Monday, July 13, 2009

Türkiye 1998'de ayrıldığı UZK'ya geri dönüyor

YURDAGÜL ŞİMŞEK
Radikal
12 Temmuz 2009,Pazar


Türkiye 500 bin dolarlık yıllık aidatı pahalı bulduğu için ayrıldığı Uluslararası Zeytin Konseyi'ne (UZK) yeniden girmeye hazırlanıyor. Konsey zeytincilik konusunda dünyaya yön veriyor

ANKARA- Türkiye, yıllar önce 500 bin dolar olan yıllık aidatı pahalı bularak çıktığı Uluslararası Zeytin Konseyi’ne (UZK) yeniden girmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ticaretinde dünyaya yön veren Konsey’e üyeliğine hem muhalefet, hem de sektör temsilcileri tam destek veriyor.
CHP’ye göre, bu karar ile Türkiye’nin bu kuruluştan çıkma yanlışından geri dönülüyor; ancak AKP’nin zeytin politikası nedeniyle Türkiye’nin Konsey’e üyeliğinin anlamı kalmayabilir. ‘2005 Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’ TBMM’ye sunuldu. Tasarının yasalaşması ile Türkiye, 1998 yılında yıllık aidatlarını çok yüksek bulduğu için ayrıldığı UZK’ye yeniden dönmüş olacak.
Tasarının gerekçesinde, zeytinyağı üretiminin yaklaşık üçte birini ihraç eden Türkiye’nin, dünya siyah zeytin üretiminde birinci, genel olarak sofralık zeytin üretiminde ikinci, zeytinyağı üretiminde ise dördüncü sırada yer alması nedeniyle önemli bir üretici ülke konumunda olduğu belirtildi. Türkiye’nin bu konumundan gelen güçlü avantajını koruyabilmesi için, uluslararası platformlarda yer alarak teknolojik gelişmeleri takip etmesi ve buralarda Türk zeytincilik sektörü menfaatlerine uygun politikalar oluşturması, bunları savunması gerektiği vurgulandı.
Gerekçede, Türkiye’nin 1963’te girdiği Konsey üyeliğinden yüksek üyelik aidatları nedeniyle 1998’de ayrıldığını belirtildi. 2005’te yapılan anlaşmayla üyelik aidatının ve Türkiye’nin tereddütte olduğu konuların düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Anlaşmaya göre, taraf ülkeler dünya zeytin yetiştiriciliğinin entegre ve sürdürülebilir gelişimi için uluslararası işbirliği, zeytinyağları, prina yağları ve sofralık zeytinler için üretim, sanayileşme ve pazarlama konularında destek verecek.

Aidat 393 bin avro
Türkiye’nin üye olduğu dönemde UZK’ye her yıl 500 bin dolar aidat ödediği bildirildi. Bu nedenle üyelikten çıkan Türkiye’nin, yeniden üye olması durumunda yıllık aidatının Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) yaptığı araştırmaya göre 393 bin avro civarında olacağı belirtildi. CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, Türkiye’nin bu önemli kuruluştan çıkması ile yanlış yapıldığını belirterek, “Dünya zeytin ve zeytinyağcılığına yön veren bu uluslararası kuruluştur.
Dünyadaki zeytin, zeytinyağı ticaretiyle ilgili, teknolojik gelişmelerle ilgili ve zeytinyağının sağlığa etkisiyle ilgili bir
çok düşünce orada biçimleniyor. Yeniden Konseye dönmemiz yapılan hatanın giderilmesidir” diye konuştu.

‘O masada olmalıyız’
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin UZK’ya üye olduğu dönemde her yıl 500 bin dolar civarında aidat ödediğini ancak 1998 yılında aidat ve başka gerekçelerle çıkıldığını söyledi. Tasarının biran önce yasalaşıp kasım ayına kadar prosedürün tamamlanarak, Türkiye’nin üyeliğin gerçekleşmesini beklediklerini anlatan Tan, Türkiye’nin üyeliği halinde yıllık aidatının 393 bin avro civarında olacağını hesapladıklarını ifade etti. Anlaşma uyarınca üyelik aidatlarının ülkelerin üretim, tüketim, ihracat durumları gözönüne alınarak bir formülle hesaplandığını vurgulayan Tan, bunun karşılığında başta teknik yardımlar olmak üzere bir çok şey alındığını söyledi.
Türkiye’nin çıkma gerekçelerinin ortadan kaldırıldığını vurgulayan Tan, çıkma kararıyla Türkiye’nin boşluğunu Kuzey Afrika ülkelerinin doldurduğunu söyleyip, “Türkiye o masada olmalı. Aidat yüksek diye NATO’ya girmemezlik yapamazsınız” dedi.

No comments: