Wednesday, June 09, 2010

ZEYTİNİMİZE DOKUNDURTMAYACAĞIZ…

Yeşiller Partisi Eşsözcüleri
Yüksel Selek - Ümit Şahin


Türkiye’nin önemli doğal ekosistemlerini ve zeytinliklerini barındıran Kazdağları’nda altın arama faaliyetleri, bölge halkı ve zeytin üreticilerinin kararlı direnişiyle püskürtülen madenciler, yeniden daha sinsice bir saldırıya geçtiler.

Yoğun siyasi gündemin yarattığı toz dumanı fırsat bilen AKP hükümeti, yangından mal kaçırırcasına ‘’3573 sayılı Zeytincilik Yasası’’nda bir dizi değişiklik yaparak altın madencilerinin önünü açmayı hedeflemektedir. Yasa T.B.M.M üst komisyondan geçirilmiş ve yarın, 9 Haziran Çarşamba günü, T.B.M.M Genel Kurulu’nda görüşmeye açılacaktır. Bu yasa değişikliği kabul edildiği takdirde zeytinlik sahalarının maden arama ve işletme faaliyetlerine açılmasına olanak sağlayacaktır. Zeytinliklerin altın madencilerine açılması başta Kazdağı olmak üzere tüm Ege ve Akdeniz’in doğal ekosistemlerini geri dönüşü olmayacak biçimde tahrip edecek ve kalıcı bir felaketin başlangıcı olacaktır.

Zeytincilik yasası değiştirilirse madenciler “ tüket – yok et” anlayışıyla toprağı kazacaklar, kısa bir zaman sonra altın tükenince arkalarında bir enkaz bırakarak çekip gideceklerdir.

Bölge halkının dediği gibi: Kazdağları’nda hayat altından değerlidir. Sadece bu bölgeye özgü olan 32 endemik bitki türünün yanı sıra, son derece zengin bir bitki örtüsüne ve yabani hayvan varlığına sahip Kazdağları’nda, Alevi Türkmen ve Sünni Yörük kültürü yüz yıllardır doğa ile büyük bir uyum ve çeşitlilik içinde yaşamaktadır. Kazdağları aynı zamanda bölgede yaşayan insanların kutsal saydığı alanları da içermektedir.

Akdenizliler’in kendilerini ve kendilerinden bildiği herşeyi tanımladığı yüzlerce yıllık zeytinleri ve zeytinlikleri ellerinden aldığınızda onları kimliksizleştirilmiş bir halde bırakırsınız.

Zeytin ağacı barışın, bolluğun, bereketin, sağlığın ve hayata tutunmanın simgesidir. Zeytincilik yasasında yapılacak değişiklikler bu hayata çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Biz Yeşiller Partisi olarak yaşamın sürdürülmesinin bir avuç madencinin kâr hırsına feda edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bölgede maden arama ve işletme faaliyetleri sonucu yaşam alanlarını kaybedecek ama dilleri olmadığı için kendini ifade edemeyen börtü, böcek, kuş ve ağaçların da hukuki ve etik açıdan hakları olduğunu hatırlatıyoruz.

Yeşiller Partisi olarak bölge halkının zeytinliklerini ve hayatı savunmak için verdikleri mücadelenin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yanında olacağız.

Tüm kamuoyunu Zeytincilik Yasası’nda yapılması düşünülen düzenlemelere karşı uyanık olmaya, iktidar partisini bir an önce değişiklik önerisini geri çekmeye, tüm muhalefet partilerini bu uğurda sonuna kadar direnmeye çağırıyoruz.

No comments: