Monday, December 28, 2009

Asker, 2010 Yılında Zeytinyağı Yiyecek

Fethiyeden Haber
27 Aralık 2009,Pazar


Zeytin üretimini teşvik etmek için AK Parti hükümeti 2010 yılında askerlere zeytinyağı yedirecek.

Türkiye'deki toplam tarım arazilerinin yüzde 3'ünü zeytin alanları oluşturuyor. Dikili 90 milyon zeytin ağacı bulunan Türkiye'de yıllık ortalama 120 bin ton zeytin elde ediliyor. Yılda 300 bin ton zeytinyağı üreten Türkiye, bunun 100 bin tonunu ihraç ederken 200 bin tonunu ise iç piyasada tüketiyor. Kişi başına yıllık zeytin tüketimi 1 kilogram olan ülkemizde zeytinyağı kullanımını artırmayı hedefleyen Milli Savunma Bakanlığı, 2010 yılında zeytin açılımı gerçekleştirecek. Orman Bakanlığı'nın bozuk orman alanlarını zeytinliklere tahsisi ve Tarım Bakanlığı'nın 1 milyon zeytin fidanı dağıtmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı da askerlere zeytinyağı yedirmek için kolları sıvadı. Bakanlık, 2010 yılında askeriyenin 21 milyon TL olan yemek bütçesinin 6 milyon TL'sini zeytinyağı alımına ayırdı. Yeni yılla birlikte askeriyedeki zeytinyağı kullanımı da bu şekilde artırılmış olacak.

"DİĞER BAKANLIKLARLA GÖRÜŞÜYORUZ"
Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, bakanlığın böyle bir karar almasının sevindirici olduğunu söyledi. 6 trilyon zeytin yağının iç pazarda sadece askeriyede kullanılmasının zeytin üretimini de teşvik edeceğini anlatan Hıdır, bu gelişme ile birlikte yıllık 100 bin ton zeytin ihracatının ikiye katlanacağını belirtti.
AK Parti Ege bölgesi milletvekilleri olarak diğer bakanlıklarla da görüşüp kamu kurumlarında zeytin yağı tüketiminin artırılması yönünde çalışma yaptıklarını açıklayan Hıdır, "Yemekli hizmet veren kamu kuruluşlarında zeytinyağı kullanılması için diğer bakanlıklara da teklif sunduk. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın da kurumlarında zeytinyağı kullanımına geçmesini istiyoruz." dedi.
Meclis Genel Kurulunda yaptığında konuşmasında ise Mehmet Nil Hıdır, şu ifadeleri kullanmıştı: "Zeytinyağı deyince, bereket ve sağlık sembolü zeytinimiz aklımıza geliyor ve "zeytin, zeytinyağı" deyince de Ege sahillerinin, Çanakkale'den, Balıkesir, Bursa, Manisa, İzmir, Muğla, Aydın bölgesinin bereketli zeytin ağaçları ve zeytinyağları aklımıza geliyor. Özellikle yerli zeytinyağlarımız, Gemlik zeytinyağlarına göre yani fidanla dikilen, üretilen zeytinlerin zeytinyağına göre çok daha nefaseti güzel ve dayanıklı, aroması güzel zeytinyağlarımız, ihracata yönelik zeytinyağlarımız. Kalbe, tansiyona, bedenin sağlığına en önemli katkı sağlayan zeytinyağımızın tüketiminde eğer Anadolu insanımız bu yağa sahip çıkmazsa, Anadolu insanımız en az Avrupa kadar zeytinyağı tüketimine önem vermezse zeytinyağı üreticimizin ikiye katlaması, üçe katlaması çok fazla değer ifade etmiyor."

No comments: