Wednesday, September 08, 2010

Rekolte savaşı başlıyor

SONER ÇAĞLAR
Yenigün
8 Eylül 2010


UZZK’nın zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmini için resmen görevlendirilmesinin ardından, bir daha çalışma yapmayacağını açıklayan İTB, kararından vazgeçti


Zeytin ve zeytinyağ rekoltesi bu yılda tartışmalara neden olacak. Bu sene de hem Ulusal Zeytin ve Zeytinyağ Konseyi (UZZK) hem de İzmir Ticaret Borsası (İTB) iki farklı rekolte tahmini yapacak.

Tahmin yapmayacaktı
Geçtiğimiz yıl İTB öncülüğünde açıklanan rekolte tahmininin ardından, Tarım Bakanlığı’nın ‘resmi olarak görevlendirdiği’ Ulusal Zeytin ve Zeytinyağ Konseyi (UZZK) önderliğinde bir rekolte tahmini daha kamuoyuna duyurulmuştu. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, geçtiğimiz yılın Eylül ayı Meclisi’nde zeytin ve zeytinyağ rekolte çalışmalarını son kez gerçekleştirdiklerini açıklamıştı. Bakanlığın resmi olarak rekoltede UZZK’yı görevlendirmesine rağmen İTB’den dün yapılan yazılı açıklamada, Borsa’nın bu yıl da ‘resmi’ olarak rekolte tahminini açıklayacağı bildirilmesi dikkat çekti.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2010-2011 zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Kestelli açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Borsamız ilk kez 1993/94 sezonunda başladığı ve aralıksız 17 yıldır devam eden Zeytin ve Zeytinyağı rekolte tahmin çalışmalarına 2010/11 sezonunda da devam etme kararı almıştır. Rekolte tahminleri Borsamızın gelenekselleşmiş ve sektöre fayda getiren, yön veren çalışmaları arasında yer almaktadır. Bu karar ile geleneklerimize sahip çıkılacak ve uzun süredir devam eden bilgi birikiminin devamlılığı da sağlanmış olacaktır.”

Bakanlıktan onay
Yapılacak çalışma için Tarım Bakanlığı ile görüşüldüğünü ve sonuçların Bakanlık ile paylaşılmasının uygun olacağının İTB’ye ‘resmi olarak bildirildiği’ vurgulanan açıklamasında Kestelli, şunları kaydetti: “20 Eylül tarihi itibariyle başlanacak olan çalışmalara önceki yıllarda katılan tüm kurumların iştirak etmesi dileğindeyiz. Bu amaçla, ilgili tüm kurumları birlikte çalışmaya ve işbirliğine davet edeceğiz. Ayrıca, zeytin üretim bölgelerinde yer alan Ticaret Borsalarının da çalışmaya destek olmaları için talepte bulunacağız.”

Böylece, geçtiğimiz yıl son kez zeytin ve zeytinyağ rekolte tahminini açıkladıklarını ifade eden İTB Başkanı Işınsu Kestelli, bu karardan vazgeçtiklerini bildirmiş oldu.
Önümüzdeki yıllara yönelik mesaj vermeyi de ihmal etmeyen Kestelli, şöyle devam etti:
“Zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin ilerleyen dönemde, daha bilimsel ve objektif kriterlere dayanan uzaktan algılama yöntemi ile gerçekleştirilmesi amacıyla yapmayı planladığımız projenin çalışmalarına da ayrıca devam edilmektedir. Hedefimiz bu çalışmanın ilgili kurumların işbirliğinde, üyelerimize ve sektöre fayda sağlayacak şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır.”

ZEYTİNCİLERİN süreci nasıl işledi?

İzmir Ticaret Borsası bünyesinde oluşturulan rekolte tahmin heyetine geçtiğimiz yıl UZZK TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve Marmarabirlik katılmayacağını açıklamışlardı. Eylül ayı başında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2009/2010 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekolte tahminini Mustafa Tan’ın başkanlığını yürüttüğü UZZK koordinatörlüğünde Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin kurulacağını ilan etmişti.
Söz konusu gelişmenin ardından İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yazılı bir açıklama yaparak süreci anlatmış ve rekolte çalışmalarının süreceğini bildirmişti. Son olarak Kestelli, 2009 İTB Eylül ayı Meclis Toplantısı’nda zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmalarının bu yıl son kez yapıldığını açıklamıştı. Tüm bu açıklamalara karşın dün İTB’den yapılan yazılı açıklamada rekolte tahmin çalışmalarının sürdürüleceğinin açıklanması yine dikkat çekti.


‘Polemik konusu olması bizi üzüyor’

İTB Başkanı Işınsu Kestelli’nin zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmini yapacaklarına yönelik açıklamasına, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağ Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan’dan tepki geldi. “Zeytin ve zeytinyağ rekoltesinde Türkiye’nin resmi tahmin heyeti UZZK bünyesinde oluşturulacaktır. Çalışmalarımıza 20 Eylül’de başlayacağız. Bu konuda da, Tarım il müdürlükleri, ihracatçılarımıza da, borsalarımıza da, kooperatiflerimize de davet gönderdik. Bakanlık, bu çalışmaların UZZK Koordinatörlüğü’nde yapılacağını, ancak ‘kendi tasarrufları çerçevesinde İTB’ye kendi rekolte tahmini yapabileceklerini’ bildirdi. ‘Sonuçlarını da bize gönderin’ dedi. Resmi rekolte tahminini UZZK çatısı altındaki Rekolte Resmi Tespit Heyeti yapacak. Diğer Borsalarımızda böyle bir tasarruf yoktur. Sadece İTB böyle bir tasarruf kullanıyor” diye konuştu.
Ege Zeytin ve Zeytinyağ İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli’nin geçtiğimiz aylarda yaptığı “Biz de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan yetki alırız. Bizimki de resmi olur. Mutlaka rekolte tahmini yapmak zorundayız. Sonuçta biz bu işten geçiniyoruz” açıklamasını hatırlatan Mustafa Tan, “Bu açıklamalara yönelik bir karar alındığı izlenimi doğuyor. Bu karar bizi üzüyor. Böyle bir şey olmamalıydı. Bu konuyu polemik konusu yapmamak gerekiyor. Türkiye’nin resmi rekoltesini UZZK açıklayacaktır” dedi.

No comments: