masaya bu otlar geldiğinde sıkıysa bir bardak buz gibi rakı içmeyin de görelim bakalım sizi. Otlardan birkaç çatal ve o ilk yudum hayatın güzelliğidir.

Bu tür yaşam kültürü 'Ege'ye özgüdür. Yunanlılarla paylaşırız bu kültürü. (Benim en sinirlendiğim şey ahtapot bacağını onların bizden daha güzel pişirmeyi başarmalarıdır. Sadece ahtapot bacağı yemek için Midilli'ye bile gittiğim olmuştur)

Bize bu kültür, bu yaşam biçimi tarihimizden doğal olarak geldi. O açıdan şanslıyız. Zeytinyağı kültürünü başka ülkeler gibi uğraşarak yaratmak zorunda değiliz.

Akdeniz kültürü etkisinden hayli uzakta olan ve yemek kültürünü Fransa'nın hakimiyetinde geliştiren Amerika'da (Fransız mutfağı başta bol tereyağlı ve kremalıydı) zeytinyağı kültürü ilginç bir şekilde hippi kültürü ile bağlantılı olarak gelişmişti. 1960'lı yıllarda Amerika'nın doğu kıyısında Fransız yemek ve restoran kültürü hakimiyetini kurmuşken batı tarafında ise gençlik başkaldırısının merkezi durumundaki Berkeley Üniversitesi civarında örgütlenmiş radikaller, yemek kültürü de oluşturmaya girişti. Chez Panisse adında bir restoran açıldı ve bunun sahibi Alice Waters, gerçi yine Fransız ağırlıklı bir mönü oluşturmuştu ama organik yemek kavramını ortaya atmaya başlamıştı. Doğal koşullarda yetiştirilen otlarla ve yine doğal koşullarda yetiştirilen hayvanlarla yapılıyordu yemekler. Bu kavram sonradan Kaliforniya'da alternatif ve radikal bir yemek kültürünün oluşmasına neden olmuştu. Organik yemek, vejetaryen yemek kültürü, hep bu kökenlerden gelişmişti. Zeytinyağı da hakim restoran kültürüne (Fransız) karşı bir restoran kültürü geliştirmek için kullanılmaya başlandı. Sonunda zeytinyağı Kaliforniya'nın resmi yağı da oldu bir şekilde... Daha sonra batı tarafına dersler vermek için sık sık gelen doğu yemek aristokrasisinin duayeni James Beard Kaliforniya'da gördüğü gelişmeleri batıya yani New York'a götürmeye başladı. James Beard bu arada ekmek üzerine bir kitap da yazıyordu. (Beard on Bread) Anlayacağınız zeytinyağına banılacak ekmek fikri de oluşmaya başlamıştı. Gayet tabii ki bir ülkede zeytinyağının kullanılmaya başlanması bu kadar basit ve özetle geçilecek bir konudan ibaret değil. İtalyanların etkisi de analize sokulmadan tam açıklama yapılması imkansız. Burada amacım bir kapsamlı yemek tarihi anlatımına girmek değil. Sadece bir ilginç bağlantıya dikkat çekmeye çalışmaktan ibaret.

Ben İstanbul'dayken Cunda keyfini sürmek için Bostancı'daki Cunda Balık'a giderim. Sahibi Cundalı olan bu restoranın balıkları bile günlük olarak Cunda'dan geliyor. Adres: Köy Yolu Sok. No: 6 Bostancı. Tel: 0216 3805989

Cunda'da ise doğrudan Bay Nihat'a giderim. Bay Nihat deniz kıyısında bir restoran. Kış aylarında ise arkadaki taş binada hizmet veriyor. Nefis mezeleri var. Hatta yazın meze sayısının 100'e çıktığı bile söyleniyor.

Adres: Sahilyolu No.21 Cunda Adası Ayvalık-Balıkesir. Tel: 0266 3271063

“MUT’TAN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” PROGRAMI

TARİH: 13 KASIM 2009 CUMA
YER: MUT ZİRAAT ODASI TOPLANTI SALONU

AÇILIŞ KONUŞMALARI
14.30 - 14.40 Mut Ziraat Odası Başkanı-Ali ÇELİK
14.40 - 14.50 Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı-Fevzi ATA
14.50 - 15.10 EİB Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı-Ali Nedim GÜRELİ
15.10 - 15.25 Mut Belediye Başkanı-Murat ORHAN
15.25 - 15.40 Mut Kaymakamı-Osman Yenidoğan
15.40 - 15.55 Başbakanlık, DTM, İthalat Genel Müdürü- Mustafa SEVER
15.55 - 16.30 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili
Sayın Kürşad TÜZMEN (Katılımı halinde)

PANEL KONUŞMACILARI
Oturum Başkanı: Başbakanlık, DTM, İthalat Genel Müdürü- Mustafa SEVER
16.30 – 16.50 Mut Tarım İlçe Müdürü-Levent ABAŞ
“Ülkemiz Zeytinciliğinde Mut’un Yeri ve Önemi”
16.50-17.10 DTM İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı-Mesut ASLANTAŞ
“Ülkemiz Zeytin ve Zeytinyağı İhracatında Kaydedilen Gelişmeler”
17.10 -17.30 İB Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri-
Emin DEMİRCİ, Davut ER
“Zeytin İhracatçılarımızın Üreticilerimizden Beklentileri ve
Önerileri”
17.30-18.00 DTM İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü-Emrah SAZAK
“İhracata Yönelik Olarak Uygulanan Devlet Yardımları”
18.00-18.30 Soru ve Cevaplar
18.30- Mut İşadamları ve Girişimcilerini İhracata Yönlendirmek İçin
Açılmış Olan Eğitim Programının Sertifika
Töreni

Türk zeytincilik sektörü, barışın simgesi zeytin ağacının hasadını bu yıl Akhisar’dan başlatıyor.

26 Ekim 2009,P.Tesi

30-31 Ekim – 1 Kasım 2009 tarihlerinde Akhisar’da “Zeytin Hasat Şenliği” düzenleniyor.

Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Akhisar Aktif İşadamları Derneği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi ve Zeytindostu Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Akhisar Zeytin Hasat Şenliği” kapsamında, 31 Ekim 2009 Cumartesi günü Akhisar’ın Zeytinliova Beldesi’nde dalından zeytinler hasat edildikten sonra sofralık zeytin işleme tesisinde ve zeytinyağı fabrikasında geçtiği işlemler gözlemlenecek, şenliğe katılan basın mensupları adına, “Basın Zeytinliği”nde zeytin fidanı dikilecek.

31 Ekim 2009 Cumartesi günü öğleden sonra ise düzenlenecek panel büyük bir buluşmaya evsahipliği yapacak. Son dönemde sektörün zıt kutupları haline gelen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli ile UZZK Başkanı Mustafa Tan, panelist olarak Akhisarlılara sektöre ilişkin görüşlerini aktaracaklar.

Panelde EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, Türk zeytinyağı pazarı, ihracat potansiyeli ve Akhisar’ın yerini anlatan bir sunum yapacak. UZZK Başkanı Mustafa Tan’ın ise, zeytin ve zeytinyağında kalite sorunları üzerine bir bildiri sunması bekleniyor. Akhisar’da yerleşik Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gökalp ise, sofralık zeytinde Akhisar’ın konumunu dile getirecek. Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ise Türkiye’de tarımın gelecekte alacağı önemi anlatan bir sunum gerçekleştirecek.

Meyve veren 10 milyon zeytin ağacı bulunan Akhisar’da son yıllarda dikilmiş ve önümüzdeki yıllarda meyve vermeye başlayacak 5 milyon civarında zeytin ağacı bulunuyor. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci, Akhisar’ın özellikle sofralık zeytin üretimi anlamında Türkiye’nin birinci yöresi olmasına rağmen Türkiye kamuoyunda bu özelliğinin bugüne kadar yeterince dillendirilmediğini amaçlarının Akhisar’ın potansiyelinin Türk kamuoyuna aktarılması olduğunu söyledi.

2009/10 sezonu için hem İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, hem de UZZK koordinatörlüğünde yürütülen rekolte çalışmalarında Akhisar’ın sofralık zeytin üretiminde Türkiye birincisi olduğunu anlatan Demirci, “İzmir Ticaret Borsası, Türkiye’nin 2009/10 sezonunda, 409 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesi olduğu tahmininde bulundu. Bu rekoltenin yüzde 25’ine tekabül eden 102 bin 310 tonluk dilimi Akhisar ve çervesinde yetiştiriliyor. Yakın zamana kadar Türkiye’de tütün üretim merkezi olarak bilinen Akhisar, günümüzde Türkiye’nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi haline geldi. Bu değişimi Türkiye kamuoyuna göstermek istiyoruz” dedi.

İspanya, pazarlamada Tariş'i örnek alacak

MURAT ŞAHİN
Yeni Asır
23 Ekim 2009,Cuma


Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin, "Üretim devi ülkenin kooperetifleri bizim üreticiden tüketiciye satış modelimizi uygulayıp fiyat riskini azaltacak" dedi

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin pazarlamadaki başarısı, dünya zeytinyağı üretiminde söz sahibi olan İspanyollara örnek oldu. Ülke üretimlerinin yüzde 70'ini karşılayan İspanyol kooperatifleri, 41 ülkeye kendi markası ile ihracat gerçekleştiren Tariş'ten satış ve pazarlama taktiklerini öğrenecek.
Üretimin büyük kısmını gerçekleştiren İspanyol kooperatiflerinin satış ve pazarlama konusunda aynı oranda etkin olmadığını belirten Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, İspanyol Zeytinyağı Kooperatifi Oleoestepa ile protokol imzaladıklarına dikkat çekerek, Tariş'in pazarlama modelini uygulayacaklarını kaydetti.
İspanyol kooperatiflerinin çok güçlü olduğunu ancak bu gücü satış ve pazarlamada kullanamadıkları için sıkıntı yaşadıklarını anlatan Çetin, "Üstelik fiyatların ani düşüşünde de üretimleri oranında risk alıyorlar. Şimdi bu sıkıntıyı Tariş Zeytin A.Ş. benzeri bir satış pazarlama şirketi kurarak aşacaklar. Bu gelişme bize de güç verdi ve doğru yolda olduğumuzu gösterdi" dedi.
İspanyol kooperatiflerinin yıllardır üreticiden aldığı ürünü ağırlıklı olarak dolumcuya veren bir sistemle çalıştığını ifade eden Çetin, "Kooperatifler sektörde kartelleşme yaşandığı için ciddi fiyat düşüşleri ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle modelimizi örnek aldılar" dedi. Çetin şöyle konuştu: "İspanyol kooperatifleri fiyat düşüşlerinin önüne geçmek için Tariş Zeytinyağı'nın üreticiden - tüketiciye satış modelini inceledi. Bize, 'Sizin İspanyol modeli olarak adlandırdığınız modele biz pazarlama problemi diyoruz' açıklamasını yaptılar ve satış ve pazarlama şirketimiz Tariş Zeytin A.Ş'nin modelinin doğru olduğunu vurguladılar. İspanyol kooperatifleri maliyetlerin yüksek olduğunu gerekçe göstererek, ambalajlı üretim ve pazarlama konusunda çok fazla yatırım yapmamıştı. Ancak fiyat problemini pazarlamaya ağırlık vererek çözecekler" dedi.

SÖZLEŞME İMZALANDI
5-6 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdikleri uluslararası zeytinyağı sempozyumuna katılan İspanyol kooperatif yöneticilerinin Tariş Zeytin A.Ş'nin yurtiçinde sektör lideri olması, yurtdışında ambalajlı ihracatta elde ettiği başarılar ve özellikle de ürün çeşitliliğinden çok etkilendiklerini anlatan Çetin, bu sistemi bugüne kadar kurmadıkları için şu anda sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiklerini vurguladı. Kendilerine bu konuda destek vermek için ilk adımı atarak Oleoestepa Kooperatifi ile bir protokol imzaladıklarını açıklayan Çetin şöyle konuştu: "Bu protokolle biz onlara satış ve pazarlama konusunda destek vereceğiz. Onlar da bize üretim ve kooperatifleşme konusundaki bilgi birikimlerini aktaracak. Yani her iki ülkenin üreticileri bu ortak çalışmadan kazançlı çıkacak."

Çinlilere zeytinyağını sevdirdiler
Halen 41 ülkeye Tariş markasıyla ihracat yaptıklarını ve Uzakdoğu pazarından çok umutlu olduklarını ifade eden Çetin, Çin'in de 30 bin ton zeytinyağı tüketimiyle hızla büyüyen pazar olduğunu vurguladı. Soya yağının ağırlıklı olarak tüketildiği Çin'de sağlık trendinin artmasıyla sağlıklı ürün olan zeytinyağına Çin halkının da ilgi göstermeye başladığını belirten Çetin, "Çin Şanghay'da bulunan Wall Mart (3 mağazası), Tesco, Tops ve City mağazalarında Tariş markalı 8 kalem sızma ve riviera ile 3 çeşit zeytinlerimiz satılmaktadır. Wall Mart ile Şanghay'da 2 yıldan bu yana çalışmaktayız. Önümüzdeki aylarda Pekin'de bulunan başta Wall Mart mağazaları olmak üzere çok sayıda zincir mağazaya girme yolunda çalışmalarımız sürüyor. Ağırlıklı olarak Şanghay ve Pekin üzerinden pazarı genişletmeyi hedeflerken halen yılda ortalama 50 ton olan satışlarımızı kısa sürede 150 tona çıkarmayı planlıyoruz."

Cargill ve Hojiblanca birlikte zeytinyağı şişeleme işinde

Gıdahattı
12.10.2009


Cargill ve Hojiblanca’nın Private Label zeytinyağı üretecekleri İspanya’daki yeni şişeleme fabrikasının açılışı yapıldı. Yarı yarıya ortak girişimle 18 milyon Euro yatırım yapılan fabrika Malaga yakınlarındaki Antequera’da yer alıyor.

Tam kapasite çalışacak olan fabrikada yılda 100 milyon şişe zeytinyağı şişelenecek. Fabrikada “ağaçtan sofraya” tüm süreçlerdeki uzmanlık ve deneyimle çeşitli kalitelerde zeytinyağı şişelenecek.

Zeytinyağı tadımcıları aranıyor

Cumhuriyet
23-10-2009


2010’da yürürlüğe girecek “Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği”, zeytinyağına tadım kriterleri getirecek. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Ümmühan Tibet, “Avrupa Birliği tarafından zeytinyağı ihracatında duyusal özellikler aranacak. 2010 tarihinden itibaren denetimlerde, zeytinyağı tadım analizleri, tadım panelistleri marifetiyle yapılacak.” dedi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği “Natürel Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitimi”ne katılan Tibet, 2008’den bu yana yaklaşık 500 tadımcı yetiştirildiğini, rakamın artacağını bildirdi.

Monday, October 19, 2009

AKHİSAR’A ZEYTİN DİKMEYE VE ZEYTİN HASADINA DAVETLİSİNİZ…

17 Ekim 2009,C.tesi

Kendi zeytin fidanınızı dikmek, zeytin hasadı yapmak, zeytinyağı fabrikasında zeytin sıkımına tanıklık etmek, helikopterle zeytinliklere gökyüzünden bakmak, birbirinden lezzetli zeytinyağlı yemekleri tatmak ister misiniz? O halde Aksihar’da düzenlenecek 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği’ne davetlisiniz…

Sofralık zeytin üretiminde lider konumda olan ve 10 milyon meyve veren zeytin ağacına sahip Akhisar’da, 30 - 31 Ekim – 01 Kasım 2009 tarihlerinde, “4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği” düzenleniyor.

Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Akhisar Aktif İşadamları Derneği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Zeytindostu Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği organizasyonda; zeytin hasatından, zeytinyağı tadımınına, zeytin fidanı dikiminden helikopterle fidanlıkların gezimine kadar birbirinden renkli etkinlikler olacak.

Etkinlikler kapsamında, Zeytin Hasat Şenliği’ne katılacak gazetecilerin her birinin adına birer tane zeytin fidanı dikimi yine basın mensuplarının kendileri tarafından gerçekleştirilecek. Gazeteciler, bundan sonra geleneksel olarak her yıl yapılacak zeytin hasat şenliklerinde kendi ağaçlarının ürününü hasat edebilecekler.

Program

31 Ekim 2009 Cumartesi
08.00 – 10.00 – Kahvaltı
10.30 – Zeytin hasadı için Zeytinliova’ya hareket
11.00 – Zeytin Hasadı
11.45 – “Basın Zeytinliği”ne zeytin fidanı dikimi
12.30 – Zeytinyağı Tesisi Gezisi
13.15 – Zeytin İşleme Tesisi Gezisi
14.00 – Zeytinliova Gölet’te Akhisar’a özgü zeytinyağlı yemekler ve Ramiz Köfte tarafından servis edilecek “Akhisar Köfte” eşliğinde öğle yemeği
15.30 – “Zeytin’de dünya ikinciliğini hedefleyen Türkiye’nin hedefinde Akhisar’ın rolü ve önemi” konulu panel.

Friday, October 16, 2009

Kıbrıslı liderler zeytin fidanı dikti

CNNTurk
15 Ekim 2009,Perşembe


Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 45. kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un ev sahipliğinde yapılan görüşmeden önce, müzakere binasının önüne iki zeytin fidanı dikti.

İki taraftan sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcileri de, toplantıdan önce ara bölgede müzakerelerin sürdürüldüğü binanın önüne gelerek İngilizce, Türkçe ve Rumca olarak "Barış sürecine biz de katılıyoruz" yazılı bir pankart açtılar ve hazırladıkları ortak bildiriyi liderlere sundular.

STÖ temsilcileri, liderlere sunulan bildiriyi okudu ve ardından liderlere birer çiçek verdi. Bildirilerin okunmasının ardından konuşan Talat ve Hristofyas, müzakerelerin başarıyla sonuçlanması için ellerinden gelenin en iyisini yapma sözü verdiler ve hedefe ulaşmak için çok çalıştıklarını belirttiler. Liderler STÖ'lere destekleri için teşekkür de etti.

Tuesday, October 13, 2009

13 Ekim 2009,Salı

Zeytin yasasında yapılmak istenen değişikliğe karşı GÜMÇED Edremit körfez şubesi öncülüğünde toplanan 100 bin imzayı TBMM sine vermek üzere zeytinciler, Körfezden 4 otobüsle Ankara’ya gidiyor.

Zeytincilerin Programı şöyle;
19 ekim saat 22.00 Körfezden hareket,
20 ekim saat 09.00-12.00 Anıtkabir,
12.00-13.00 tarım bakanlığı önünde basın açıklaması,imzaların verilmesi,
13.30-14.00 CHP grup toplantısına katılım, Meclis Başkanlığına
imzaların verilmesi, Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına
imzaların temsilciler aracılığı ile verilmesi,geriye dönüş.

Gömeç'te Zeytin Hasat Şenliği


haberfx
13 Ekim 2009,Salı


Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde ilk defa zeytin hasat şenliği düzenlendi. Gömeç'e bağlı Ulubeyler köyünde Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi'nin organize ettiği hasat şenliğinde büyük coşku yaşandı.
Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde ilk defa zeytin hasat şenliği düzenlendi. Gömeç'e bağlı Ulubeyler köyünde Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi'nin organize ettiği hasat şenliğinde büyük coşku yaşandı.

Gömeç Tariş Kooperatifi Başkanı Ahmet Ali Uzun'un ev sahipliği yaptığı hasat şenliği, körfez zeytincilerini buluşturdu. Gömeç Kaymakamı Faruk Ekiz, Ak Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Küyükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ve körfezdeki Tariş kooperatifi yöneticileri ile ürecileri bir araya getiren hasat şenliğinde büyük coşku yaşandı.

Gömeç Tariş Başkanı Ahmet Ali Uzun, yaptığı konuşmada katılımcılara teşekkür etti. Yurt genelinde 100 bin ton zeytinyağı beklendiğini belirten Ahmet Ali Uzun, üreticinin zeytinyağını 1 lira pirim beklediğini bildirdi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de yaptığı konuşmada, Tarım Bakanlığı'nın zeytinde dünya ikinciliği hedefi koyduğunu söyledi.

Çetin, şenliğe katılan milletvekili İsmail Özgün'e teşekkür etti. Başkan Cahit Çetin, Tariş olarak tane zeytin alımlarına da başladıklarını bildirdi. Milletvekili İsmail Özgün de, yaptığı konuşmada, devletin zeytincinin yanında olduğunu bildirdi. Zeytinde dünya ikinciliğini hedeflediklerini belirten Özgün, "Daha çok üretmeliyiz. Bunun için de zeytin dikimini teşvik ediyoruz. Zeytinyağı tanıtımına önem vermeliyiz. Bununu için de Tariş'e büyük görev düşüyor. İç tüketimi de artırmalıyız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, Gömeç Müftüsü Fetullah Uydaş'ın okuduğu birlik beraberlik ve bereket duasına tüm katılımcılar amin dedi. Yapılan konuşmaların ardından davetlilere etli pilav ve ayran ikramı yapıldı. Bu arada Burhaniye belediye gençlik merkezi halk oyunları ekibinin gösterileri büyük ilgi gördü. Törenin ardından makinelerle hasat yapıldı.

Monday, October 12, 2009

Zeytinyağı Konseyi Başkanı Tan: Zeytinyağı Rekoltesi 6 Yılın Ortalamasının Yüzde 26 Fazlasıyla 147 Bin 491 Ton Oldu

CHA
09 Ekim 2009,Cuma


Türkiye'de bu yıl ilk defa Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti oluşturuldu. Heyet adına açıklama yapan Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, zeytinyağı rekoltesinin son 6 yılın ortalamasının yüzde 26 fazlasıyla 1/5 randımanla 147 bin 491 ton olduğunu belirtti.

Zeytin ve zeytinyağı sezonuna ilişkin güvenilir veriler sağlamak amacıyla UZZK koordinatörlüğünde bu yıl başlatılan Ulusal Resmi Tespit Heyeti çalışmalarını tamamlandı. Rekolte tespit sonuçları ve sektördeki diğer gelişmeler hakkında bir basın toplantı düzenlendi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'ndeki toplantıda konuşan UZZK Başkanı Dr. Tan, heyetin 28 Eylül ile 2 Ekim arasında sahaya indiğini ve ülkenin toplam zeytin ağacı varlığının yüzde 96'sını teşkil eden 19 ilde çalışmalar yaptığını söyledi. Yok yılında bulunduklarını vurgulayan Tan, çapraz sorgulama yapıldığını ve raporun titiz bir çalışmayla hazırlandığını aktardı. Söz konusu 19 ilde 107 milyon 620 bin 97 adet meyve veren ağaç bulunduğunu, ağaç başına 10,5 kg ile 1 milyon 126 bin 363 ton zeytin alınacağını belirten Tan, bunun 389 bin 120 tonunun sofralık olarak ayrılacağını ifade etti.

Mustafa Tan, 737 bin 244 ton zeytinin ise yağlığa ayrılacağını belirterek, "Bundan da ortalama 1/5 randımanla 147 bin 491 ton zeytinyağı elde edilecek. Toplam ağaç varlığı 150 milyon 751 bin 495 adettir. Meyve verenlerin toplama oranı ise yüzde 71'dir." dedi. Ege ve Marmara bölgelerinde zeytinyağı rekoltesini de 105 bin 395 ton olarak açıklayan Tan, bölgeden 305 bin 774 ton sofralık zeytin elde edileceğini söyledi.

Geçen yılki zeytinyağı rekoltesinin 130 bin ton olduğunu hatırlatan UZZK Başkanı, iç piyasaya 90-95 bin, ihracata 23 bin ton gittiğini vurguladı. Dr. Mustafa Tan, zeytinyağı üretiminin son 6 yıl ortalamasının ise yaklaşık yüzde 26 yükseldiğinin altını çizerek, üretimden vazgeçilmemesini istedi.

Friday, October 02, 2009

Zeytinyağı şampiyonu beldede üretim zamanı

Referans
30.09.2009


İtalya'da geçen yıl düzenlenen "Dünya Uluslararası Organik Zeytinyağı Üretimi Yarışması"nda birinci seçilerek adını duyuran Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde, 2009 hasadının ardından üretime başlandı.
Büyükbelen Belediye Başkanı Mehmet Keyik, beldede 40 bin dekar arazide başlayan zeytin hasadıyla birlikte, zeytinyağı işletmelerinde üretime geçildiğini belirterek, bu yıl daha kaliteli yağla "dünyanın en iyisi" unvanını korumayı hedeflediklerini kaydetti.
Beldede 1 milyon dikili zeytin ağacının bulunduğunu ve yılda 30 bin ton zeytin, 12 bin ton da zeytinyağı üretildiğini ifade eden Keyik, Büyükbelen'deki zeytinlik alanların yüzde 80'inin organik ürün sertifikasına sahip olduğunu ifade etti. Keyik, "Beldemizdeki zeytinyağı fabrikaları da zeytinyağı üretimine başladı. 6 fabrikanın tamamı, 24 saat aralıksız üretim yapıyor. Zeytinyağı üretiminin 2 veya 2.5 ay sürmesi bekleniyor. Bu yıl verim güzel" dedi. Keyik, beldede günde 400 ton organik zeytinyağı üretildiğini kaydetti.

Hedef Avrupa pazarı
Büyükbelen'de üretilen zeytinyağın, büyük şehirler başta olmak üzere yurdun birçok kentine gönderildiğini belirten Keyik, Avrupa'ya ihracat yapmayı da hedeflediklerini ifade etti.
Şevik Kontinü Zeytinyağı İşletmesi Sahibi Mehmet Şevik ise zeytinyağı üretim sezonunun başladığını, işletmelerinde günde 80 ton zeytinin işlendiğini belirterek, bu yıla ilişkin zeytin veriminin çok iyi olduğunu, zeytinyağının kilosunu 5 ile 5.5 liradan satışa sunduklarını kaydetti.
Büyükbelen beldesinde üretilen organik zeytinyağı, İtalya'da Bari Ticaret Odası tarafından İtalya Organik Tarım Konsorsiyumu ve Andria Belediyesi ana sponsorluğunda geçen yıl düzenlenen Dünya Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması'nda dünya birincisi seçilmişti.

Zeytinciler Çin Seddini Aşacak

Haber Hürriyeti‏
02 Ekim 2009 Cuma


Yıllık 12 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatımızın arttırılabilmesi amacıyla son 1 ayda iki kez Çin seyahatine çıkan Dış Ticarette Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Çin’e giden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Ölken, Çin pazarını birinci öncelikli pazar olarak seçtiklerini söyledi.

Çin’in zeytinyağı tüketiminin son 5 yılda 20 kat artış gösterdiğini ve önümüzdeki süreçte çok daha büyük sıçrama beklediklerini anlatan Ölken; “zeytin ve zeytinyağı sektörü net döviz girdisi sağlayan bir sektör. Türkiye olarak Çin’e şu anda yıllık 2.6 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç ediyoruz. 1.2 milyarlık nüfusu ve zeytinyağına artan ilgileri nedeniyle Çin pazarına bu rakamları kısa sürede 3’e, 5’e katlamak için ZZTK olarak Çin pazarını öncelikli Pazar olarak belirledik. İlk aşamada Şangay ve çevresini seçtik. Bu çerçevede 18-20 Kasım 2009 tarihleri arasında Şangay’da yapılacak olan Food And Hotel China 2009 Yiyecek&İçecek Fuarı’na katılacağız” dedi.

Food And Hotel China 2009 Yiyecek&İçecek Fuarı süresinde tadım semineri, tadım eğitimi, sektör tanıtımı ve demonstrasyon gibi çeşitli aktiviteler düzenleyeceklerini vurgulayan Ölken, şöyle devam etti: “Bölgedeki gıda yazarları, gurmeler, basın ve medya kurumları ile ulusal ve uluslarararsı zincir mağaza yöneticilerinin davet edileceği bu etkinliklerdeki amacımız ülkedeki Türk zeytin ve zeytinyağı bilinirliğini arttırmak, pazara girecek firma ve markalarımıza destek olmaktır. 2010 yılı Mayıs ayında başlayacak Expo 2010 da dahil olmak tanıtım faaliyetlerimiz devam edecektir. Bunun yanısıra pazardaki gelişmeleri izlemek, yapılacak çalışmaları yürütmek amacı ile Şangay Ticaret Müşavirliğimizin desteği ile yerleşik bir düzen kurulmasını planlıyoruz. ZZTK’nin faaliyetleri arasında Çin halkını Türk zeytin ve zeytinyağı ile tanıştırmak önemli bir yer tutacaktır.”

TÜRKİYE ÇİN’E NE KADAR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRAÇ EDİYOR?

Çin, Türkiye’nin en fazla dış ticaret açığı verdiği ülkelerin başında geliyor. Türkiye Çin’e karşı 12 milyar dolar seviyesinde dış ticaret açığı veriyor. ZZTK Başkan Vekili Metin Ölken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın son Çin seyahatinde heyet çalışmaları süresince bu konu üzerinde önemle durduğunu ve Çin-Türkiye ticari ilişkilerinin daha dengeli bir seviyeye gelmesinin hedeflerin başında geldiğini ifade ettiğini kaydetti. Ölken, “Bu açıdan baktığımızdan ülkemize her zaman net döviz girdisi sağlayan zeytin ve zeytinyağı sektörümüz Bakanımızın bu isteğine cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Bugün için Türkiye Çin'e yaklaşık 2.6 milyon dolar civarında zeytin ve zeytinyağı ihraç etmekte olup, Çin'in bu konudaki ithalatından yüzde 5 seviyesinde pay almaktadır. Şu anda İtalyan ve İspanyolların hakimiyetindeki pazarda yapacağımız çalışmalarla payımızı arttırmak istiyoruz” diye konuştu.

5. Ortak Akıl Toplantısı Nizip'te yapılacak


Tarih:
09 Ekim 2009 Cuma

Yer: Nizip Ticaret Odası

Gündem:
10.00-10.30 Kayıt ve Açılış
10.30-12.30 Bölgeye uygun zeytin fidanı türlerinin tespit edilmesi. Yeni teknoloji ile yapılabilecek olan hasat ve sıkım tekniklerinin görüşülmesi.
13.00-14.30 Zeytinyağı depolama teknikleri ve bölgenin ihracat potansiyelinin belirlenmesi.
14.45-15.15 Tağşiş ve kalite sorunu15.
15-16.00 Daha önce yapılmış 4 ortak akıl toplantısının özetlenmesi
16.15-17.00 Dilek ve Temenniler

Thursday, October 01, 2009

Borsa tahmini açıkladı Konsey tepki gösterdi

SİNAN DOĞAN
Yeni Asır
01 Ekim 2009,Perşembe


İzmir Ticaret Borsası'nın bu yılın Türkiye zeytinyağı rekoltesini 169 bin 752 ton olarak duyurması, tahmin yetkisini elinde bulunduran Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ni kızdırdı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde yürütülen 2009-2010 sezonu zeytin ve zeytinyağı tahmini rekoltesi açıklandı. İTB'nin yanı sıra Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Zeytindostu Derneği işbirliğiyle gerçekleşen tahmini rekolte çalışmasına göre, bu yıl Türkiye genelinde 169 bin 752 ton zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor.
Bu sezon 'yok yılı' olmasına rağmen, 'var yılı' olan geçen sezonki 160 bin tonun üzerinde bir rekolte tahmin edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın resmi ulusal rekolte belirleme yetkisini Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne vermesi ise bu yıl tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, "Bu rakamı kamuoyuna açıklamaları saygısızlık" dedi.
İTB koordinatörlüğünde yapılan çalışmanın kamuoyuna açıklanmasını doğru bulmadıklarını kaydeden Tan, şunları söyledi: "Bu açıklamayı gereksiz ve zamansız buluyoruz. UZZK'ya bir saygısızlık olarak değerlendiriyoruz. Rekolte çalışması yapsınlar ama kendi üyelerine yönelik yapsınlar."

BAKANLIK DEVRETTİ
Tarım Bakanlığı'nın zeytin ve zeytinyağında resmi ulusal rekolte tahmin yetkisini UZZK, Tariş Zeytinyağı Birliği, Marmarabirlik, tarım il müdürlükleri, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Edremit Zeytincilik Araştırma İstasyonu, Doğu Akdeniz Zeytinciler Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, yerel ticaret oda ve borsalarının içinde olduğu heyete verdiğini hatırlatan Tan, büyük ihtimalle gelecek sezon İzmir Ticaret Borsası ile İzmir Ticaret Odası'nın da bu heyette yer alacağını açıkladı.
Öte yandan İTB'den yapılan açıklamada, 105 milyon 255 bin 436 adet meyve veren, 40 bin 144 bin 183 adet meyve vermeyen ağaç olduğu belirtildi. Ağaç başına ortalama 11.7kg. zeytin verimi saptanırken, 1 milyon 227 bin 474 ton zeytin tanesi alınacağı açıklandı. Bu miktarın 409 bin 449 tonunun sofralığa, 818 bin 25 tonunun ise yağlığa ayrılacağı belirtildi. Ortalama bire dört randıman ile 169 bin 752 ton zeytinyağı elde edileceği duyuruldu.
İTB tarafındasn yapılan yazılı açıklamada, "Rekolte tahmin çalışmasında 28 tarım il müdürlüğünden veri talep edilmiş, 25 il müdürlüğünden alınan cevaplardan yararlanılmıştır. İzmir, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Aydın ve Muğla illerinde bulunan çalışma programına dahil ilçe müdürlüklerinin birçoğu ile görüşme yapılmış ve bölgemizde bulunan 12 ticaret borsasının bildirdiği ilgili üyelerinin, bölgede yer alan zeytin ve zeytinyağı işletmelerinin, köylerde bire bir görüşme ile üreticilerin görüşleri alınmıştır" görüşüne yer verildi.

Sektörü kimse tutamayacak
Tahmini rekolte tespitine göre Ege ve Marmara bölgelerinde bulunan Balıkesir, Çanakkale, Manisa, Aydın, Muğla, İzmir ve Bursa illerinde toplam 82.948.915 adet meyve veren, 20.106.337 adet meyve vermeyen ağaç mevcut. Ağaç başına ortalama 10,1 kg. zeytin verimi ile 839.983 ton zeytin tanesi alınacağı, bunun 278.885 tonunun sofralığa, 561.098 tonunun yağlığa ayrılacağı, bundan da ortalama 1/5 randıman ile 112.015 ton zeytinyağı elde edileceği tahmin edildi.