Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Sunday, March 30, 2008
Tzob Başkanı Bayraktar: "Destekleme Primleri Artmazsa, Tarımda İhtalat Kaçınılmaz Olur"
Anka
30 Mart 2008,Pazar
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerine uygulanan destekleme primlerinin, üretimi teşvik etmeye yetmeyeceğini belirterek, primlerin bu seviyede kalması durumunda Türkiye'nin mısır, pamuk ve yağlı tohumlarda ithalatçı ülke olmaktan kurtulamayacağını söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerine uygulanan destekleme primlerinin, üretimi teşvik etmeye yetmeyeceğini belirterek, primlerin bu seviyede kalması durumunda Türkiye'nin mısır, pamuk ve yağlı tohumlarda ithalatçı ülke olmaktan kurtulamayacağını söyledi. Bayraktar, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kararlarının değiştirilerek destekleme primlerinin yükseltilmesini istedi.
Yazılı bir açıklama yapan Şemsi Bayraktar, 29 Temmuz 2007 tarihinde yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üretiminin 2011 yılına kadar primle desteklenmesinin öngörüldüğünü hatırlattı. Bu ürünlerde prim uygulamasının Türkiye'nin üretim açığını kapatmak için yapıldığını vurgulayan Bayraktar, "Yağ ihtiyacını karşılamak üzere 2007 yılında yaklaşık 1,7 milyon dolar tutarında yağ ve yağlı tohumlar ithalatı yapılmıştır. Üretimin teşviki için çiftçinin bu ürünlerden maliyet üstünde gelir elde etmesi gerekmektedir. Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, 2007 primlerini geçen yıla ait prim miktarları ile aynı düzeyde belirlemiş, hatta mısır priminde düşüş olmuştur. Prim miktarları belirlenirken üretim maliyeti ve çiftçi satış fiyatının göz önüne alınması gerekmektedir" diye konuştu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment