Friday, April 23, 2010

Zeytincilik Yasası’nda yapılmak istenen değişiklikle, üretim alanları madencilerin kullanımına açılmak isteniyor

Cumhuriyet
23 Nisan 2010,Cuma


Zeytine darbe yolda
Anayasa değişikliği maratonu nedeniyle üst komisyonda görüşülmesi ertelenen 'zeytinciliği talan yasası'nın meclis genel kuruluna gelmesi için önünde yalnızca tek bir engel kaldı.
OZAN YAYMAN

Zeytin alanlarının madencilere açılmasını öngeren yasa değişikliği, kademe kademe ilerliyor. Çevre ve orman, tarım, plan ve bütçe komisyonlarında görüşülmeden TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabi Kaynaklar Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu'na gönderilen değişiklik taslağı, buranın alt komisyonunda kabul edildi. Sırada üst komisyon, ardından genel kurul var.
Değiştirilmek istenen 20. madde, Zeytincilik Yasası'nın omurgası niteliğinde. Madde, zeytin alanlarını koruyor ve bu bölgelerin 3 kilometre yakınında zeytin işleği dışında sanayi tesislerine geçit vermiyor. Bu madde, meclis koridorlarında adım adım ilerleyen tasarıda değiştiriliyor. Alt komisyonun 8 Nisan'da aldığı karar “Bakanlıkça tespit ve ilan edilen zeytinlik sahaları içinde zeytinliklerin üreme ve gelişmesine mani olmayacağı Çevresel Etki Değerlendirme sürecinde belirlenmiş olan zeytinyağı fabrikaları, zeytine dayalı tarımsal sanayi işletmeleri, madencilik arama ve işletme faaliyetleri ile geçici tesisler ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılabilir ve işletilebilir” görüşünü içeriyor.
Değişikliği geçen çarşamba günü de üst komisyonda ele alınması gerekiyordu. Ancak TBMM'nin Anayasa değişikliğiyle ilgili yoğun programı nedeniyle konu gelecek haftaya kaldı. Değişiklik, üst komisyonda da kabul edilirse zeytin üreticilerinin şiddettle karşı çıktığı yasa, TBMM Genel Kurulu'na gönderilecek.

TOPLUMSAL DİRENÇ
20. madde daha önce de değiştirilmek istenmişti. 2004 yılında, Maden Yasası'nın hazırlandığı süreçte TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen istek, toplumsal direnç karşısında gerçekleştirilememişti. Madencilik Söktörü Başkanlar Konseyi, o tarihten bu yana 20. maddenin değişikliği için kulis çalışmalarını sürdürüyor. Zeytin üreticileri ise madencilerin çabası karşısında birlikte hareket etmeye çalışıyor. Edremit Körfezi’ndeki zeytin üreticileri, geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada “zeytincilik lobisi” oluşturacaklarını açıklamıştı.
Zeytin üreticileri, madencilerin komisyonlara sürekli görüş bildirdiğini ancak zeytincilerin komisyona alınmadığını vurguluyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Üyesi Murat Narin, 1 Aralık 2009 tarihde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Yasası'na dikkat çekerek. “Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne üye olabilmek için bu yasanın çıkması gerekiyordu. O gün milletvekillerinin tamamı, bu yasaya kabul oyu vermiştir. Farklı partilerden milletvekilleri, zeytine dair destanlar yaratan söylemde bulunmuşlardı. Şimdi ne oldu da 20. maddenin değiştirilmesini istiyorlar?” diye sordu.
CHP Mersin Milletvekli Ali Rıza Öztürk de, değişiklikte Sanayi ve Ticaret Alt Komisyonu Başkanı Ali Bayramoğlu'nun “parmağı” olduğunu öne sürerek, “Anayasa Mahkemesi, Maden Yasası'nın, 7 ve 10. maddelerini iptal ettikten sonra, bu anlamdaki boşluğu doldurmak için konuyla ilgili yeni bir yasa hazırlığına başlandı. Hükûmetin hazırladığı yasa taslağı alt komisyona geldi. Komisyon başkanı Ali Bayramoğlu, hükümetin yolladığını yeterli görmemiş olacak ki, TBMM dışından da katılımlarla yeni bir tasarı oluşturmuş. İç tüzüğe aykırı olarak yapılan bu yeni yasa tasarısı bazı kişilerle işbirliği halinde oluşturulmuş. Bu tam bir skandaldır” dedi.

No comments: