Wednesday, December 05, 2007

Marmarabirlik'ten İl Genel Meclisi'ne Cevap


İhlas Haber Ajansı
05 Aralık 2007,Çarşamba


Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, İl Genel Meclisi'nin araştırma raporunda yer alan eleştirilere cevap vererek, gerekli incelemeler yapılmadan faturanın Marmarabirlik'e kesilmesinin doğru olmadığını söyledi. Taviloğlu, bölgedeki zeytin üreticisinin ciddi sıkıntıları olduğunu belirterek, "Üründe arz fazlası oluştu. Sektörü sıkıntılı günler bekliyor" dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, İl Genel Meclisi'ni ziyaret ederek, mecliste oluşturulan 'zeytin alımları ve kuraklık komisyonu'nun değerlendirme raporunda yer alan ifadelere açıklık getirdi. Komisyonun raporunda Marmara Birlik'e suçlayıcı ifadeler bulunduğunu hatırlatan Taviloğlu, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Marmarabirlik'in üreticisini hiç bir zaman tüccarın eline bırakmadığını söyleyen Taviloğlu, "Marmarabirlik her zaman bölge zeytincisinin yanında yer almıştır. Tüccar bölge yerine daha ucuz olan mücavir alanlarda ürün alma politikasına başlamıştır. Tüccar, bölge zeytincisini Marmarabirlik'e bırakmış ve bölgeden çekilmiştir. Tüccarın bölgeden çekilmesi son derece mahsurlu bir gelişmedir. Eğer serbest piyasaya inanıyorsak, tüccarın olmadığı bir ortam uygun değildir. Bölgemizde zeytin işleme konusunda yatırım işçiliği ile zeytin işleyen müesseselerin teşvik edilmesi bu işin çözümünde önemli rol oynayacaktır" dedi.

"DEĞERLENDİRMEDE 1 YIL ÖNCESİ DE DİKKATE ALINMALI"

Taviloğlu, bölge içi ve dışı ile brlikte Türkiye genelinde ciddi şekilde zeytin dikiminin arttığını ifade ederek, "Dikilen zeytinlerin yüzde 85-90'ı Gemlik çeşidi zeytin olduğu için bu yörenin zeytincisini de olumsuz şekilde etkilemektedir. Bölge içindeki arz fazlasını ortadan kaldırmak için ciddi yatırımların teşvik edilmesi önemli bir husustur. Marmarabirlik gerçek kooperatifçilik bilinci içinde hareket etmiştir. 2006-2007 yıllarında avans fiyat uygulamasıyla zeytin alımı yapılmıştır. Bu da gerçek bir kooperatkiflitk anlayışıdır. Ürün alımından önce 2.5 YTL avans fiyat açıklanmıştır ve kamu oyuna duyurulmuştur. Komisyonun değerlendirmelerinin aksine alım dönemi içinde nihai baş fiyat olarak 3.90 YTL olarak açıklanmış, üretici odaklarımızın ve piyasa değerlerinin üzerinde bir fiyat belirlenmiştir. Yine komisyon değerlendirmesinde, 2007-2008 alım döneminde ise neden 1.40 YTL fiyat verildiği sorgulanmaktadır. Ancak 2006-2007 alım döneminde 350 dane zeytin fiyatının 1.30 YTL olduğundan hiç ama hiç bahsedilmemektedir. Değerlendirme yaparken 1 yıl öncesi dikkate alınmamıştır" diye konuştu.

"ZEYTİNDE ARZ FAZLASI SEKTÖRÜ SIKINTIYA SOKACAK"

Komisyon değerlendirmesinin asıl amacının zeytin üreticilerinin sorunlarını gündeme getirmek olması gerekirken, yalnış ve yanıltıcı bilgilerle Marmarabirlik'in alım politikalarının eleştirildiğini kaydeden Taviloğlu, "Neticede bölge zeytinciliği çok ciddi ve alarm veren bir durumdadır. Benim bütün endişem Marmarabirlik ile uğraşırken, bölge zeytincisinin geleceğinin görülmemesidir. Bölge zeytincilğinin sorunları çok ciddi bir şekilde masaya yatırılmalıdır. Çünkü üreticinin sonu iyiye gitmemektedir. Bölge içinde çok fazla ürün ve arz fazlası oluşmaktadır. İleri ki dönemlerde çok fazla ürün rekoltesiyle karşılaşacağımız için, sektörü ileride sıkıntılı günler beklemektedir. Acele edilerek gerekli bilgiler alınmadan yapılan değerlendirmeler ile faturayı Marmarabirlik'e kesmek doğru değildir" şeklinde konuştu.

İl Genel Meclis Başkanı Nurettin Avcı ise konuyla ilgili olarak, "Biz meclis olarak her zaman üretici ve sektör kuruluşlarının yanındayız. Rapor hazırlanırken ilgili tüm kesimlerin bilgisine başvurulmuştur. Sektörle ilgili üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Raporun sonucu ilgili bakanlık ve kurumlara gönderildi" diye konuştu.

No comments: