Thursday, October 18, 2007

TARİŞ'teki kavga 'konsey formülü'yle tatlıya bağlandı


Dünya
17/10/2007


İZMİR - TARİŞ'in 4 birliği yeniden yapılandırma sürecinde yaşanan sorunları çözmek amacıyla güç birliği kararı aldı. Mevcut yapılarını koruyacak olan birlikler, birlikteliklerini başkanlar konseyi ile sağlayacak.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin 2005 yılında müşterek kadrolardan ayrılmasıyla başlayan kavga tatlıya bağlandı. TARİŞ'in 4 birlik başkanı, genel müdürler ve yönetim kurulu üyeleri TARİŞ Genel Müdürlüğü'nde düzenledikleri ortak basın toplantısında güç birliği kararını açıklandı.

TARİŞ'in bir aile olduğunu vurgulayan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Basri Özçoban, "Ayrılmayı hiç istemedik, ufak tefek nedenlerle ayrı düştük. Artık yeter, bir araya gelip bir çatı altında yeniden beraber olduğumuzu dosta düşmana karşı gösterelim" dedi.

Hükümete seslenen Özçoban, birliklerin üzerindeki stok maliyeti kaldırılmadığı takdirde kooperatif gibi değil, basiretli bir tüccar gibi davranacaklarını söyledi.
Basın toplantısında TARİŞ birliklerinin dağıtım şirketi olan TARİŞ Ayma'nın Ayma markasıya zeytinyağı pazarlamasının devam edip etmeyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Özçoban, "TARİŞ Ayma, TARİŞ Zeytinyağı Birliği'nin de pazarlama şirketidir. Zeytinyağı Birliği mal verirse elbette pazarlayacaktır.
Yaşanan hatalar varsa onları da ortadan kaldıracağız" dedi.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, beraberlik kararıyla başkanlar konseyi oluşturduklarını, genel müdürlerin de görüşleri alınarak hareket edeceklerini söyledi.

Geçmişte yaşanan ayrılık sürecini tartışmanın kimseye faydası olmadığını vurgulayan Çetin, "TARİŞ olarak bizi birleştiren ortak yapımızdır. Dört birlik başkanının bir araya gelip beraberlik kararı alması önemli bir gelişmedir. Sorunlarımızı bir çatı altında çözmeliyiz, beraber hareket etme zaruretimiz var. Bu çatı altında daha sık beraber olacağız. Ayrılık gibi görünen süreçte hiçbir zaman ayrılmadık, müşterek kadro sayılarımızı aza indirdik. 3 kardeş birliğimizle sorunlarımızın çözümü konusunda tek vücut harekete edeceğiz. Yeniden yapılandırmanın ne olacağı konusunda tavrımız net ve tek olacak" diye konuştu.

2000 yılında yürürlüğe giren özerklik yasasıyla birliklerin rehabilite edilemediğinin altını çizen Çetin, sistemin yanlışlarının birliklere yüklendiğini ifade etti. Çetin, TARİŞ Ayma'nın Ayma markasıyla zeytinyağı işine devam etmesini istemediklerini belirterek, TARİŞ Ayma'ya mal vereceklerini söyledi.

Stok maliyeti Hazine'nin üzerinde olmalı

TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, "TARİŞ bize emanet, biz de bu emanete ihanet edemeyiz. Bugün kimsenin kimseye küsme lüksü yok. Merkez Bankası'nın asli görevi gibi piyasayı regüle etme görevi olan birlikler kaldırılmak isteniyor. Türkiye'nin stratejik ürünlerini üreten birlikleriz. Sesimizi gür çıkarmak zorundayız. Önce TARİŞ'in 4 birliği daha sonra 16 birlik tek vücut olarak Ankara'ya karşı tavrımızı ortaya koymalıyız. Birliklerin üzerindeki en büyük yük olan stok maliyeti Hazine'nin üzerinde olmalıdır" dedi.

Diğer birlikleri de bir araya getirecek

TARİŞ Pamuk ve İncir Birliği Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, 4 birliğin güç birliğini yeniden tesis etmesiyle bu bayram çifte bayram sevinci yaşadıklarını dile getirdi. TARİŞ'e geldiğinde güç birliği konusunda hızlı bir şekilde harekete geçtiklerini anlatan Velioğlu, "Tarım, Türkiye'nin olmazsa olmazı, birlikler de tarımın olmazsa olmazı. Sonsuza dek güç birliği içinde omuz omuza atalarımızın bize emanet ettiği TARİŞ'in liderliğinde diğer birlikleri de bir araya getireceğiz. Abi birlik olarak TARİŞ ev sahipliği yapacak. Siyasal otoritenin karşısına güç birliği halinde çıkarak uzlaşma zemini arayacağız" dedi.

Ayrılık süreci 2005'te başlamıştı

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman da 4 birlik arasındaki bu güzel gelişme ile TARİŞ'i daha ileriye taşıyacaklarını dile getirdi.
TARİŞ İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Avcu ise bu beraberliğe en çok sevinen kişi olduğunu, kooperatiflerin de birleşerek eski günlere dönülmesini arzu ettiğini ifade etti.

Ayrılık sürecinin başladığı 2005 yılında TARİŞ Pamuk Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Cavit Ancın da bu beraberlikten en çok kendisinin mutlu olduğunu belirterek birlik başkanlarına teşekkür etti.

No comments: