Thursday, September 20, 2007

"Spekülatörler zeytinyağınında, fiyat düşürmeye çalışıyor"


Dünya Gazetesi
20/09/2007


İZMİR - TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytin ve zeytinyağı sektöründe piyasayı kötü senaryolar kurarak yönlendirmek isteyen kesimlerin bulunduğunu savundu.

Rekolte tespit çalışmaları sonuçlanmadan 2007-2008 zeytinyağı üretimi konusunda rakam vermenin doğru olmadığını ifade eden Çetin, her yıl olduğu gibi bazı çevrelerin üretici fiyatlarını aşağı çekmek için çalıştıklarını belirterek, "Bunun için kimi zaman rekoltenin yüksek olduğu, kimi zaman dünya fiyatlarının gerilediğini gündeme getirerek üretici fiyatlarını geriletmek istiyorlar. Bu kez de bunlara ilave olarak üreticiyi malını satmayarak, ihracatın önünde engel olarak gösteriyorlar. Geçen yıl daha ağaçlar çiçeklenmeden yüksek rekolte olacağını söyleyerek, fiyatları geriletmek isteyenler, bu kez de üreticiyi, ihracatı engelleyen olarak göstermeye çalışmaktadır.

Çetin, zeytinyağında geçen yıl belirlenen 11 YKr'lik primin kaynak israfından öteye geçemediğini ifade ederek bu konunun pazarlık konusu olmaktan çıkarılarak, bir sisteme oturtulması gerektiğine değindi.

Bu yıl kuraklık nedeniyle küçük taneli zeytinlerin de sofralıktan yağlığa kayacağını tahmin ettiklerini ifade eden Çetin, "Her yıl sofralık zeytinden yaklaşık yüzde 20-25 oranında yağlığa kayan zeytinlerde bu sezon kuraklık nedeniyle bu yönelişin yüzde 50 seviyesine ulaşması mümkündür. Öte yandan 2006-2007 üretim sezonundan yaklaşık 30-35 bin ton zeytinyağının da yeni sezona devredeceği düşünülürse, iç tüketim ve ihracat için yeter miktara ulaşılacaktır" diye konuştu.

No comments: