Saturday, October 18, 2008

ZEYTİNDOSTU 2. ULUSAL NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI KALİTE YARIŞMASI


Yarışmaya Katılım

1.Yarışma, tescilli marka sahibi ve ürünleri piyasada fiilen satılan ya da ihraç eden (Butik ya da büyük ölçekli) üretici, yağhaneci, tüccar, sanayici, fason üretim yaptıran tüm katılımcılara açıktır.
2.Katılımcıların üretim ya da stok tutarı numune alım aşamasında en az 1 ton olacaktır.
3.Her kişi ve kurum yarışmaya SADECE BİR örnekle katılabilir. Yarışma tek kategoride yapılacaktır.
4.Yarışmaya katılım için, son başvuru tarihi 31 Aralık 2008 dir
5.Başvurular Zeytindostu Derneği’ne yapılacaktır.
6.Başvurunun kabulü için katılımcı formunun doldurulması ve 400 YTL katılım ücretinin yatırılması gerekmektedir.
7.Yarışma katılımcı formu www.oliveoilqualty.com ve www.zeytindostu.org web sitesinden indirilebilir.

Numune alımı

1. Numune alımı ulusal bir denetim şirketinin sponsorluğunda ya da noter huzurunda yapılacaktır. Her yarışmacının zeytinyağından 6 adet 500 cc (yarım litre) lik şişede numune alınacak, alınan numuneler bağımsız denetim şirketi ya da noter tarafından gizli olarak kodlanacaktır.
2. Numune alım işlemi sonrası mühürlenen tankların yarışma sonuna (yarışma bandrollerinin teslimine ) kadar açılmaması esastır. Panel test sonuçları belirleninceye kadar açıldığı tespit edilen tank sahibi yarışma dışı bırakılacak ve gerekçesi kamuoyuna duyurulacaktır. Panel test sonuçlarının açıklanmasından sonra ve yarışma bandrollerin tesliminden önce açılan tanklar için yarışma bandrolü verilmeyecektir.
3. Numune alım aşamasında her katılımcı yarışmaya katıldığı zeytinyağından toplam 18 litresini nihai ambalajında olacak şekilde kolileyerek fuar da ve dernek faliyetlerinde kullanılmak üzere Zeytindostu Derneği'ne teslim etmelidir.
4. Numune alımı 02 Ocak - 15 Şubat 2008 tarihleri arasında yapılacaktır.
5. Numunelerin yörelere göre alım takvimi başvuru sahiplerinin coğrafi kompozisyonuna göre daha sonra duyurulacaktır.
6. Numune alımları ,numune almakla sorumlu kurum, yarışmacı ve Zeytindostu Derneği Temsilcisinin hazır bulunacağı heyet tarafından gerçekleştirilecektir.

Zeytinyağlarının Analizi:

A. Teknik Analiz:
1. Numunelerden birer örnek önce ön kimyasal teste (asit, peroksit) alınacaktır. Testler; sponsor laboratuar,
AYTB Laboratuar hizmetleri. A.Ş.(Aydın Ticaret Borsası Gıda Kontrol Laboratuarı) tarafından yapılacaktır.
2. Kimyasal analiz 1–15 Şubat 2008 tarihleri arasında sonuçlandırılacak ve her bir katılımcıya kişiye özel olarak bildirilecektir.

B. Duyusal Analiz:
1. Sadece 0.8 asit ve 20 peroksit değerinin altındaki yağlar yurtdışından seçilecek olan akredite bir tadım paneline duyusal analiz ve tüm kimyasal analizlerinin yapılması için topluca yollanacaktır.
2. Sonuçlar en geç 1 Nisan 2008 tarihine kadar ilgili panel yöneticisi tarafından denetim şirketi veya notere veya Dernek Yönetim Kurulu Başkanı’na teslim edilecektir.

Sonuçların Duyurulması:

1. Yarışma sonuçları ilgili kurum ve Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu temsilcisinin katılımı ile açılacaktır. Kodlanmış olan numunelerin markaları belirlenerek yarışma sonuçları bir zabıtla tutanak haline getirilecektir. Yarışma sonuçları Anatolive 3. Avrasya Zeytin, Zeytinyağı ve Prosesleri Fuarı süresince en önemli aktivite olarak kamuoyuna duyurulacaktır. Yarışma sonuçları 1 yıl boyunca www.oliveoilqualty.com ve www.zeytindostu.org web sitesinde duyurulacak ve yarışma katılımcı ve sonuçları için kitapçık bastırılacaktır.

2. Yapılan değerlendirmeler sonucunda en iyi puanı alan ilk üç yağ 1., 2., ve 3. olarak derecelendirilecek sonraki 7 yarışmacı yağa ise mansiyon ödülü verilecektir.

3. Kimyasal ve duyusal testi başarıyla geçen tüm yarışmacılara başarı sertifikası verilecektir. Başarısız olan yarışmacılara ise sadece yarışmaya katılım sertifikası verilecektir.

4. Yarışmada ödül alan yağlara yarışmaya katıldıkları mühürlü tank miktarına yetecek kadar yarışmadaki derecesini gösterir özel Zeytindostu Kalite Yarışması logolu bandroller (sadece bandrol ücreti karşılığında) ve yarışmacı firmanın beyan ettiği kadar miktarda değiştirilmemek kaydıyla bir tutanakla teslim edilecektir.

ÖNEMLİ NOT:
Yağın yöresi ve zeytin cinsi (karışık ise yöre ve cins yüzdeleri) ile üretici-yağhane- ve stokta tutan kişi ve kurumlar tarafından (birbirinden farklı ise) başvuru formunda açıkça belirtilecektir.

No comments: