Tuesday, January 22, 2008

Asırlık zeytinyağcı aile


Sinan Doğan
Referans
22 Ocak 2008,Salı


Ertür Ailesi, 1899'da zeytinyağı ve sabun fabrikası kurarak Edremit yöresindeki ilk Türk girişimci unvanını alan dedeleri Müderriszade Hilmi Efendi'nin adına marka tescili yaptırdı.

Zeytinyağı işine yaklaşık 150 yıl önce başlayan Ertür Ailesi, 109 yıllık fabrikalarını bırakarak Edremit'te Avrupa Birliği (AB) standartlarında kurdukları modern tesislerde üretime başladı. Aile, dedeleri Müderriszade Hilmi Efendi'nin adını da ürettikleri zeytinyağına marka yaptı.
Firmayı ve tesisleri oğulları Ahmet ve Erdal Ertür ile beraber yöneten Müderriszade Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti'nin sahibi Erim Ertür, 1 milyon dolar yatırımla Türkiye'nin en modern tesislerinden birini kurduklarını söyledi.

İlk fabrika 109 yıl önce kuruldu
Aile olarak bir buçuk asırdır zeytin sıkma işinde faaliyet gösterdiklerini belirten Ertür, "Dedemiz Hilmi Efendi, Osmanlı döneminde medreselerde öğretmenlik yaptığı için ailemiz Müderriszade olarak biliniyor. 1876 yılında bölgenin en çok zeytin sıkma mengenesine sahip olan dedemiz, 1899'da zeytinyağı ve sabun fabrikası kurarak Edremit yöresindeki ilk Türk girişimci unvanını aldı. Daha sonra işleri babam Süleyman Sabit Ertür ve sonra ben devraldım" dedi.
Şirketin ortağı Ahmet Ertür ise geçen yıl 109 yıllık fabrikalarını bırakarak yeni tesis kurduklarını ifade etti. Avrupa Birliği'nin istediği standartlarda üretim yapmak için yeni yatırım yaptıklarını açıklayan Ertür, "Fabrikayı yaparkan uluslararası standartların hepsini en titiz şekilde uyguladık. Hijyene dikkat ediyoruz. İyi hasat edilen zeytini bekletmeden sıkıyoruz. Ürünü sabit ısıya sahip depolarımızda bekletiyoruz. Bu şekilde en kaliteli yağı elde ediyoruz" diye konuştu.

Kaliteli yağ için şık şişe yetmez
Kurdukları tesis ile bu ürüne daha fazla katma değer kazandırmak istediklerini belirten Ahmet Ertür, "Zeytinyağını şık şişelere koymak, üzerine romantik yazılar yazmakla kalite yükselmiyor. Kalite gerçek üretim sürecinde yakalanır. Aynı zamanda coğrafi işaret belgesi ile yöremizin zeytinyağını dünyaya tanıtacağız. Bunun için aslanlar gibi mücadele edeceğiz" dedi.
Üretimde sertifikaya önem verdiklerini, marka çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Ertür, "Hilmi Efendi" ve "Müderriszade" markalarının tescilini yaptırdıklarını söyledi. Üretimde yüksek tonajlara ulaşma amaçlarının olmadığını dile getiren Ertür, sınırlı miktarda ama kaliteli ürün elde etmek istediklerini ifade etti. Ertür, tesisin depolama kapasitesinin 120 ton civarında olduğunu, üretim miktarının ise ürün yılına göre değişeceğini belirtti.
Sıktıkları zeytinlerin büyük bölümünün kendi bahçelerinden elde edildiğini belirten Ahmet Ertür, bin dönümlük zirai işletmelerinde 15 bine yakın zeytin ağacı bulunduğunu kaydetti. Ertür, "Sulamada damlama sistemine geçtik. Arazi eğimli olmasına rağmen istediğimiz verimi yakaladık. Kuraklıktan etkilenmediğimiz gibi kaliteli ürün elde ettik. En büyük şansımız da kocaman bir su deposuna benzettiğimiz Kaz Dağı" dedi.

No comments: