Radikal Yaşam
11 Haziran 2010,Cuma
Yaprağından kozmetik ürünü, çekirdeğinden kışlık yakacak, meyvesinden de kahvaltılık ve yağ elde edilen zeytin, şimdi de tatlısıyla sofralardaki yerini aldı
HATAY-Hatay Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde yiyecek içecek hizmetleri öğretmenliği yapan Emine Durmaz, Hatay’da yaklaşık 15 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğunu ve buraya özgü "halhalı", "savrani", "elmacık", "sarı haşebi", "sarı ulak", "karamani", "sayfi", "gemlik" gibi çeşitlerin yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
Her geçen yıl ekim alanları artan zeytinin farklı şekilde değerlendirmek ve tanıtmak için uzun zamandan bu yana çalışma yaptıklarını ifade eden Durmaz, denemeler sonucunda öğrencileriyle birlikte zeytinin tatlısını elde ettiklerini kaydetti.
Eylül, ekim döneminde satın aldıkları zeytinlerin makineyle çekirdeğini çıkartarak içerisine Antep fıstığı koyduklarının ifade eden, şöyle devam etti:
"Bazı bölgelerde bulunan ürünler, tatlısından turşusuna, yemeğinden mezesine kadar farklı şekilde değerlendiriliyor. Örneğin Karadeniz Bölgesi’nde hamsinin, Akdeniz’de de narenciyenin her şeyi yapılıyor. Hatay’da da yoğun olarak yetiştirilen zeytinin bu şekilde değerlendirilebileceğinden yola çıktık. Kahvaltılık olarak sofralarımızda yer alan, yemeklerimizde de yağını kullandığımız, çekirdeğinden kışlık yakacak elde edilen zeytinin tatlısını yapmak için kolları sıvadık. ’Niye olmasın’ diye başladığımız denemelerde 3 ay gibi kısa sürede her damak tadına uygun, güzel bir lezzet elde ettik. Zeytinin çekirdeklerini çıkartıp içerisine Antep fıstığı koyarak özel bir şıra ile tatlandırdığımız zeytin, yemeklerden sonra yenilebilecek hafif bir tatlı halini aldı."
Öğrencileriyle yaptığı tatlıyla, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında kentteki "Proje Tabanlı Beceri Yarışması"na katıldıklarını vurgulayan Durmaz, burada il birincisi seçildiklerini, ardından da Ankara’da düzenlenen ve farklı kentlerden gelen 50 proje arasından jüri özel ödülüne layık görüldüklerini söyledi.
SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ
Yapımı yaklaşık bir hafta süren tatlının satışına da başladıklarını belirten Durmaz, "Okulumuzda yaptığımız tatlıyı, jüri özel ödülüne layık görülmesinin ardından kentimizdeki ve İstanbul’daki lokantalara gönderdik. Müşterilerin yanı sıra yabancı turistlerden büyük beğenisini kazanan tatlımızla ilgili çok güzel eleştiriler aldık. Şu an siparişlere yetişemiyoruz. Kavanozunu 15 TL’ye sattığımız tatlımızın patentini almak için de okul adına başvuru yaptık" diye konuştu.
Durmaz, zeytinin ardından kentte yöresel olarak yetiştirilen annep, hambeles gibi meyvelerin de tatlısını yaptıklarını, bunların tanıtımıyla ilgili çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.(aa)
No comments:
Post a Comment