Haber Ekspres
04 Ekim 2008,Cumartesi
Ödemiş'e bağlı Bademli beldesinde 1968 yılında kurulan fidan üretim kooperatifi Avrupa ve Türk cumhuriyetleri pazarı için Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'da da üretime başlıyor.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1975'de ilk fabrikasını kurdu, 1985'de ülkenin bu alandaki ilk ihracatını yaptı. İç pazarda meyve fidanı üretiminde yüzde 45'lik paya sahip kooperatif, Avrupa ve Türk cumhuriyetleri pazarı için Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'da da üretime başlıyor. Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi, meyve fidancılığının geleneksel olarak yapıldığı Bademli'nin, bu konudaki potansiyelini birlikte hareket ederek iyi şekilde değerlendirdiğini söyledi. Bademli beldesindeki 20 üreticinin bir araya gelerek kurduğu kooperatifin üretimini kısa sürede artırdığını, meyve fidanı, süs bitkileri, zeytinyağı ve hayvancılık konusunda yatırımlara başladığını belirten Bilgi, ilk fabrikanın 1975 yılında beldede kurulduğunu kaydetti. Yarısını devletten hibe alarak kurdukları zeytinyağı fabrikasının ardından meyve fidancılığını geliştirmek için eğitim çalışmalarına başladıklarını söyleyen Bilgi, 1981 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Aşkın'ın danışmanlığıyla hızlı bir ilerleme kat ettiklerini ifade etti.
Bu tarihten sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesiyle de seminerlere başladıklarını söyleyen Bilgi, şöyle konuştu:
"Üniversitelerle yaptığımız işbirliği bizim ufkumuzu açtı. Çok daha verimli ve kaliteli üretim yapmaya başladık. İç pazarda payımız bir anda yüzde 45'lere ulaştı. Hatta şu anda Türkiye'de bulunan meyve fidanlarının yarısını Bademlili üreticiler yetiştirdi diyebilirim. 1984'te Suriye tarım bakanlığının açtığı 2 milyon adetlik ihaleye katıldık. 1985'te ülkenin bu alandaki ilk ihracatını yaptık. Bu bize yeni bir motivasyon getirdi, çünkü bu işten iyi para kazandık. Bu gazla çıktığımız yolda halen devam ediyoruz. Orta Doğu ülkelerinin hemen hepsine ve Türkmenistan ve Azerbaycan'a ihracat yapıyoruz. Bu sene Kuzey Irak'a da meyve fidanı göndereceğiz. Lübnan da bizden 400 bin fidan istedi. Şu anda bu coğrafyada gelecek bütün talepleri karşılayabilecek durumdayız."
Bilgi, Türk cumhuriyetleri pazarı için de vergi avantajına sahip Ukrayna'da üretim planlarının bulunduğunu, arazi maliyetlerinin ucuz olduğu büyük pazarlara yakın tüm ülkelerde de araştırmalarını sürdüğünü kaydetti. Bilgi, Türkiye'den ilk kez bir fidancılık şirketinin yurt dışında yatırım yapacağını, gelecekte buralardan Türkiye'ye fidan getirmenin de söz konusu olabileceğini ifade etti.
No comments:
Post a Comment