Friday, November 17, 2006

Tariş, zeytinyağı için 1.5 YTL peşinat verecek














17 KASIM 2006- YENİ ASIR

TÜRKİYE'NİN 150 MİLYON AĞAÇ VARLIĞI VAR

Tariş, zeytinyağı için 1.5 YTL peşinat verecek

Birlik Başkanı Çetin, fiyatın yükselmesi gerektiğini belirterek, "Ortağımızı mağdur etmeyeceğiz. Bu ödeme avans değil, yanlış anlaşılmasın" dedi

YENİ ASIR GAZETESİ- MURAT ŞAHİN

Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Birliğin Genel Müdürü Güngör Şarman ile AB'nin ucuz fiyat politikasını eleştirdi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, AB'nin uyguladığı politikalarla zeytinyağı fiyatlarını aşağıya çektiğini belirterek, bu oyuna dur denilmesi gerektiğini söyledi. Fiyatın artması gerekirken, düşürüldüğünü ifade eden Çetin, devletin 1 YTL prim açıklayarak üreticiyi desteklemesi gerektiğini söyledi. Fiyatların düşük seyretmesi nedeniyle avans fiyatını da açıklayamayan Tariş, üreticiye destek için 1.5 YTL peşinat vereceğini belirtti.

Bu bir oyun

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nde Genel Müdür Güngör Şarman ile düzenlediği toplantıda, AB politikasına isyan eden Çetin, üreticinin ve devletin el ele vererek bu oyunu boşa çıkarması gerektiğini vurguladı. Çetin, "Bu sezon fiyatlar arz ve talebe göre oluşmadı. Dünya üretimi 2 milyon 580 bin ton, tüketim ise 2 milyon 760 bin ton seviyesinde. Bu verilere göre zeytinyağı fiyatının artması gerekirken, fiyat düşüyor. Bunu açıklamak mümkün değil. Geçen yıl tonu 4 bin 200 euro olan zeytinyağı, şu anda 2 bin 200 euro seviyesinde. AB ülkeleri küçük alımlarla fiyatı düşürüyorsa, bu oyuna seyirci kalamayız. Bu oyunu devlet ve üretici bozabilir. Hep beraber bu oyunu bozmalıyız" dedi.Zeytinyağı sektöründe yaşanan bu sıkıntıyı Sanayi ve TicaretBakanı Ali Coşkun ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e de ileteceğini söyleyen Çetin, sıkıntıdan iç piyasada tüketimin artırılması ve üreticiye 1 YTL prim verilmesi ile kurtulunabileceğini söyledi.

Alım başladı

Her yıl sezon öncesi açıkladıkları avans fiyatını da belirleyemediklerini, bu nedenle üreticinin ihtiyaçlarını karşılaması için 1.5 YTL peşinat vereceklerini dile getirenÇetin, "Biz zeytinyağı alımına başladık. Ortağımıza kilo başına 1.5 YTL peşinat vereceğiz. Bu avans fiyatı değil. Yanlış anlaşılmasın" diye konuştu.

Üreticilerin istekleri

-Düşük olan iç tüketim artırılarak, üreticinin dış pazara olan bağımlılığı azaltılmalı..

-Bu sezon 1 YTL'den az olmamak kaydıyla, prim verilmeli..

-Sektörde geniş bir mutabakat sağlanarak, ortak bir strateji oluşturulmalı..

-Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nde, Türkiye mutlaka yer almalı.

No comments: