Monday, July 19, 2010

İhracatçılar rekolte tahmininden vazgeçmiyor

SİNAN DOĞAN
Yeni Asır
19 Temmuz 2010,Pazartesi


Ege Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, yeni sezon öncesi üretim tahminini ortaya koymak için önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacaklarını açıkladı

Geçen yıl Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği arasında sürtüşmeye neden olan rekolte tahmininde tartışmalar bu yıl da devam edecek. Egeli ihracatçılar, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin (UZZK) karşı çıkmasına rağmen, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da rekolte tahmin çalışması yapacak.
Geçtiğimiz yıl UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, rekolte belirleme yetkisinin Tarım Bakanlığı tarafından kendilerine verildiğini savunmuş, ihracatçıların ve İzmir Ticaret Borsası'nın rekolte tahmin çalışmasının geçerli olmadığını öne sürmüştü.

YAZILI BAŞVURU
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, yeni sezon öncesi zeytinyağında üretim tahminini ortaya koymak için önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Bu konuda işbirliği yapmak için İzmir Ticaret Borsası'na yazılı başvuruda bulunduklarını açıklayan Güreli, her ne olursa olsun rekolte tahmin çalışmasını yapacaklarını söyledi. UZZK'nın Tarım Bakanlığı'ndan resmi yetki aldığını savunduğunu hatırlatan Güreli, "Biz de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yetki alırız. Bizimki de resmi olur. Mutlaka rekolte tahmini yapmak zorundayız. Sonuçta biz bu işten geçiniyoruz" dedi.
Bu sezon Ege Bölgesi'nde müthiş bir mahsul beklenmediğini, üretimin geçen yıl kadar olacağını tahmin ettiklerini belirten Güreli, "Tabi Güneydoğu'daki zeytinyağı trafiğini bilmiyoruz. O bölgeden Arap ülkelerine satış yapıldığını biliyoruz" diye konuştu.

BAKANA GİDECEKLER
Dahilde İşleme Rejimi'nin (DİR) zeytin ve zeytinyağında uygulanması taleplerinin devam ettiğini açıklayan Güreli, bu talep doğrultusunda Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a ziyarette bulunacaklarını söyledi. Güreli, "Bu konuda talebimiz devam ediyor. Dahilde İşleme Rejimi, sektörün büyümesi için gerekiyor. İzin verilmediği takdirde Rekabet Kurulu'na gideriz" dedi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Gökalp, Ece Zeytin olarak Avrupa'daki raflarda Türk ürünlerinin mutlaka düzenli şekilde olması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 4 yıl önce Türkiye'de zeytin olmadığı için Romanya'daki Carrefour mağazalarına mal gönderemediklerini hatırlatan Gökalp, "Şimdi duyduk ki Carrefour, raf bedelini tahsil etmek için Romanya'daki bayimizi mahkemeye vermiş. Dünyadan kendimizi izole edersek, uluslar arası pazarda başarılı olamayız" dedi.

Türkiye Uluslararası Konsey'de temsil edildi
Öte yandan Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne 12 yıl aradan sonra üye olan Türkiye, konseyin Haziran ayı sonunda Fas'taki toplantısında temsil edildi. Toplantıya ihracatçıları temsilen Birlik Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Özdolgun ve Metin Ölken katıldı. Ölken, "Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nde 100 kişilik danışma kurulu olacak. Türkiye 6 sandalye ile temsil edilecek. Danışma komiteleri üretimi ve pazarlamayı konuşacak" dedi.

No comments: