Friday, November 17, 2006

Marmarabirlik bazı nihai fiyatları nihayet açıkladı.















Olay Gazetesi-16. 11.2006

Zeytin baş fiyatı 3,5-4 YTL arasında

İlk kez bu yıl başlanan kota ve avans fiyat uygulamasından dolayı zeytin alım kampanyasında sancılı bir süreç yaşanırken, Marmarabirlik bazı nihai fiyatları nihayet açıkladı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanvekili Recep Aydöndü dün dip yağlık zeytin alım fiyatını 675 bin lira, üst yağlık zeytin alım fiyatını 850 bin lira ve ezmelik zeytin alım fiyatını da 1 milyon 100 bin lira olarak belirlediklerini söyledi.

Belirlenen bu fiyatların piyasa koşullarına göre değişebileceğini de açıklayan Aydöndü şöyle dedi:

`Geçen yıl ise dip yağlık zeytin alım fiyatımız 900 bin lira, üst yağlık zeytin alım fiyatımız 1 milyon 250 bin lira ve ezmelik zeytin alım fiyatımız 1 milyon 500 bin liraydı. Ancak bu yıl fiyatlar çok düştü. Tüccar piyasadan 500-700 bin lira arasında yağlık zeytin alıyor. Ayrıca geçen yıl 4,70 euro olan zeytinyağı fiyatı bu yıl 2,70 euro`ya kadar geriledi. Biz de birliğimizin ihtiyacı kadar bu yıl yağlık ve ezmelik zeytin alacağız.

200-260 taneli iri zeytinin nihai fiyatını ise 10 gün içinde belirleyeceğiz. Açıklayacağımız fiyat 3,5 YTL`nin altında 4 YTL`nin üstünde olmayacak. Ancak geçen yıl orta ve ince taneli zeytini çok pahalı aldığımızdan bu yıl 260 taneli zeytinin üzerindeki orta ve ince taneli zeytinlerin fiyatı mutlaka daha düşük tespit edilecek.

`Yeni dikime teşvik!..

Bu arada, zeytinde yaşanan sıkıntılar TBMM`de tartışıldı.

Meclis Genel Kurulu`nda söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Sedat Pekel Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın mayıs ayında sertifikalı zeytin fidanı dikimine arazinin konumuna ve niteliğine bakılmaksızın dekar başına 250 YTL teşvik vermesini eleştirdi ve şunları söyledi:

`Destekleme yapılırken gözden kaçırılan sakıncalı durumlar ortaya çıkmaktadır. Marmara Bölgesinde yetiştirilen zeytin fidanları özellikle Gemlik tipi zeytin yurdun çeşitli bölgelerinde plansız olarak dikilecek ve özelliğini neredeyse yüzde 95 kaybedecektir. Yeni yörelerde yetiştirilen zeytin yapısal olarak ve nefaset açısından Marmara Bölgesinde yetiştirilen eş türdeki zeytinlerin kalitesine ulaşamasalar da üretim maliyetleri çok düşük olduğundan sofralık zeytin piyasasında haksız rekabete yol açacak ve özellikle var yılında Marmara Bölgesinde arz fazlası tehlikesi yaratacaktır.

`Destek mi, köstek mi?..

Pekel, Ege sahil şeridindeki 12 milyon dekar arazinin zeytinciliğe açılması halinde 200 milyon yeni zeytin ağacının mevcutlara ekleneceğine dikkati çekerek daha sonra şu uyarılarda bulundu:

`Özetle plansız yapılan destekleme ürünün özelliğini yitirmesine ve kalitesizleşmesine yol açmaktadır. Zeytinyağı üreticisi AKP Hükümetinden en az 2 YTL, zeytin üreticisi ise en az 15 yenikuruş prim beklemektedir. Üreticimizin AB ile rekabet edebilmesi ve zeytinciliğimizin geliştirilmesi için üreticimize yeterli prim mutlaka verilmelidir. AKP Hükümeti destek yapalım derken, köstek olacak icraatlardan kaçınmalıdır. Ürettiği ürünün karşılığını alamayan, girdileri yükselen ama destekleri azalan, ürününü bir yıl öncesine sattığı fiyatların altında satmaya mahkum olan çiftçimizin yaşadığı eziyet, maalesef zeytin ve zeytinyağı üreticilerince de yaşanmaktadır. AKP iktidarı bilmelidir ki, iş başına gelirken şikayet konusu yaptığı her şeyi ve verdiği vaatleri unutan bu iktidarı sandıkta da halk unutacaktır.

``Bir sorun yok...`

Pekel`in konuşmasına cevap veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise zeytin ve zeytinyağı üretiminde bir sorun bulunmadığını bildirdi.Zeytin ve zeytinyağı alım fiyatlarının özerk bir yapıya kavuşturulan tarım satış kooperatifleri birlikleri yönetim kurulları tarafından belirlendiğini açıklayan Coşkun şöyle devam etti:

`Fiyat piyasa şartlarına, arz talep dengesine ve ürünün kalitesine göre oluşmaktadır. Dolayısıyla alım fiyatına devletin artık son yıllarda müdahalesi yasal olarak mümkün değildir. Marmarabirlik de bu seneye göre farklı bir uygulama yapmıştır. Geçen sene 4 YTL doğrudan alım fiyatını açıklamıştı. Bu sene 2,5 YTL avans olarak ortaya koydu. Dün de beni ziyaret ettiler ve satış fiyatları piyasa şartlarında oluştuğu takdirde avans fiyatı ile aradaki farkı da ödemeyi Birlik kabul etmiştir. Dolayısıyla böyle bir olumlu gelişme elde edilmiştir.`

Ancak.Pekel`in konuşmasındaki uyarıları bana çok dikkat çekici geldi.Gemlik tipi zeytin fidanı dikiminin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkacak tehlike gerçekten çok büyük.

Böyle bir tabloda üretici bugünleri de arar hale gelir diye düşünüyorum.

No comments: