Thursday, March 11, 2010

Tariş Zeytin'de Cahit Çetin yeniden başkan

MURAT ŞAHİN
Yeni Asır
11 Mart 2010,Perşembe


Dün gerçekleştirilen genel kurulda Fikret Akova ve Hasan Köşklü'nün listesiyle yarışan Başkan Cahit Çetin, koltuğunu korumayı başardı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde dün gerçekleştirilen seçimli genel kurulda Cahit Çetin, 156 delegeden 107 oy alarak yeniden başkanlık koltuğuna oturdu. Başkan
Cahit Çetin'e karşı adaylığını açıklayan Fikret Akova ve Hasan Köşklü ekibinin listesi ise 49 oyda kaldı. Birliğin olağan genel kurul toplantısı Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Tariş Zeytinyağı Tesisleri'nde yapıldı. Genel kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren Birlik Başkanı Çetin, dünya tarım savaşında Türkiye'nin hızla mevzi kaybettiğini, bu alanda mücadele verecek kooperatiflerin zor günler yaşadığını, ancak kendilerinin iyi durumdaki birlikler arasında yer aldıklarını dile getirdi.

BORCUMUZ YOK
Zeytinyağı piyasasında 2005-2006 sezonunda fiyatların hızla düşmesi nedeniyle zarar ettiklerini, bu zararın finansmanı için Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından 65 milyon lira borç aldıklarını kaydeden Çetin, "Bugün birliğimizin bankalara tek kuruş borcu yoktur. Borcumuz sadece devletedir. 'Bunu nasıl ödeyeceksiniz' diye sorduklarında, 'Herkes nasıl ödüyorsa biz de öyle ödeyeceğiz' demiştim. Şu anda nakit ve stoklarımızla devlete olan tüm borcumuzu ödeyebilecek durumdayız. Sıkıntımız yok. Birliklerin borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir yasal düzenleme hazırlanıyor. Bu düzenlemeyi bekliyoruz" dedi.
Çetin, birliğin yeni sezonda 32 milyon lira civarındaki tüm ürün ödemelerini kendi kaynaklarıyla gerçekleştirdiğini, ortaklara 2.5 milyon lira borçlarının kaldığını, bunun da Mart sonunda biteceğini kaydetti. Başkan Çetin, dünya piyasalarında fiyat artışlarının bu sezon daha makul seyredeceğini, hızlı yükselme ya da düşüş beklemediklerini ifade etti.
Birlik Genel Müdürü Güngör Şarman ise, 2008-2009 sezonunda 34 milyon 206 bin lira tutarında 8 bin 700 ton zeytinyağı ve 2.5 milyon lira tutarında bin 426 ton zeytin alımı yaptıklarını vurguladı. Şarman, "2008-2009 sezonunda toplam 49.3 milyon lira ciro gerçekleştirdik. Devletten herhangi bir finansman desteği almaksızın üreticiye olan tüm ödemelerimizi başarıyla tamamladık" diye konuştu.

Bankalar kredi için yarışıyor
Genel kurulda Cahit Çetin'e karşı liste çıkaran Hasan Köşklü, Fikret Akova ve Enver Gökbel birliğin iyi yönetilmediği yönünde eleştirilerini dile getirdi. İddialara yanıt veren Cahit Çetin ise, "Bu kuruma iftira atmayın. Hiçbir bankaya ipoteğimiz yok. Yapma Hasan. Bu kurumda 14 yıl beraber çalıştık. Gerçekleri saptırma. Ayıptır. Bize bankalar kredi vermek için yarışıyor. Bugün eleştirdiğin şirketleri kuran da sensin. Doğru eleştir Hasan, ayıp oluyor. Ben senin çocuklarının kirveliğini yaptım. Aynı bardaktan su içtik. Yönetimin hataları vardır ama ben bunları hak etmiyorum" diye konuştu.


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin Genel Kurulu Gergin Geçti

CHA
10 Mart 2010,Çarş.


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde Yapılan Genel Kurulda, İpotek Tartışması Yaşandı. Başkanlığa Adaylığını Koyan Hasan Köşklü Ekibinin Yönetimi Eleştirmesi, Gerginliğe Sebep Oldu. Köşklü'nün, "Birliğin Bankalara İpoteği Var mı?" Diye Sorması Üzerine Başkan Cahit Çetin, Oturduğu Yerden Kalkarak, "Yok.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerde düzenlenen genel kurulda konuşan Birlik Başkanı Çetin, zeytinyağı piyasasında 2005-2006 sezonunda fiyatların hızla düşmesi sebebiyle zarar ettiklerini, bunun finansmanı için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından 65 milyon lira borç aldıklarını söyledi. "Birliğin bankalara tek kuruş borcu yoktur. Borcumuz sadece devletedir." diyen Çetin, birliklerin borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yeni bir kanuni düzenleme hazırlandığını anlattı.

Daha sonra kürsüye çıkan başkan adayı Köşklü, 2006 yılında devletten alınan 65 milyon liralık DFİF kredisinin borcunun şu anda 123 milyon liraya çıktığını belirtti. Birlikte hep zararı konuştuklarını, artık bu yapının değişmesi gerektiğini söyleyen Hasan Köşklü, "Zeytinyağı sattıkça zarar ediyoruz. Ortaklara tefeci faizi uygulanıyor. Ya bu gidişe dur diyeceğiz ya da kötü sonuçlarına katlanacağız." şeklinde konuştu.

Yanlış alım ve fiyat politikalarıyla birliğin zarara uğratıldığını savunan delege Enver Gökbel de 28 bin ortağın 8 bine düştüğünü vurgulayarak, "Kooperatifler batmak üzere. Yalanlarla dolanlarla bugüne geldik. 130 milyon lira borç içindeyiz." dedi.

1 comment:

Pool Installation Johns Creek said...

Loved readingg this thanks