Monday, April 16, 2007

Zeytin ve Zeytinyağında 2-3 Milyar Dolarlık İhracat Potansiyeli















Fotoğraf : U. Erdal Özer

Zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretimindeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Budak,Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağında 2-3 milyar dolar ihracat yapma imkanı bulunduğunu söyledi.

Kaynak: perakende.org

Necdet Budak, yaptığı açıklamada, bitkisel yağ konusundaki dışabağımlılığa dikkat çekerek, "Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday alımı yaparken, yemeklik yağa bu yıl 1.3 milyar dolar ödedik. Tahıl ekimine yönelik prim sistemini bu alanda uygulayarak yağda dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz" dedi.

Komisyon üyelerinden 9 milletvekili, Gaziantep'te düzenlenen toplantıda zeytin, zeytinyağı ve bitkisel yağ üreticilerinin sorunlarını dinledi.

Toplantının açılışında konuşan Edirne Milletvekili ve Komisyon Başkanı Necdet Budak, zeytini Türkiye'nin 'parlayan yıldızı' olarak nitelendirdi. Dünyadaki zeytin ve zeytinyağı üretiminin talebi karşılamadığını belirten Budak, AB sürecinde rekabet etme potansiyeli olan Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağında 2-3 milyar dolar ihracat yapma şansının bulunduğunu söyledi.

"Bitkisel Yağlarda Dışarı Bağımlıyız"

Budak, şöyle konuştu: "Zeytin ve zeytinyağının sorunlarının bir an evvel giderilmesi gerekiyor. Bu alanda, 3-5 yıl içerisinde 2-3 milyar dolar ihracat yapma şansımız var.

Bitkisel yağlarda da dışarı bağımlıyız. Bunu gidermek için politika geliştirmemiz gerekiyor.

Tahıl üretiminde Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiyi mağdur etmemek için alım yaparken bir yandan da hazineye ek maliyet getiriyor. Kaybeden hepimiz oluyoruz. Öbür taraftan, dışarıya yemeklik yağ için bu yıl 1.3 milyar dolar ödedik. Oysa tahıl ekilen alanlar için geliştirdiğimiz prim sistemiyle, Akdeniz Bölgesi'nde soya ve mısır, Marmara`da ise buğday ve ayçiçeği ekme, bu ürünlerin paritesini 2-3 kat artırma ve kendi kendimize yeterli olma şansımız var. Bunu gerçekleştirmek amacıyla diğer bitkisel yağlarda da bir üretim politikası ortaya koymamız şart."
TBMM çatısı altında ülke ekonomisine direkt katkısı olacak konuları ele aldıklarını belirten Necdet Budak, onlardan birinin de yağ sektörü olduğunu belirtti. 14 Şubat 2006'da kurulan komisyonun bugüne kadar 100`ü aşkın kurum ve kişi ile görüştüğünü belirten Budak, çalışmalar kapsamında Ege Bölgesi'nde Muğla, Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir illerini ziyaret ettiklerini, başta zeytin, zeytin yağı ve bitkisel yağ üreticileri olmak üzere, ilgili bakanlık ve kamu kurum temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Sektörün sorunlarına çözüm sunmak amacıyla hazırlanacak raporun çok yakın bir zamanda tamamlanacağını bildiren Budak, "Mecliste gerek kanun değişikliği, gerekse tebliğ, yönetmelik ya da destekleme politikalarıyla; zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlarda bir tarım politikasına yön vermek amacındayız" dedi.

No comments: