Monday, November 20, 2006

Zeytinyağı piyasası alt üst oldu














Avrupa Birliği'nin fiyat düşürme politikası üreticiyi sıkıntıya soktu.

İspanya'da hava muhalefeti sebebiyle zeytin ağaçlarının yüzde 70'inin hasar görmesi, rekoltede 800 bin ton düşüşe sebep olurken, bu durum dünya zeytinyağı fiyatlarını alt üst etti.

http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=198080&comments=all

11 Kasım 2006

Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, gerileyen fiyatların piyasada tansiyonu yükselttiğinin altını çizerken, İspanya'daki durumun Türkiye'nin lehine olabileceğini vurguladı.

Başkan Çetin, "Zeytinyağının tonu 4 bin Euro'dan 2 bin 200'lere geriledi. Fiyatlar piyasada tansiyonu yükseltti. Hükümet üreticiye destek vererek, üreticiyi güçlendirsin. Bu bir savaştır. Bazıları ucuza almak isteyecektir. Ancak devlet tarafından desteklenmesi gereken üretici de topyekun hareket ederek, direnç göstermelidir" dedi.

"Ülkemizde zeytincilik yükselen değer olarak gösteriliyor" diyen Çetin, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki üreticiler hükümetleri tarafından desteklenmekte. Ülkemizde de üretici hükümet tarafından desteklenmelidir. Fiyatın hangi seviyede kalacağının tahminini yapmak zor. AB zorlaması olmasa, tahminde bulunmak mümkün olabilirdi. İspanya'daki kooperatifler fiyatları düşürdü, fakat bu fiyatlar etiketlere yansımadı. Fark, acaba dolumcuların kasasına mı gidiyor? Önümüzdeki yıl zeytinyağı piyasası için kritik bir yıldır. Uluslararası piyasada bir ton zeytinyağının 4 bin Euro'ya kadar yükselen fiyatı, AB'nin tüketicilerin alternatif yağlara kayacağı düşüncesiyle müdahale etmesi sonucu 2 bin 200 Euro'ya kadar geriledi" diye konuştu.

No comments: