Monday, July 26, 2010

Zeytinde rekolte kavgası

Hürriyet Ege
24 Temmuz 2010,C.Tesi


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Nedim Güreli’nin bu yıl zeytinyağı rekolte tahmin çalışmalarını yapacağını açıklamasına, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin tepki gösterdi. UZZK Başkanı Mustafa Tan, her kurumun tahmin çalışması yapabileceğini ancak ortaya çıkan rakamların Türkiye adına verilmiş resmi bir rakamı ifade etmeyeceğini söyledi.

DAVET YAZISI
Geçen yıl zeytinyağında yaptıkları 147 bin tonluk üretim tahmininin yüzde 100 gerçekleştiğini vurgulayan Tan, “Bize gelen Bakanlık yazısına göre Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin eylül ayında başlayacak çalışmaları için koordinatör olarak Ege ihracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, TOBB, TÜİK ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de içinde olduğu kurumlara davet yazısı gönderdik. Kısır tartışmalar yerine davetimize icabet edilmesini bekliyoruz” dedi. Tan, geçen yıllarda her kurumdan ayrı bir ses çıkmasından en çok üreticinin mağdur olduğunu dile getirdi.

DOĞRU DEĞİL
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de “İhracatçılar Birliği’nin bu çıkışını doğru bulmuyorum. ‘Bu işten senin benim karnım doyuyor’ gibi bir polemik yaratmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Sektör bütün bileşenleri ile bütünse bir tane rekolte tahmini yapılır. Kavram kargaşası yaratmak en büyük kötülüklerden biridir” değerlendirmesinde bulundu. Tarım Bakanlığı’nın UZZK’ya genelgeyle yetki verdiğini ifade eden Çetin, “Diğer kurumlar da tahmin yapar ama bağlayıcı olmaz” diye konuştu.

No comments: