Thursday, October 18, 2012

Zeytinci, rotayı Rusya’ya çevirdi

15-10-2012

Zeytin ihracatçıları rotayı Rusya’ya çevirdi

Zeytin ihracatçıları hükümetten Rusya pazarına girebilmek ve İspanyollara karşı pazarda güç kazanabilmek için destek istediler.

Yeni zeytin sezonu, 12 milyon ağaca sahip Akhisar'da hasat şöleni ile geçtiğimiz günlerde açıldı. Sektör 2012-2013 sezonunda hedef pazar olarak Rusya'yı seçti. 100 bin tonluk zeytin tüketimi olan Rus pazarında 20 bin ton satış hedefi koyan Akhisarlılar, hükümetin prim, ambalaj ve marka desteği vererek İspanyollar'a karşı Türk ihracatçısının rekabet gücünü artırmasını bekliyor.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, yeni sezonda hedef pazar olarak Rusya'yı seçtiklerini belirterek, bu pazara en az 20 bin ton sofralık zeytin satabileceklerini söyledi. Rusya Federasyonu'nun 100 bin ton sofralık zeytin tükettiğini, Türk Cumhuriyetleri ve civar ülkelerle beraber pazarın 200 bin tona çıktığını kaydeden Demirci, bu pazarda İspanyolların hakim olduğunu açıkladı.

Sofralık zeytinde Irak ve Romanya pazarlarında sorun yaşamadıklarını dile getiren Demirci, "Ancak Rusya pazarında İspanyollar ile rekabet edemiyoruz. Dünya fiyatlarını İspanyollar belirliyor. Bu gücü devlet desteğinden alıyorlar. İspanya'da zeytin ve zeytinyağına 1.3 euro destek veriliyor. Bizde zeytinyağına 50 kuruş prim var, sofralık zeytine prim yok. Sofralık zeytine de destek istiyoruz. Ruslar küçük ambalajlarda zeytin ve zeytinyağı istiyor. Ambalaj desteğine ihtiyacımız var. Ayrıca pazara kendi markalarımızla girmekte zorlanabiliriz. Farklı markalara üretim yaptığımızda da teşvik alabilmeliyiz. Bu destekler verilirse Rusya'ya 15-20 bin ton zeytin gönderebiliriz" dedi.

No comments: