Wednesday, June 30, 2010

Zeytinciler ve bakanlık ‘karasu’ problemi için birlikte çalışıyor

Ticaret Gazetesi
30 Haziran 2010,Salı


Zeytin ve zeytinyağı sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olan Zeytindostu Derneği, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın gündeminde olan ve binlerce zeytinyağı kontinü tesisini yakından ilgilendiren zeytin karasuyu sorununun çözümü için 2 fazlı kontinü sistemlerin uygulanabilirliğini sektör temsilcileri ile masaya yatırdı. Türkiye'de tamamına yakını 3 fazlı sistemle çalışan zeytinyağı tesislerinin, karasu çıktısı olmayan 2 fazlı sistemlere dönüştürülmesinin iyi bir altyapı hazırlanmadan mümkün olmadığı görüşünde birleşen sektör temsilcileri, yaklaşan yeni sezon öncesi üretimin tehlikeye girmemesi için Bakanlık'a taleplerini iletme kararı aldı.

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarına çözüm üretmek için sektörde ortak akıl ve güçbirliği oluşturma çabalarını sürdüren Zeytindostu Derneği, her üretim sezonunda fabrikacıların en büyük sıkıntısı olan zeytin karasu sorununun çözümü için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın gündeminde olan 2 fazlı sistemler konusunda sektör temsilcilerinin görüşlerine başvurdu. Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Ertür ve Ülkü Ülken'in ev sahipliğinde Dernek Merkezinde düzenlenen toplantıya, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yağ Sanayi Meslek Komitesi Üyeleri, Akhisar ve Aydın Ticaret Borsası temsilcileri, Aydın Zeytin - Zeytinyağı İşletmecileri Dayanışma Derneği üyeleri, Edremit, Muğla, Nizip, İzmir'den çok sayıda zeytinyağı fabrikası sahibi katıldı. Çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle zeytinyağı fabrikalarının en önemli sorunu olan zeytin karasuyuna çözüm olarak düşünülen 2 fazlı sistemin uygulanabilirliğini tartışan katılımcılar, altyapısı hazırlanmadan Bakanlık tarafından alınacak bir kararın sektöre faydadan çok zarar getireceği uyarında bulundular. Sistem değişikliğinin yaratacağı maliyet ve kapasite kayıplarının yanı sıra 2 fazlı sistemden çıkacak sulu pirinanın nasıl değerlendirileceği konusunun da tartışmalı olduğunu belirten sektör temsilcileri, 2 fazlı sistemin dayatılması durumunda sektörün önemli ekonomik kayıplar yaşayabileceği görüşünde birleştiler.

Sektörde fikir birliği sağlanmadan karasu sorununa kalıcı bir çözüm bulunamayacağını belirten Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertür, “Çevre Kanunu uyarınca karasuyun doğaya salınması yasak. Bakanlık kalıcı bir çözüm bulunana kadar işletmelere karasuyu sızdırmaz havuzlarda buharlaştırma veya 2 faz'lı çalışma zorunluluğu getirmişti. Şimdi de 3 fazlı sistemlerin 2 faza dönüştürülmesi ile kalıcı bir çözüm sağlama konusunda bir karar aşamasında. Zeytindostu Derneği olarak, fabrika sahiplerini görüşlerini alarak sorunun uzlaşma ile çözülmesi için çalışıyoruz. Yaptığımız toplantı sonucu sektörün görüşleri: 3 fazla devam edilmesi, dileyenlerin 2 fazlı sistem kullanması ve karasu arıtması için sırada bekleyen onlarca projenin sonuçları beklenmeden yurt genelinde 2 fazlı sıkımı zorunlu hale getirecek bir karar alınmaması yönünde. Ayrıca hem 3 faz için yatırım yapmış olanlar sızdırmaz havuzları kurmak için yaptıkları yatırımların atıl kalmasını hakkaniyetli bulmuyorlar hem de pirina fabrikalarına uzak yağhaneler için 2 faz'lı üretimden çıkacak sulu pirinanın nakliyesi eldeki araçlarla mümkün değil” dedi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ülkü Ülken ise, Bakanlığın 2 fazlı sistemleri yasal bir zorunluluk haline getirmesi durumunda sektörün bu dönüşümü nasıl gerçekleştireceği konusunu da masaya yatırdıklarını belirterek, “Söz konusu sistemden çıkacak sulu pirinanın kurutulması için çok büyük yatırımlar gerekiyor. Ayrıca bu şekilde elde edilen pirinanın kurutulduktan sonra yakıt olarak kullanımında nem ve yağdan dolayı yasal sıkıntılar doğabilir. Dolayısıyla bir sistem değişikliği yapılması durumunda ortaya çıkacak tabloyu da tasvir etmeye çalıştık. Bu konuları Bakanlık yetkilileri ile paylaşıp, hem doğaya hem sektöre zarar vermeyecek bir çözüme ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

No comments: