Thursday, August 02, 2007

Destek 250 YTL'den 45 YTL'ye düştü zeytinciyi yabancı çeşit endişesi aldı‎


DÜNYA GAZETESİ
01/08/2007 -ADANA

Bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin fidanı dikiminde, dekar başına verilen 250 YTL tutarındaki desteğin 45 YTL'ye düşürülmesi üreticileri endişelendirdi.Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, devletin verdiği destekle son yıllarda Türkiye'deki zeytin ağacı varlığının 3 kat artarak, yaklaşık 150 milyona ulaştığını söyledi.

Dikiminin desteklenmesiyle zeytinin son yıllarda çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri haline geldiğini belirten Güler, rekoltesi ve kalitesiyle de üreticinin yüzünün güldüğünü bildirdi.

Güler, devletin zeytin üretimini teşvik ederken bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin için 250 YTL tutarında destek verdiğini ve dikimi yapılan türün yaklaşık yüzde 80'ine varan oranı oluşturduğunu, ancak bu katkının 45 YTL'ye düşürülmesinin üreticileri endişelendirdiğini ifade etti.

Çeşitler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini anlatan Güler, ancak,desteğin düşürülmesiyle yabancı çeşitlerin önünün açıldığını savundu. Yabancı çeşitlerin Türkiye'ye girmesini istemediklerini vurgulayan Güler, "Özellikle, İsrail ve İspanyol orijinli çeşitler Türkiye'ye girmek için fırsat bekliyor. Desteğin eski seviyesine getirilmemesi halinde, bu tehlike gerçekleşebilir.

Üreticiler tarafından iyi tanınmayan çeşitlerin Türkiye'yi istila etmesini istemiyoruz. Yabancı çeşitlerle birlikte ülkemize hastalık ve zararlıların girecek olmasından da endişe ediyoruz. Geçmiş dönemde Nevşehir, Niğde, Adapazarı ve Ordu çevresinde yabancı çeşit patates tohumlukları ekilmeye başlanmasıyla birlikte hastalık arttı. Sonunda bu illerde patates ekimi, bugünkü tarih itibariyle yasaklıdurumdadır."

Güler, patates üreticilerinin yaşadığı sorunların zeytin üreticileri arasında da tekrarlanmasını istemediklerini, bu nedenle ocak ayında alınan kararın gözden geçirilmesini, yeni hükümetten öncelikli olarak bu sorunu ele almasını beklediklerini sözlerine ekledi.

No comments: