Monday, December 28, 2009

Mandalina zeytine rakip oldu

Hürriyet
28 Aralık 2009,P.Tesi



Balıkesir'in Edremit ilçesinde çiftçiler, daha fazla kazandırdığını düşündükleri mandalinaya yöneliyor. Sadece Edremit'te, mandalina ağacı sayısı 240 bine ulaşırken, birçok çiftçi mandalina bahçesi kuruyor.

Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, yaptığı açıklamada, Edremit'in yeşil çizik zeytiniyle Türkiye ve dünyada tanınan bir bölge olduğunu hatırlattı.

Çiftçilerin son yıllarda satsuma cinsi mandalina üretimine yöneldiğini ifade eden Diker, Edremit Körfezi'nde narenciye bahçelerinin giderek çoğaldığını bildirdi.
Diker, sadece Edremit'te 240 bin mandalina ağacı bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Genellikle narenciye, Kazdağları'nın eteklerinde Balkanlar'dan gelen soğuk havanın etkisinden kurtulmuş kuytu bölgelerde yetiştiriliyor. Her yerde olmaz, bu yöreye has bir üründür. Edremit'te zeytincilikten sonraki geçim kaynağı narenciyedir ve bu narenciyenin en büyük belirleyicisi satsumadır. Bölgede çok az portakal ve limon üretimi de yapılıyor.”

Üreticilerin çekirdeksiz satsumadan az masrafla çok kazandığını ifade eden Diker, “Çiftçiler, zeytinden eskisi kadar kazanamıyor. Yaklaşık 9 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit'te mandalina, özellikle son yıllarda zeytinin tahtını zorlar oldu. Birçok üretici, mandalina bahçesi kuruyor” dedi.
Edremitli üretici Kazım Budak ise mandalinanın zeytine göre daha çok özen istediğini kaydederek, bu meyve türünün yaklaşık 10 aylık iyi bakımla üreticisine kazandırdığını söyledi.

Zeytinde oluşan fiyatların ve rekoltenin kendisini memnun etmediğini dile getiren Diker, “İlaçlamalar yeterli gelmiyor. Devletin yaptığı ilaçlamadan memnun değilim. Biz her ne kadar kendimiz 20 günde bir ilaçlama yapsak da yeterli olmuyor. Bu yüzden de ürün yüzde 50 fire veriyor. Bu nedenle mandalina üretimini tercih etmeye başladık. Çünkü geliri fazla” diye konuştu.

No comments: