Friday, October 02, 2009

Zeytinyağı şampiyonu beldede üretim zamanı

Referans
30.09.2009


İtalya'da geçen yıl düzenlenen "Dünya Uluslararası Organik Zeytinyağı Üretimi Yarışması"nda birinci seçilerek adını duyuran Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde, 2009 hasadının ardından üretime başlandı.
Büyükbelen Belediye Başkanı Mehmet Keyik, beldede 40 bin dekar arazide başlayan zeytin hasadıyla birlikte, zeytinyağı işletmelerinde üretime geçildiğini belirterek, bu yıl daha kaliteli yağla "dünyanın en iyisi" unvanını korumayı hedeflediklerini kaydetti.
Beldede 1 milyon dikili zeytin ağacının bulunduğunu ve yılda 30 bin ton zeytin, 12 bin ton da zeytinyağı üretildiğini ifade eden Keyik, Büyükbelen'deki zeytinlik alanların yüzde 80'inin organik ürün sertifikasına sahip olduğunu ifade etti. Keyik, "Beldemizdeki zeytinyağı fabrikaları da zeytinyağı üretimine başladı. 6 fabrikanın tamamı, 24 saat aralıksız üretim yapıyor. Zeytinyağı üretiminin 2 veya 2.5 ay sürmesi bekleniyor. Bu yıl verim güzel" dedi. Keyik, beldede günde 400 ton organik zeytinyağı üretildiğini kaydetti.

Hedef Avrupa pazarı
Büyükbelen'de üretilen zeytinyağın, büyük şehirler başta olmak üzere yurdun birçok kentine gönderildiğini belirten Keyik, Avrupa'ya ihracat yapmayı da hedeflediklerini ifade etti.
Şevik Kontinü Zeytinyağı İşletmesi Sahibi Mehmet Şevik ise zeytinyağı üretim sezonunun başladığını, işletmelerinde günde 80 ton zeytinin işlendiğini belirterek, bu yıla ilişkin zeytin veriminin çok iyi olduğunu, zeytinyağının kilosunu 5 ile 5.5 liradan satışa sunduklarını kaydetti.
Büyükbelen beldesinde üretilen organik zeytinyağı, İtalya'da Bari Ticaret Odası tarafından İtalya Organik Tarım Konsorsiyumu ve Andria Belediyesi ana sponsorluğunda geçen yıl düzenlenen Dünya Uluslararası Organik Zeytinyağı Yarışması'nda dünya birincisi seçilmişti.

No comments: