Thursday, December 13, 2007

İspanyol zeytinyağı arzı 2007/08’de % 20 artacak


Ben Harding
Reuters
13 Aralık 2007, Perşembe
Derleyen, çeviren : M.Hakkı Yazıcı


MADRİD, 13 Aralık (Reuters) –
Dünyanın en büyük üreticisi İspanya’da zeytinyağı üretiminin 2007/08’de, geçen seneden hemen hemen % 20 daha yüksek olacağı, 1.3 milyon tona ulaşacağı başlıca üreticisi tarafından söylendi perşembe günü.

İspanya’nın zeytin üreticilerinin yaklaşık % 90’ını temsil eden ASOLIVA’nın ticari birim başkanı Jose Pont, son verilere göre 625.000 ile 645.000 ton arasında bir miktarın ihraç edilebileceğini söyledi

Şu anda hasadı yapılan, durumunu bahardaki yaz başındaki bol yağışa ve yağışsız sonbahara borçlu olan ürünün, 2006/07’deki 1.1 milyon tona karşılık, 2003/04’den beri en büyük miktar olan, 1.25-1.30 milyon tona ulaşması umuluyor.

İspanya’nın Fransa’ya, İngiltere’ye ve Rusya ve Çin gibi gelişen ekonomilere en büyük ihracatı yapan ülke olmasına rağmen İspanyol ihracatı, hala şişelenmemiş, dökme ürününün % 43’ünü alan, sonra harmanlayan, şişeleyen ve İtalyan malı olarak yeniden pazarlayan İtalya’nın gerisindedir.

Şişeleme ve rafine kuruluşu ANIERAC’ın başkanı Pedro Rubio, İspanyol ihracatının ABD pazarına hakim olan İtalya’yı yakaladığını söyledi.
“Zeytinyağı sektörünün İtalyan olduğunu söyleyenler var. Hayır, efendim. Ne üretim, ne tüketim, ne gelişen ekonomilere ihracat anlamında değil,” dedi bir basın toplantısında. “’Made in İspanya’ zirvedeki bir markadır.”

Şişeleme ve rafine kuruluşu ANIERAC’ın başkanı Pedro Rubio, tüketicilerin daha fazla sağlık bilinci noktasına gelmesiyle, daha düşük maliyetlerle, kendi kuruluşunun % 23’lük bir sıçrama ile 116 milyon litre yüksek kalitede sızma zeytinyağı satışı gerçekleştireceklerini umduğunu söyledi. Yağ fiyatları, aynı geçen senenin fiyatlarında kaldı, dedi ASOLIVA’dan Pont. Yağın kilosu, çiftlik kapısında, geçen seneyle aynı; kaliteye göre yaklaşık 2.40-2.50 Euro arasında.

(Haber Ben Harding; Editör Chris Johnson)

No comments: