Friday, October 05, 2007

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı'ndan tepki


Cahit Çetin, ihracatçıların üretici ve fiyat üzerinde baskı kurmak istediğini belirterek, korkuya gerek olmadığını söyledi

NİHAT DELİBAŞI, Yeni Asır
4 Ekim 2007


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, sezon öncesi ihracatçının zeytinyağı ithali için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurmasına sert tepki gösterdi. İhracatçının bu taleple üretici ve fiyat üzerinde baskı kurmayı amaçladığını kaydeden Çetin, "Üreticiye haddini bildirmek ve panik havası yaratmayı amaçlayan bu talebin kabul görmeyeceğini umut ediyoruz. İthalat izni verilse bile bunun hiçbir etkisi olmayacak. Üreticinin korkmasına gerek yok. Kimse bizi öcü diyerek korkutamaz" dedi.

Çetin, sezon öncesi piyasada yaşanan gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Birliğe ait Çiğli OSB'deki üretim tesislerinde gerçekleşen toplantıda konuşan Çetin, Tarım Bakanlığı'nın zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliği hedefi koyarak sektöre milyarlarca YTL yatırım yaptığını kaydetti.

Çetin, "Dönüme 250 YTL destek, ücretsiz fidan ve zeytinyağı tesislerine yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Bu yatırımlarla 15 yıl sonunda 700 bin ton üretime ulaşarak dünyanın ikinci büyük üreticisi olma hedefini gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Aba altından sopa

Dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat yapılabilmesi için ilk şartın yerleşik üreticinin çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi olduğunu vurgulayan Çetin şunları söyledi: "Memlekette ürün varken ithalat talep etmek üretici ve fiyatları baskı altına alarak piyasada panik yaratma amacını taşımaktadır. Bu talep, geçen sezon içinde ürününü satmayan üreticiye ceza verme, aba altında sopa gösterme amaçlıdır. Hükümetimizin, sayın bakanlarımızın bu talebe itibar etmeyeceğine inanıyoruz. Bu yıl da hiç tahmin etmesek de ithalat izni verilse bile bunun hiçbir etkisi olmayacak. Üreticinin korkmasına gerek yok. Kimse bizi öcü diyerek korkutamaz."

Tartışmalar zarar veriyor

Çetin, Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı ile bir yönetim kurulu üyesinin kendisine 'spekülatörü açıkla' çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, "Ben spekülasyon yapılıyor dedim, spekülatörler var demedim. Ancak, Başkan özel bankaları üreticiye stok kredisi veriyor diye eleştirirken, üyesi tüccarlar zeytinyağını stokladı diyor. Yönetim kurulu üyesi spekülatörü açıklamış. Aranızda anlaşın, biriniz söylediği diğeriyle çelişmesin. Bu tartışmalar sektöre zarar veriyor. Üretici, sanayici, ihracatçı ve tüketicinin de içinde bulunduğu bir sektörel mutabakat sağlanması gerekli" dedi.

No comments: