Wednesday, November 26, 2008

TARİŞ, ZEYTİNYAĞINI AVANS FİYATLA ALACAK

CHA
26 Kasım 2008,Çarşamba


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, zeytinyağı alım kampanyasını başlattı. Birlik, ön ödemeli kampanyada 0.3 ile 5 asit arasındaki yağlara kiloda 2.5, 5.5 ile 12 asit yağlara 2, 12.5 ile 25 asit yağlara ise 1.5 YTL avans ödeyecek. Geçen yıl ise 5 asite kadar olan yağlara 2 YTL ön ödeme yapılmıştı.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, ön ödemeyi, piyasada fiyat oluşuncaya kadar üreticinin ihtiyacını gidermek amacıyla verdiklerini söyledi.

Çetin, düzenlediği basın toplantısında, 2008-2009 sezonu zeytinyağı alım kampanyası hakkında bilgi verdi. Belirsizlik sebebiyle kampanyayı ön ödemeyle başlattıklarını anlatan Çetin, önlerini gördüklerinde gerçek fiyatı açıklayacaklarını belirtti. Hayali ve tahmini fiyat vermek istemediklerini dile getiren Cahit Çetin, kilo başına ödeyecekleri miktarın brüt olduğuna, alımı yapacak kooperatiflerin net olarak ödeyebileceğine dikkat çekti. Önümüzdeki sezonun zorlu geçeceğini vurgulayan Birlik Başkanı Çetin, dünya zeytinyağı üretimi 2 milyon 700 bin, tüketimi ise 2 milyon 900 ton olarak tahmin edilmesine rağmen fiyatların gerilediğini belirtti. Türkiye'nin önümüzdeki sezon üretiminin 160 bin ton beklendiğini söyleyen Çetin, tüketim daha fazla olmasına rağmen fiyatların gerilemesinin planlı bir politika olduğunu savundu.

Dolumcu firmalarla üreticiler arasında devamlı bir rekabet yaşandığını ifade eden Cahit Çetin, "Dünyada ambalajlı firmaların birleşmesiyle oyuncu adedi azaldı. Birleşen firmalar, ciddi bir oligopol yapı oluşturdu. Fiyatları bilinçli olarak düşürüyorlar. İspanya'da fiyatlar, tonda 2 bin 100'den, bin 900 Avro'ya geriledi." dedi. Dünya genelinde fiyatların gerilemesinin Türkiye'yi de etkileyeceğini söyleyen Çetin, yeni sezondaki zorlukların başında 8 yıllık Yeniden Yapılandırma Kurulu (YYK) süresinin Aralık 2008 sonunda bitmesinin geldiğini söyledi. Yeni kanun çıkmadığı için birliklerin hukuki durumunun netlik kazanmadığını ifade eden Çetin, belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini anlattı. Çetin, YYK sürecinin başarılı bir model olduğuna inanmadığını kaydederek şunları söyledi: "18 kişilik sınıfı geçen yok. Eğitim mi bozuk, talebeler mi yetersiz, takdirinize bırakıyorum."

Cahit Çetin, birliğin 7 bin tonluk iç, 3 bin tonluk dış pazarı bulunduğunu, 20-25 bin ton arasında ürün alabileceklerini kaydetti. Fiyatların Türkiye'de olduğu gibi dış piyasalarda da baskı altında tutulduğunu anlatan Çetin, "İç ve dış alıcılar, fiyatları hareketlendirmemek adına küçük partiler halinde ürün alımı yapıyor. En büyük üretici konumundaki İspanyol kooperatifleri, fiyat düşüşünü krize rağmen arz talep dengesi içinde gerçekçi bulmamaktadır. Fiyat düşününü engellemek için bugün yapacakları toplantıda alacakları kararları açıklayacaklar. AB ve devlet tarafından desteklenen İspanyol zeytinyağı üreticilerinin rahatsızlığı bu boyuta ulaşmışsa, desteksiz Türk zeytinyağı üreticisi ölmek üzeredir." diye konuştu.

No comments: