Wednesday, March 10, 2010

Ürün bol, zeytin ve zeytinyağına zam yok

AA ZAMAN
10 Mart 2010,Çarş.


Marmara ve Ege Bölgesi'nde sofralık zeytin üretiminin yüzde 20 artacağı, yağlık üretimin ise yüzde 8 azalacağı öngörülüyor. Geçen yıldan devreden stoklar da dikkate alındığında bu yıl zeytin ve zeytinyağının fiyatında artış beklenmiyor.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Akhisar'daki zeytin sineği vuruğu problemi, Bursa'daki Karakoşnili ve çeşitli bölgelerdeki mantar hastalıklarının rekolteyi beklenildiği kadar etkilemediğini söyledi.

2010 itibarıyla zeytinde fiyat artışının beklenmediğini aktaran Taviloğlu, "Kaldı ki, arzın ülke genelinde birçok bölgeye yayılması ve önemli miktarda artmasıyla zeytinin doğasından kaynaklanan olgunlaştırma ve stoklama süreleri, bölgesel rekolte düşüşlerini dengelemekte ve keskin fiyat değişikliklerini önlemektedir." dedi. Bu sebeple zeytinyağı fiyatlarının da yıl içerisinde yükselmesinin beklenmediğini dile getirdi. Zeytinin perakende fiyatı kilogramda 5-15, toptan fiyatı 2-5 lira arasında değişiyor. Zeytinyağı ise perakendede 7-11 lira, toptanda 5-5,5 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

No comments: