Wednesday, March 04, 2009

ASAJA Saldırıyor



Charles Butler Mackay
http://olivegazette.blogspot.com/
Çeviri: Hasan Köşklü
11 Şubat 2009


Tarım Birliği ASAJA tarafından üyelere yönelik yayınlanan dergide Endülüs Özerk Hükümeti’nin olmayan mevcut politika ve beceriksizlikleri, en azından zeytin yetiştiricilerinin yaşamlarını etkilemesi nedeniyle önemli ölçüde mürekkep sarf edilerek eleştirildi. Jaén ili özelinde, üç makale ve yedi sayfa aşağıdaki noktaları dikkat çekiyor;

1). İlin Gayri safi yurtiçi hasılanın % 20'si Zeytinyağı sektörüne bağlı;

2). İlin zeytin plantasyonlarının 40%’ı cari fiyatlar itibariyle karlı değildir;

3). Bölgesel hükümet en iyi zamanlarında karlılık sağlayan büyük yaşlı bahçelerin modernizasyonu etkileyen herhangi bir liderlik sağlamadı-yapmadı.

4). Eğer Jaén üreticilerinin(klasik) yüksek yoğunluklu(modern)plantasyonlar ile rekabeti ana konu ise, Sulama suyu kullanımı teşkilatlanmasında hiçbir girişimi olmadı;

5). Yönetimin üç yıldır devam eden sorumluluğunda (ki eklemeyim, bu süre boyunca para Eyalet hesaplarında kaldı) gibi süregelen ve büyüyen 12.000 zeytin üreticisi AB desteklemelerinin onayını ve dağıtımını beklemekteler. Görünen o ki, herhangi bir kişinin destekleme konumunda 1999’dan 2005yılına değişiklik olanlar bu sıkıntıyı yaşamaktalar- benim emekli olan komşuma olduğu gibi, hakları karısına devredildi. Bir kuruş(cent) olmadan üç yıl…
Bu listeye ek olarak, ulusal hükümetin sorumluluğunda olan, hava şartları veya başka bir nedenle çalışmayan gündelik işçilere ek olarak ödenen para ile sosyal güvenlik ödemelerindeki17% artıştır. Bu yeni ihtiyacı önlemenin tek yolu, çalışılmayan günlerde işçi kayıtlarını sildirmek ve yeniden ne zaman çalışmaya devam ederlerse tekrar kaydettirmek - alışılmış şekilde ayakta çalışanlar ile birlikte saatlerini sırada bekleyerek geçirmek dahil.

Bu yazar / üretici, kendi şikayetlerini ekleyebilirdi ancak vazgeçiyor.


Üretici Fiyatları

Ocak ayı ortalarında yaşam belirtisi gösteren zeytinyağı üretici fiyatları tekrar son on yıl itibariyle en alt seviyelerde geçiyor. Mevcut PoolRed’den alıntıyla sızma zeytinyağı fiyatları 2,03 € /kg, birinci yemeklik 1,96 €/Kg. ve rafinajlık 1,86 €/Kg. seviyelerinde. Bu rakamların ortalama olması nedeniyle MFAO vadelideki rakamlara 3 ila 7 cent ekleme daha iyi sonuç verir. Mart teslimatı şu anda 1,83 kg € dur.

Ayrıca, nakit para hacmi yılın bu dönemine göre son derece düşük. 12.000ton günlük işlem olması gereken sezonun en işlek günlerinde günlük işlem 4000 ton/gün altında gerçekleşmektedir. Buna dayanarak, taksitli olarak(ASAJA’nın dediği gibi) yılsonunda belirlenecek ortalama fiyatlardan ambalajlı büyük firmalara gittikçe artan miktarlarda önsatış yapmaktadırlar. Ama biz de bir 'alıcı grevi' nin olduğundan şüpheleniyoruz. Yoksa, kooperatiflerin bir günde fiyatların düşmesini protesto amacıyla kapılarını kapatması, satışların düşmesi ve düştükten bu yana düşük kalması tesadüf müydü??

Daha görülmesi gereken, sürekli azaltılan toplam ürün ve tahminlerinin etkileri olacaktır. Sorun, sürekli yağmurun hasadın yapılmasını engellemesinden kaynaklanmaktadır. Burada, yarın yaklaşık dört haftadan bu yana ilk gün zeytin hasadı yapılacaktır. Bu zemin üzerine kalan ürünün yaklaşık 100% rüzgar ile kaybolmuştur ve biz zeytinyağı üretimi sonunda orijinal beklentilerin birkaç yüzbinton altında rekolte bulabiliriz.

No comments: