Tuesday, December 25, 2007

İspanya diplomalı zeytinyağı uzmanı


Durmuş Odabaşı
Adım Adım Ege
Yeni Asır
25 Aralık 2007, Salı


Dört günlük "bayram molası"ndan sonra yeniden merhaba.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği gezimizi sürdürürken, Ürün Koordinatörü Işıl Çillidağ ile de tanışıyoruz.
Işıl Hanım, tam anlamıyla koltuğunu dolduran bir isim.
Çünkü; Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nin bursu ile, 1995-1998 yılları arasında İspanya Cordoba Üniversitesi "Enstituto de la Grasa"da zeytinyağı üretimi üzerine yüksek lisans yapmış.
- İspanya zeytinyağı konusunda Türkiye'ye benziyor mu?
- İspanya bu konuda bize göre çok ileride. Ama Türkiye'nin hızlı ilerlediği de bir gerçek. Zeytinyağı üretimi, ambalajlanması ve pazarlaması konusunda gelişiyoruz. Tabii daha yapılması gerekenler var. Özellikle de zeytin yetiştiriciliği konusunda. Üretimin yanında, zeytin ve zeytinyağı konusunda oturmuş bir sanayiye sahip olan İspanya, bizim 10 katımızı üretiyor. Dünya üretiminin ise yüzde 40'ını. Görüldüğü gibi aradaki mesafe çok açık ama, kendimize has özelliklerimizi arkamıza alabilirsek, onları geçemesek de yaklaşırız.

Tam teşekküllü analiz laboratuvarı
Tariş'te yemek üzeri bol köpüklü kahvelerimizi de içtikten sonra Basın Danışmanı Zehra Uğur ve yardımcısı Arzu Demirezen bir teklifte bulunuyor;
- Buyrun size tesislerimizi gezdirelim.
- Hemen bir alt kata inip, Zeytinyağı Birliği Kombine Müdürü Veli Ercan ile tanıştırılıyoruz;
- Veli Bey, zeytinyağlarınız kaliteli mi?
- Yağlarımız, Türkiye'nin de, dünyanın da en kaliteli yağlarıdır.
- Çok iddalısınız.
- Körfez Bölgesi yağları dünyada hatırı sayılır yağlardandır. Bu yağ da, bizim tesislerimizde özenle hazırlanıp piyasaya sürülüyor. Arzu ederseniz laboratuvarımıza girelim, işi ne kadar ciddi tuttuğumuzu gözlerinizle görün.
Önümüze düşen Veli Ercan bizi, "tam teşekküllü bir kimya laboratuvarı"na götürüyor.
Bekler, tüpler, pipetler, kavanoz kavanoz kimyasal maddeler.
Ve tezgah başında çalışan bir grup bayan...
Veli Bey devam ediyor;
Burası "kromotografi" laboratuvarımız.
- Kromotografi nedemek?
- Zeytinyağının detaylı analizlerinin yapıldığı, labaratuarımız. Burada zeytinyağının karışım olup olmadığını anlayabiliyoruz.
- Dışarıya da hizmet veriyor mu burası?
- Burası bizim kendi ürünlerimizi incelediğimiz laboratuvarımız. Ama ücretli olarak dışarıdan gelen üretici ya da sanayici örneklerini de inceliyoruz.
- Kaç paraya yapıyorsunuz analizi?
- Fiyatlar değişiyor... 20 lira ile 300 lira arasında.

Türkiye'de sadece iki tane var
Tariş Zeytinyağı Birliği Kombine Müdürü Veli Ercan devam ediyor;
- Bizim Kromotografi Laboratuvarımız, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nin akredite ettiği, Türkiye'deki iki laboratuvarından biri.
- Diğeri nerede?
- Diğeri Tariş'ten emekli olmuş eski kalite kontrol sorumlumuzun açtığı özel bir labaratuar.
- Akreditasyonun önemi nedir?
- Bu laboratuvarlarda yapılan analizler, bütün dünyada tartışmasız doğru kabul edilir. Bunun için laboratuvarımız her sene sınava tabi tutulur. Herhangi bir olumsuzlukta akreditasyon iptal edilir. Burada yaptağımız tüm analiz sonuçlarında "Uluslararası Zeytinyağı Konseyi 42 Nolu Akredite Laboratuarı" yazar.

Karışık yağa geçit yok
Tariş Zeytinyağı Tesisleri'nin Kalite Kontrol Bölümü'nde Kalite Kontrol Şefi Özlem Yalçın'la tanışıyoruz.
- Siz nereden mezunsunuz?
- Ben Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği BÖlümü'nden mezunum.
- Kaç yıldır burada çalışıyorsunuz?
- 8 yılım dolacak yakında.
- Tek başınıza mı çalışıyorsunuz burada?
- Bu laboratuvarda iki kişi çalışıyoruz.
- Analizler ne kadar zamanda yapılıyor?
- Değişiyor. Örneğin en basit asit analizi 1 dakika içinde yapılır. Zeytinyağı içindeki asit kompozisyonu ölçümü 4 saatle 6 saat arasında sürüyor.
- Karıştırılması muhtemel her cins yağı ayrı ayrı mı arıyorsunuz?
- Tabii, kompozisyona bakıyoruz. Çünkü her bitkisel yağın kompozisyonu birbirinden farklı. Karışım olduğunda bu ortaya çıkıyor.
- Mesela motoryağı arıyor musunuz?
- Mineral yağ aranması deneyimiz de var. Ama genelde zeytinyağında motor yağı araması yapmıyoruz.

No comments: