Friday, October 02, 2009

Zeytinciler Çin Seddini Aşacak

Haber Hürriyeti‏
02 Ekim 2009 Cuma


Yıllık 12 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatımızın arttırılabilmesi amacıyla son 1 ayda iki kez Çin seyahatine çıkan Dış Ticarette Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Çin’e giden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Ölken, Çin pazarını birinci öncelikli pazar olarak seçtiklerini söyledi.

Çin’in zeytinyağı tüketiminin son 5 yılda 20 kat artış gösterdiğini ve önümüzdeki süreçte çok daha büyük sıçrama beklediklerini anlatan Ölken; “zeytin ve zeytinyağı sektörü net döviz girdisi sağlayan bir sektör. Türkiye olarak Çin’e şu anda yıllık 2.6 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç ediyoruz. 1.2 milyarlık nüfusu ve zeytinyağına artan ilgileri nedeniyle Çin pazarına bu rakamları kısa sürede 3’e, 5’e katlamak için ZZTK olarak Çin pazarını öncelikli Pazar olarak belirledik. İlk aşamada Şangay ve çevresini seçtik. Bu çerçevede 18-20 Kasım 2009 tarihleri arasında Şangay’da yapılacak olan Food And Hotel China 2009 Yiyecek&İçecek Fuarı’na katılacağız” dedi.

Food And Hotel China 2009 Yiyecek&İçecek Fuarı süresinde tadım semineri, tadım eğitimi, sektör tanıtımı ve demonstrasyon gibi çeşitli aktiviteler düzenleyeceklerini vurgulayan Ölken, şöyle devam etti: “Bölgedeki gıda yazarları, gurmeler, basın ve medya kurumları ile ulusal ve uluslarararsı zincir mağaza yöneticilerinin davet edileceği bu etkinliklerdeki amacımız ülkedeki Türk zeytin ve zeytinyağı bilinirliğini arttırmak, pazara girecek firma ve markalarımıza destek olmaktır. 2010 yılı Mayıs ayında başlayacak Expo 2010 da dahil olmak tanıtım faaliyetlerimiz devam edecektir. Bunun yanısıra pazardaki gelişmeleri izlemek, yapılacak çalışmaları yürütmek amacı ile Şangay Ticaret Müşavirliğimizin desteği ile yerleşik bir düzen kurulmasını planlıyoruz. ZZTK’nin faaliyetleri arasında Çin halkını Türk zeytin ve zeytinyağı ile tanıştırmak önemli bir yer tutacaktır.”

TÜRKİYE ÇİN’E NE KADAR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRAÇ EDİYOR?

Çin, Türkiye’nin en fazla dış ticaret açığı verdiği ülkelerin başında geliyor. Türkiye Çin’e karşı 12 milyar dolar seviyesinde dış ticaret açığı veriyor. ZZTK Başkan Vekili Metin Ölken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın son Çin seyahatinde heyet çalışmaları süresince bu konu üzerinde önemle durduğunu ve Çin-Türkiye ticari ilişkilerinin daha dengeli bir seviyeye gelmesinin hedeflerin başında geldiğini ifade ettiğini kaydetti. Ölken, “Bu açıdan baktığımızdan ülkemize her zaman net döviz girdisi sağlayan zeytin ve zeytinyağı sektörümüz Bakanımızın bu isteğine cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Bugün için Türkiye Çin'e yaklaşık 2.6 milyon dolar civarında zeytin ve zeytinyağı ihraç etmekte olup, Çin'in bu konudaki ithalatından yüzde 5 seviyesinde pay almaktadır. Şu anda İtalyan ve İspanyolların hakimiyetindeki pazarda yapacağımız çalışmalarla payımızı arttırmak istiyoruz” diye konuştu.

No comments: