Saturday, May 05, 2007

Zeytindostu Derneği'nin Basın Açıklaması


04 Mayıs 2007

BASINA VE KAMUOYUNA
UZZK’YA DEĞİL YÖNTEME KARŞIYIZ

Son günlerde kamuoyuna ve sektöre Zeytindostu Derneği’nin Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’ne (UZZK) karşı olduğu doğrultusunda asılsız açıklamalar yapılmaktadır. Bu nedenle Zeytindostu Derneği olarak sektöre ivme kazandıracak her türlü girişimin yanında olduğumuz gibi UZZK’nın kurulması çalışmalarını da desteklediğimizi ve konseyin sektör adına yarar getireceğine inandığımızı bir kez daha açıklıyoruz.Ancak sektörün en büyük sivil toplum örgütü olarak yönetmelikteki ve kuruluş aşamasındaki yanlışları dile getirmek de kurumsal görevimiz gereğidir.Zeytindostu Derneği’nin ana amaçlarından biri sektörde özlenen uzlaşma ve ortak akılla hareket edilmesini sağlamaktır. Sektörün güçlenmesi ve hak ettiği saygınlığa kavuşması ancak dayanışma ve güç birliği ile mümkündür. Bu anlayışla sektörün ihtiyaç duyduğu sağlıklı bir yapının kurulması için art niyetsiz olarak görüşlerimizi hukuksal dayanakları ile açıkladık.Her nedense bazı kesimler bizim bu yaklaşımımızı, “Zeytindostu Derneği UZZK kuruluş çalışmalarını engelliyor” şeklinde lanse etmektedir. Doğruyu uzlaşma ve ortak akılla bularak özlenen konsey yapısına sahip olmayı bizim istediğimiz gibi, itiraz edenler de istemelidir. Unutulmamalıdır ki hukuk herkese bir gün lazım olur.

Zeytindostu Derneği olarak Tarım Bakanlığının yayımladığı yönetmelikteki yanlışlar düzeltilmeden hayata geçecek bir konseyin ölü doğacağını ve aksaklıkların sektörün tüm bileşenlerinin görüşü alınarak düzeltilmesini önerirken UZZK adına demeç verme yetkisinin sadece kendisinde olduğunu iddia eden Sayın Mustafa Tan, medyaya ve sektöre yaptığı açıklamalarda derneğimizi küçümseyici hatta hakaret olarak algılanabilecek ifadelerde bulunmaktadır. Sayın Tan, ulusal bir gazeteye yaptığı açıklamada "Zeytindostu armutdostu itiraz etti diye yönetmelik geri alınamaz" sözleriyle derneğimize ve binlerce Zeytindostu üyesine saygısızlık yapmıştır. Sayın Tan'ı sektörün sivil toplum temsilcileri adına esefle kınıyor ve özür dilemeye davet ediyoruz.

UZZK ve Zeytindostu Derneği vizyonları ve misyonları farklı olan iki sektörel yapılanmadır.UZZK içinde elbette sivil toplum kuruluşu olarak bulunmak ve katkı koymak arzusundayız. Sektörün gelişimi adına UZZK ile her türlü işbirliğine,ortak projelere imza atmaya ve objektif,şeffaf,adil bir yapının sektöre kazandırılması adına destekçi olmaya hazırız. Sektörde bizler ve ötekiler diye bir ayrımcılığı asla düşünmeyiz, düşünenlere de izin vermeyiz.
UZZK’nın kurulmasını 9 yıl beklemişken olmazsa olmaz düzenlemeler için geçecek 1–2 aylık süreyi zaman kaybı olarak görüp “acilen kuralım da sonra düzeltiriz” mantığı ile hareket edersek oluşacak belirsizliklerden sektörümüz daha çok zaman ve moral kaybedecektir.Tüm yaşananlara rağmen Zeytindostu Derneği sektörün geleceği adına her türlü girişimde bulunmaya, sektörün gelişimi adına yapılacak olumlu her türlü çabaya destek olmaya devam edecektir.UZZK yönetmeliği üzerinde değerlendirme yapmak ve Tarım Bakanlığı’ndan talep edilecek düzeltmeleri belirlemek amacıyla sektörün tüm bileşenlerini acilen 1 günlük bir çalışma toplantısına davet ediyoruz. Bu toplantının sektörde aranan uzlaşma için ciddi bir adım olacağına inanıyoruz.

Saygılarımızla,

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu adına Y.K.Başkanı Metin ÖLKEN

No comments: