Friday, April 10, 2009

2007-2008 DÖNEMİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ'NİN GENEL KURULU YAPILDI

Yeni Asır
10 Nisan 2009,Cuma


Tariş, 9 milyon TL kâr açıkladı

“mesnetsiz” olduğu, “borca batık” durumda olmadıkları, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, desteksiz ve belirsiz bir ortamda büyük özverilerle çalıştıklarını kaydederek, "Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Türkiye'nin en güçlü birliklerindendir" dedi. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesislerde yapılan 2007-2008 dönemi birlik genel kurulunda yaptığı konuşmada Tariş'in kazancına değinen Çetin, iş yılında 8 milyon 979 bin TL kar ettiklerini açıkladı.

ALIM POLİTİKASI
Zeytinyağı sektöründe son yıllarda dünya genelinde yaşanan değişim ve olumsuzluklara değinen Çetin, yaşanan belirsiz tablo karşısında bu yıl fiyatı geç açıklamak zorunda kaldıklarını söyledi. Çetin, kampanyada izlediğimiz fiyat ve alım politikasıyla piyasada etkinlik göstererek, fiyatların gerilemesine engel olunduğunu kaydetti. Çetin, şunları söyledi: "Dünya piyasalarında fiyatların önemli belirleyicisi olan İspanya'da da zeytinyağı fiyatlarında gerileme yaşanDI. İspanya piyasalarındaki az sayıdaki oyuncunun kartelleşmesi sonunda fiyatlarda ciddi düşüşler olması İspanyol kooperatiflerini harekete geçirdi. Yıllardır üretici ile sanayici arasında en kısa yolu tercih eden İspanyol kooperatifleri, yaşanan sıkıntılar karşısında tüketiciye sanayici aracılığıyla değil kendi markalarıyla ulaşmak istiyor. Yani bizim yıllar önce yaptığımızı İspanyol kooperatifleri şimdi yapıyor. Bize İspanyol kooperatiflerini örnek gösteriyorlardı. İspanyol kooperatifleri şimdi bizi örnek alıyor. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) tartışmaları bu yıl da aynen devam etti. Ancak biz Tariş Zeytinyağı Birliği olarak DİR konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirdik ve DİR kapsamında ithalat yapılmasına engel olduk."

ZARAR VERMEYİN
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise , son dönemde tarım satış kooperatifleri birliklerinin varlık sebebinin haksız şekilde sorgulandığının altını çizerek, "Ülke genelinde 700 bini aşkın ortağı olan üretici kuruluşlarının kapanmasının kime ne yararı olacaktır? Bu soruya verilecek yanıt çok önemlidir. Bugüne kadar yaşadıklarımız bize göstermiştir ki üreticinin tek dayanağı sahip olduğu birliklerdir" dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına Birlik Denetçisi Muhsin Dere, genel kurulda söz olarak geçmiş ve içinde bulunulan dönemi değerlendiren bir konuşma yaptı. Dere, 22 Nisan 2008'de gerçekleşen bir önceki olağan genel kurul toplantısında ve sonrasında bazı gazetelerde dile getirilen iddiaların "mesnetsiz" olduğunu, "borca batık" durumda olmadığını vurgulayarak, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Dere, ortaklara sunduğu raporda: "Bir taraftan üretici ortaklarına en yüksek fiyatı vermeyi hedeflerken, bir taraftan da karlılık ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde hareket etme zorunluluğu bulunan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği yöneticilerine yapılacak eleştirilerde, sektörün ve diğer birliklerin içinde bulunduğu durum da dikkate alınarak, yapıcı ve insaflı davranılması gerekir. Birliğin borca batık durumda olmadığı, özellikle bahse konu genel kurul sonrasında bir gazetede 'Müfettiş, Tariş hakkında batak raporu yazdı' başlığıyla verilen haberin içeriğinin gerçeği yansıtmadığı, bu tür gerçek dışı haber ve değerlendirmelerin kıymetli marka değeri oluşturmuş olan ve en başarılı birlikler arasında gösterilen Tariş Zeytinyağı Birliği'ne zarar vermek dışında başka bir amaca hizmet etmediği de aşikardır" dedi

No comments: