Tuesday, March 13, 2007

“ZEYTİNDOSTU TIR” Türkiye’yi turlayacak

Zeytindostu Derneği’nin hedefi, zeytinyağı tüketimini kişi başına 2 litreye çıkarmak

Turun başlangıç noktası, zeytinyağını bilmeyen bir Güneydoğu Anadolu kenti olacak...


Aylin Gürbüz- Yenigün Gazetesi

Zeytindostu Derneği, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörüne özlenen ivmeyi kazandıracak dev proje “Zeytindostu TIR Projesi”ni hayata geçiriyor.

Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketiminin bir kilogramı bile bulmadığına dikkat çeken Zeytindostu Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, “Bu değerli ürünü tüketicilerimizle biraraya getirerek zeytinyağı kullanımında artış sağlamak istiyoruz. TIR’ımızın başlangıç noktası, zeytinyağının bilinmediği Anadolu’nun bir kenti olacak” dedi.

Ölken, temel hedeflerinin üretici bir ülke olan Türkiye’de zeytinyağı tüketimini yaygınlaştırmak ve kişi başına düşen zeytinyağı miktarını 2 kilograma çıkarmayı istediklerini kaydetti.
Daha hazırlık aşamasındayken TIR projesine çok sayıda talep gelmeye başladığını dile getiren Ölken, ön talep toplama çalışması yaptıklarını belirterek, gelen başvuru sırasına göre ‘ Zeytindostu TIR’ında ürünleri yer alacak firmaların ve katılım koşullarının en kısa sürede belirleneceğini söyledi. Ölken, “Artan talep karşısında belli sınıflandırmalar yapmayı düşünüyoruz. Yaz sezonu boyunca farklı illeri ziyaret edecek TIR’ımızda firmalar üretimini yaptığı ürünleri sergileyebilecek. Ayrıca çeşitli etkinlikler yaparak ziyaret edilecek bölge halkının ilgisini çekmeyi planlıyoruz” dedi.

Ölken, “Önemli olan bundan sonra üretimin nasıl ve hangi koşullarda değerlendirileceğidir. Türk zeytinyağının dış piyasalarda tanınırlığı istenilen seviyede değil. Bu nedenle zeytinyağımızda Türk kimliği oluşturma ihtiyacımız var” dedi.

“Hedefimiz 140 bin ton”

Bu yıl tahmin edilen rekoltenin 170 bin ton olduğunu vurgulayan Metin Ölken, “Bunun 20 bin tonu ihraç edilirken iç piyasada yaklaşık 70 bin ton zeytinyağı tüketiliyor. Geriye kalanı da bir şekilde değerlendirmek zorundasınız. Eğer zeytinyağı tüketimini kişi başına 2 kilograma çıkarabilirsek bu 140 bin tona ulaşılması demektir ki bu da ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtaracaktır” dedi.

No comments: