Tuesday, June 15, 2010

Zeytinci nefes aldı

OZAN YAYMAN
Cumhuriyet
11 Haziran 2010,Cuma


Zeytin alanlarını madencilerin kullanımına açan düzenleme, TBMM’deki oylama öncesinde tasarıdan çıkarıldı

Mecliste alt komisyonlarda kabul edilen tasarı genel kurula geldiğinde zeytinlik ve yaban hayatı koruma sahaları kapsam dışı bırakıldı.
Tasarıya karşı uzun süredir mücadele eden oluşumlar, kararı sevinçle karşıladı.

Maden lobisinin uzun yıllardan bu yana göz diktiği zeytin alanları, üreticinin kararlı duruşu sonucu korundu. Yenilenen Maden Yasası’nın kapsamından, zeytinlik ve yaban hayatı koruma sahalarıyla ilgili düzenlemelerin “son anda” çıkarılması, sevinçle karşılandı.

SABAHA KARŞI...
Zeytincilik Yasası’nda yer alan, “Zeytin alanlarının 3 kilometre yakınında, zeytinyağı işliği dışında hiçbir endüstriyel tesis işletilemez” hükmü, yenilenen Maden Yasası’yla değiştirilmek istenmişti. Komisyonlardan geçen düzenlemeye karşın, TBMM Genel Kurulu, bu isteme “hayır” dedi. Konu dün sabaha karşı saat 04.30’da, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu netlik kazandı. 23. maddeden oluşan yeni Maden Yasası’nın, 17. maddesinde yer alan, Zeytincilik Yasası’nı delme girişimi bir kez daha sonuçsuz kaldı.
TBMM Genel Kurulu’ndan çıkan karar, zeytin üreticisi tarafından sevinçle karşılandı. Meclisteki gelişmeleri yerinde izleyen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan ile Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, kazanımlarını koruduklarını, ancak yeni saldırılara karşı da hazırlıklı olduklarını bildirdi. Tan, bazı kesimler tarafından zeytin üreticisinin “Kızılderili” gibi görüldüğünü söyleyerek, “Zeytincilik konusunda yeni düzenlemelere gitmek istediler ve bu süreçte zeytincilerin görüşlerine başvurmadılar. Türkiye’deki 10 milyon insanı yok saydılar. Ancak kararlı duruşumuz ve yapılmak istenen yanlışı anlatmamız sonuç verdi ve kazanılmış haklarımızı koruduk” diye konuştu.
Tan, konu TBMM Sanayi ve Ticaret Alt Komisyonu’na geldiği andan itibaren Ankara’da kamp kurduklarını belirterek, bu süre içerisinde yaklaşık 150 milletvekiliyle görüştüklerini ve yapılmak istenen yanlışı dile getirdiklerini dile getirdi. Narin de, “Maden lobisinin istemlerini karşılığını bulsaydı, zeytin, anayurdundan sürgün gidecekti” dedi.
Narin, Türkiye’nin, Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’ne yeniden katıldığını da anımsatarak, “Son gerçekleştirilmek istenen değişiklik, yaşamsal karşılığını bulsaydı, Türkiye, uluslararası alanda da güç durumda kalacak ve yapılan yanlışı anlatamayacaktı” dedi.

REHAVET YOK!..
Küçükkuyu Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra, Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Başkanlığı’nı da yürüten Cengiz Balkan da, kararlılıklarının sonuç verdiğini söyleyerek, “Haklı olduğumuza inanıyorduk. Şimdi bu haklılığımız, TBMM tarafından da onaylanmış oldu. Demokratik kitle örgütleri, zeytin üreticileri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, meslek örgütleri bu başarının gerçek mimarıdır. Şu an için tasarı geri çekildi ancak bu durum bizi rehavete sevk etmeyecek. Konunun takipçisi olacağız ve yeni yıkım yasalarına karşı her zaman hazırlıklı olacağız” diye konuştu.

No comments: