Thursday, October 18, 2012

Zeytinci, rotayı Rusya’ya çevirdi

15-10-2012

Zeytin ihracatçıları rotayı Rusya’ya çevirdi

Zeytin ihracatçıları hükümetten Rusya pazarına girebilmek ve İspanyollara karşı pazarda güç kazanabilmek için destek istediler.

Yeni zeytin sezonu, 12 milyon ağaca sahip Akhisar'da hasat şöleni ile geçtiğimiz günlerde açıldı. Sektör 2012-2013 sezonunda hedef pazar olarak Rusya'yı seçti. 100 bin tonluk zeytin tüketimi olan Rus pazarında 20 bin ton satış hedefi koyan Akhisarlılar, hükümetin prim, ambalaj ve marka desteği vererek İspanyollar'a karşı Türk ihracatçısının rekabet gücünü artırmasını bekliyor.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, yeni sezonda hedef pazar olarak Rusya'yı seçtiklerini belirterek, bu pazara en az 20 bin ton sofralık zeytin satabileceklerini söyledi. Rusya Federasyonu'nun 100 bin ton sofralık zeytin tükettiğini, Türk Cumhuriyetleri ve civar ülkelerle beraber pazarın 200 bin tona çıktığını kaydeden Demirci, bu pazarda İspanyolların hakim olduğunu açıkladı.

Sofralık zeytinde Irak ve Romanya pazarlarında sorun yaşamadıklarını dile getiren Demirci, "Ancak Rusya pazarında İspanyollar ile rekabet edemiyoruz. Dünya fiyatlarını İspanyollar belirliyor. Bu gücü devlet desteğinden alıyorlar. İspanya'da zeytin ve zeytinyağına 1.3 euro destek veriliyor. Bizde zeytinyağına 50 kuruş prim var, sofralık zeytine prim yok. Sofralık zeytine de destek istiyoruz. Ruslar küçük ambalajlarda zeytin ve zeytinyağı istiyor. Ambalaj desteğine ihtiyacımız var. Ayrıca pazara kendi markalarımızla girmekte zorlanabiliriz. Farklı markalara üretim yaptığımızda da teşvik alabilmeliyiz. Bu destekler verilirse Rusya'ya 15-20 bin ton zeytin gönderebiliriz" dedi.

Wednesday, October 10, 2012

Zeytinyağında fiyatlar dibe vurdu, üretici perişan oldu'

Arzu ALP

10 Ekim 2012 Çarşamba

İZMİR - Zeytinyağı fiyatları dibe vurdu, üretici darboğaza girdi. Zeytinin maliyeti 1.18-1.80 TL, zeytinyağının maliyetinin ise bölgelere göre 5.50-6.50 TL arasında değişirken, zeytinyağı üretici fiyatları piyasada 4.50-5.50 TL'ye kadar geriledi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, bu fiyatların önceki yılların daha gerisinde olduğuna ama tarımsal girdi fiyatlarının ve diğer masrafların her yıl arttığına dikkat çekerek, bu şekilde devam etmesi halinde üreticinin faaliyetlerini sürdürmesinin dahi tehlikeye gireceği uyarısında bulundu.

Üreticinin mağduriyetinin giderilmemesi halinde Türkiye'nin 2017 yılı için koyduğu İspanya'nın ardından zeytinyağında dünyanın en büyük ikinci üreticisi olma hedefine de ulaşılamayacağını savunan Tan, iki boyutlu önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Tan, bunlardan ilkinin hükümet önlemleri ile mevcut primlerin artırılması olduğunu belirterek, "3-4 yıl önce 11 kuruş olan zeytinyağına destek primi 50 kuruşa yükseltildi. Ancak, bu miktar rakip ülkelere göre çok yetersiz. Destekleme primi en az 1-1.5 TL olmalı. Ya da dane zeytine 50 kuruş verilmeli. Tarım Kanunu'nda destekleme araçları ve fark ödemesi var ve bu maddeler üreticiye verilecek primin miktarının yeterli hale getirilmesini öngörüyor. İç ve dış piyasa fiyatları ve maliyetler göz önünde bulundurularak aradaki fark prim olarak verilebilir" dedi.

Tan, bir de eski zeytin alanlarında üretici maliyetlerinin daha fazla olduğunu hatırlatarak, "Devletin yeni ağaç dikiminde, uygulamanın başlangıcında verdiği dönüm başına 250 TL'lik desteğin geleneksel zeytinliklere de verilmesini istiyoruz" açıklamasını yaptı. İkinci önlemin ise zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden ürün alan alıcılar yani tüccarlar tarafından alınması gerektiğini vurgulayan Tan, 5.5-6.5 TL olan maliyetinin altında fiyat verilmesinin üreticiyi mağdur edeceğini savundu.

Maliyetler daha da artacak

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin yaptığı maliyet hesaplarına göre 1 kilogram

zeytinyağının üretim maliyetlerinin 5.5-6.5 TL arasında olduğuna, ancak bu rakamların da geçen yıla ait olduğuna dikkat çeken Tan, "Bu yıl başta mazot olmak üzere, girdi fiyatlarındaki artış maliyetleri daha da artırdı. Bu maliyet artışları üreticiyi darboğaza sokar, üretimden kopma noktasına getirir" dedi.
Dünya zeytinyağı üretiminde söz sahibi olan İspanya'da zeytinin tomurcuklanma döneminde oluşan don zararları ve daha sonra kuraklık nedeniyle rekoltede ciddi anlamda düşüş olduğuna işaret eden Tan, "Rekolte düşüklüğü nedeniyle İspanya ve İtalya'da fiyatlar yükseliş trendine girdi. Bu yıl rekoltedeki, artış Türkiye'nin ihracatını ciddi anlamda artıracaktır. İhracatta da dökme değil, markalı ve ambalajlı bir şekilde ihracatımızı taçlandırmamız lazım" diye konuştu.

Tan, şu anda zeytinyağı fiyatlarının iç piyasada tarihinin en düşük döneminde olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Artık Türk zeytinyağının pahalı imajının tamamen ortadan kalkması lazım. Bu imaj hala daha belli lobilerce sürdürülüyor. Bugün ham Ayçiçek yağının kilosu 3 liradan satılıyorsa zeytinyağının fiyatının en az 9-10 TL olması lazım. Zira bitkisel yağ ve zeytinyağı paritesi 1/3.5 arasındadır."

Akhisar'da zeytinyağı sezonuna şenlikli açılış

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörü 2012/13 sezonunu karşılamaya hazırlanıyor. Zeytin hasadını her sene şenlik havasında başlatan sektör temsilcileri bu yıl 12-14 Ekim 2012 tarihlerinde sofralık zeytin üretiminin en çok yapıldığı bölge olan Akhisar'da "4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği" düzenliyor. Türkiye'de 12 milyon zeytin ağacı varlığı ile en fazla zeytin ağacına sahip ilçe konumunda olan Akhisar'da 13 Ekim Cumartesi günü temsili ilk hasat törenle başlatılacak. Türkiye, 2012/13 sezonunda 40 ilde 455 bin tonluk sofralık zeytin ve 201 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi bekliyor. 500 bin ailenin doğrudan zeytincilik sektöründen geçindiği Türkiye son 10 yıllık süreçte zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardı. Akhisar'ın 2012/13 sezonunda 85 bin ton sofralık zeytin, 5 bin 500 ton zeytinyağı rekoltesi beklediğini söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci, sofralık zeytin üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer aldıklarını kaydetti.