Friday, June 11, 2010

Kaz’ı bilimsel yolacaklar

Kaynak: Taraf Gazetesi
11 Haziran 2010,Cuma


Kanuna göre, can ve mal güvenliği bakımından tehlikeli durum arzeden madenler kapatılacak. Her maden kendi istediğinde patlama gerçekleştiremeyecek. İçme ve kullanma suyu rezervlerinin bulunduğu alanlarda da patlamaya yapılamayacak. Madencilik faaliyetleri il özel idaresinin izniyle gerçekleştirilebilecek. Ruhsatsız madenlere el konulacak. En az 15 işçi çalıştıran her madende bir maden mühendisi bulundurulacak. Kanunun en çok tartışılan maddesi ise Kaz Dağları’nı ilgilendiren bölümleri oldu. “Kaz Dağları’nda altın madeni aramaya izin çıkıyor” diye eleştirilen madde de şu ibare dikkat çekti: Bilimsel ve teknik değerlendirmelere göre çevresel etkileri, alınacak önlemlerle giderilebilecek düzeydeki madencilik faaliyetleri kısıtlanamaz. Kanuna eklenen maddeye göre, zeytinlik sahalar içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek.

Ancak alternatif alan bulunamaması şartıyla; zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bakanlık, bu yetkiyi gerektiğinde valiliklere devredebilecek.

Peki bu kanuni ifadeler ne anlama geliyor? Bu maddelere göre, milli park niteliğindeki Kaz Dağları’nda altın arama faaliyetlerine karşı eleştirilerin önüne geçmek için bu bölgelerde arama faaliyetlerine “bilimsel ayar” getiriliyor. Yani Kaz Dağları’nda “bilimsel ve teknik değerlendirmeler” tanımlaması adı altında altın arama faaliyetleri yapılamasının önü açılmış oluyor.

Kaz Dağları’nda maden arama izni alan, ancak Zeytin Yasası’na takılan aralarında Koza şirketi ve Kanada, ABD ve Hollanda şirketlerinin bulunduğu 80 şirket ise dağlara akın etmek için geri sayım yapıyor.

No comments: