Monday, April 16, 2007

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM GRUBU

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM GRUBU YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden zeytin ve zeytinyağında dünya pazarlarında hak ettiği payı alabilmesi için Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu’nun Yönetim Kurulu belirlendi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, Mustafa Gökalp, Metin Ölken, Mehmet Kadri Gündeş ve Hakan Özdolgun Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu’nda ihracatçı kesimini temsil edecekler. Yönetim Kurulu’nda Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın da bir temsilcisi bulunacak.

Dünya’da zeytin ve zeytinyağı pazarında güçlü bir oyuncu olabilmek için Türkiye’de zeytin ağacı varlığını arttırmak ve mevcut olanların kalite ve verimliliğini yükseltmek için uzun yıllardan beri maddi kaynaklarını yeni zeytin alanları oluşturulmasına ve zeytin alanlarının ilaçlandırılmasına ayıran Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu’nun kurulmasından sonra maddi kaynaklarını tanıtım faaliyetlerine aktarma kararı aldı.

Türk zeytin ve zeytinyağının uluslararası piyasalarda daha etkin bir şekilde tanıtılabilmesi ve dünya ihracatından Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu’nun kurulduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, tanıtım projelerinin yurtdışı ağırlıklı olacağını ve projelerin finansmanının zeytin ve zeytinyağı ihracatından tanıtıma özel kesilecek fondan sağlanacağını söyledi.

Türkiye’de son yıllarda çok geniş alanlarda zeytin plantasyonları yapıldığını anlatan Alper, “Günümüzde Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı 120 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Yeni plantasyonlar devam ediyor. Bu yeni dikilen zeytin ağaçları ürün vermeye başladığında Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı rekoltesi önemli miktarda artış gösterecek. O zaman pazarlama sorunu yaşamamak için çalışmalarımıza bugünden başlamamız gerekiyor. Uluslararası ticarette akşamdan sabaha böyle bir ürünü pazarlama şansınız yok” diye konuştu.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın koordinatörlüğünde tarım ürünleri anlamında, daha önce fındık ve antep fıstığında tanıtım grupları kurulduğunu hatırlatan Alper, Zeytin ve Zeytinyağı
Tanıtım Grubu’nda da Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın deneyimlerinden yararlanacaklarını, tanıtım çalışmalarında ana eksenin zeytin ve zeytinyağının insan sağlığına faydaları ve doğallığı olacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Zeytin ve Zeytinyağı İhracatı nasıl bir seyir izliyor?

Zeytin ve Zeytinyağı Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Türkiye, dünyada zeytinyağı üretim ve ihracatında beşinci sırada yer alıyor. Zeytin ağacının verimliliği her yıl aynı olmuyor. Zeytin ağacı bir yıl fazla, diğer yıl ise az ürün veriyor. Periyodisite olarak tanımlanan zeytin ağacının bu özelliğinden dolayı zeytin ve zeytinyağı ihracatı çok dalgalı bir seyir izliyor.

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatı 1995 yılında 154.5 milyon dolar ile ilk defa 100 milyon doları geçti. 2005 yılında ise 396.9 milyon dolara ulaştı. Yok yılı olarak tanımlanan 2006 yılında ise 270.1 milyon dolarlık ihracat oldu. Zeytin ve zeytinyağı sektörü yeni zeytin alanlarından ürün alınmaya başlandıktan sonra önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 milyar dolarlık ihracat rakamını hedef olarak belirledi.

No comments: