Tuesday, August 24, 2010

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM KOMİTESİ, JAPONYA’DAN ZEYTİNYAĞI ALIM KOMİTESİ GETİRİYOR!

Zeytinyağı tüketiminin hızlı bir şekilde arttığı Japonya’yı 2010/11 sezonunda hedef pazar olarak belirleyen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Ege Bölgesi’nde Kasım ayında yapılacak olan Zeytin Hasat Şenlikleri’nden bir tanesinde, Japonya’dan “Zeytinyağı Alım Heyeti” getirmeyi planlıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan “Japonya Zeytinyağı Pazarı Bilgilendirme Toplantısı”yla Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında önemli bir yer tutan Japonya pazarı hakkında katılımcılara bilgi verildi. Toplantıda konuşan, Zeytin ve Zeytinyağı Tantım Komitesi Eşbaşkanı Metin Ölken, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında Japonya'nın çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, bu ihracatın gelişimi için çeşitli etkinlikler yaptıklarını kaydetti.
Mart ayında yapılan ''Foodex Japan 2010'' gıda fuarına katıldıklarını kaydeden Ölken, bu fuar süresince Türk ve Japon yemeklerinin zeytinyağı ile yapıldığı ve katılımcılara tattırıldığını söyledi. Ölken, “Türkiye’nin Japonya’ya zeytinyağı ihracatını arttırmak için Kasım ayında zeytin hasat şenliklerinden bir tanesine denk gelecek şekilde Alım Heyeti Organizasyonu gerçekleştireceğiz. Bu Alım Heyeti’ne Japonya’nın yanı sıra Çin ve Güney Kore’den de ithalatçıların katılımını organize edeceğiz. 2011 yılında Japonya’da Foodex Gıda Fuarı’na yine katılacağız. Japonya yükselen bir Pazar. Japonya'da sağlanacak başarı uluslararası arenada Türk zeytinyağı imajı yaratmada büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

JAPONYA’DA ZEYTİNYAĞI PAZARI GİDEREK BÜYÜYOR
Japonya’nın yıllık 35 bin ton zeytinyağı ithal eden bir ülke olduğunu ve bu rakamın sürekli arttığını belirten Japonya Zeytinyağı Tadımcıları Derneği Başkanı Toshiya Tada, ise “Japonya yıllık 2.3 milyon ton sıvıyağ tüketen bir ülke. Bu pazarda zeytinyağı yüzde 2 paya sahip ancak zeytinyağı tüketimi hızla artıyor. Türkiye, Japonya’ya yıllık bin 800 ton zeytinyağı ihracatı ile üçüncü ülke. Yeni bir fikir geliştirip, Türk Zeytinyağını bir çok kişiye tanıtmamız lazım'' dedi.
Japonya genelinde 1000 tane süpermarket ile 60 bin bakkal ya da büfe bulunduğunu belirten Tada, aynı zamanda 724 bin 295 restoran ve cafenin bulunduğu ülkede, gıda hizmetleri cirosunun 400 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
Dünya genelinde Türkiye'nin 2008 rakamlarına göre en fazla zeytinyağı ihracatı yapan 5. ülke olduğunu kaydeden Tada, Japonya'nın zeytinyağı ithalat rakamlarında son yıllarda bir artış olduğunu söyledi.
Tada, Türkiye'nin Japonya'da 3. en büyük tedarikçi ülke durumunda olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İtalya'dan 8 bin 700, İspanya'dan 8 bin 200 ton zeytinyağı ithal edilirken, Türkiye'den bu rakam sadece bin 800 ton. Bu rakamların artabilir. Haziran ayında Japon ev kadınları ile yaptığımız ankette bu kişilere bazı sorular sorduk. Bu anket sonucunda sadece 7 kişi Türkiye'nin iyi bir zeytin üreticisi olduğunu biliyor. 95 kişi, İtalyanların zeytinyağı üretirken, Türk zeytinyağını kullandıklarını bilmiyor. Ankete katılanlardan sadece 3 kişi Türk zeytinyağı satın almış, o da web sitesinden. Son olarak ankete cevap verenlerin hiçbiri Türk zeytinyağı markası ismi bilmiyor. Japonya genelinde Türk ürünlerini satan yerler çok az. yeni bir fikir geliştirip, Türk zeytinyağını bir çok kişiye tanıtmamız lazım” dedi.

Monday, August 09, 2010

Çetin: Dünyanın gözü Tariş'te

07 Ağustos 2010,Cumartesi

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, "Birlik ve beraberlik ruhu içinde olursak hiç bir güç bizi parçalayamaz" dedi

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, dünya ülkelerinin gözünün Tariş'in üzerinde olduğunu söyledi. Balıkesir'in Havran ilçesinden gelen 60 kişilik Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Tarım Satış Kooperatifi üyelerini İzmir Tariş tesislerinde ağırlayan ve Tariş'in dünü ve bugünü konusunda açıklamalarda bulunan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, "Bütün dünya ülkelerinin gözü Tariş'in üzerinde.
Ancak yalan satış söylentileri çıkarılsa da, sizler Tariş'e birlik ve beraberlik ruhu içinde sahip çıktıkça, hiçbir güç bizim malımızı satın alamaz. Çünkü bizim malımızı satın alacak banknotları matbaalar basmadı" dedi. Ziraat Odası Başkanı Emin Ersoy'da zeytinlerin uçakla ilaçlanmasına müstahsillerin yüzde 80'inin karşı olduğunu, fakat doğru olanın da bu ilaçlamanın uçakla yapılması olduğunun altını çizdi.
Daha sonra söz alan Mehmet Tuna ise piyasada hiç kalite kontrolü olmadığını bu yüzden çok sahte yağ satıldığını bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasını beklediklerini söyledi.