Zeytinyağında strateji oluşturma zamanı!
DÜNYA GAZETESİ- 26/07/2006 İZMİR -
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ağustos ayı başında olağanüstü genel kurul toplantısı yaparak, yüksek rekolte beklenen önümüzdeki sezon için izlenecek politikaları belirleyecek. Birlik yönetim kurulu, bu toplantıda Zeytinyağı Tanıtım Grubu kurmak için birlik üyelerinden yetki de isteyecek.
Her yıl sezon öncesi biraraya gelerek sektörün durumunu, izlenecek politikaları belirlediklerini söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, "Bu sezon çok yüksek bir rekolte bekliyoruz. Zeytinyağı üretimi 200 bin tonu aşacaktır. Şimdiye kadar gerçekleşen en yüksek rekolte 170 bin tondu. Bunun nedeni son yıllarda zeytinyağına gösterilen büyük ilgi. Milyonlarca zeytin ağacı dikildi. Bu yıl bunların bir bölümünden 1-2 kilogram zeytinyağı üretilecek kadar meyve alınacak. Her geçen yıl da bu miktar artacak. Bu rekoltenin tüketilmesi için iç pazarda tanıtım şart. Üyelerimizden fındık ve mermer gibi ürünlerde olduğu gibi Zeytinyağı Tanıtım Grubu oluşturmak için yetki isteyeceğiz. Bu yetkiyi alırsak İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası gibi kuruluşlardan da bu projeye katılmaları için destek isteyeceğiz" diye konuştu.
20 yıl önce Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının 85 milyon adet olduğuna dikkat çeken Güreli, "O günden bu yana zeytin ağacı sayısına bir o kadar daha ilave oldu. Üstelik bu ağaçlar hem genç hem de düzgün dikiliyorlar. Dikim sıklığı, toprak ve iklim yapısı, sertifikalı fidan kullanımı gibi noktalara dikkat ediliyor. Bir sonraki sezon "yok yılı" ama üretim 150 bin tonu geçecek. Bu rakama "var yılları"nda bile zor ulaşılıyordu. Artık büyük bir üretici olma yolunda ilerliyoruz" dedi.
"Planlama yapacağız"
Üretimin artması ile birlikte pazarlama sorununun da çıkacağını belirten Güreli, "Bu sezon tahmin ettiğimiz 200 bin tonluk üretimin 60-70 bin tonu iç pazarda tüketilir. Geriye de 130 bin ton dolayında bir ürün kalır. 105 bin ton ihracat yaptığımız sezonlar var. Biraz çaba ile aradaki yüzde 25'lik fark için pazar bulabiliriz. Fakat bir sonraki "var yılında" rekolte 300 bin tona ulaşınca sorun olabilir. Bunu şimdiden planlayıp çözmemiz lazım. En önemli alternatif de iç pazar. Zeytinyağı üreticisi ülkelerde kişi başına tüketim ortalama 10 kilogram civarında iken bizde 1 kilogramı bile bulmuyor" diye konuştu. Zeytinyağı tüketiminin düşük olmasının fiyatla ilgisi olmadığını anlatan Güreli, "Zeytinyağının tonunun bin dolar olduğu, yani ayçiçek yağına yakın olduğu dönemlerde de tüketim azdı. Zeytinyağı tüketimi fiyatla değil kültürle ilgili bir durum. Bizim yapmamız gereken zeytinyağı kültürünü geliştirmek. Son dönemde tüketimde artış eğilimi var. Fakat zeytinyağı daha çok varlıklı kesimin tüketeceği bir ürün gibi gösteriliyor. Bunu orta sınıfa da sevdirirsek pazarlama sorunun önemli ölçüde çözeriz" dedi.
....
Dünya Gıda Dergisi her yıl olduğu gibi bu yıl da ağustos ayında yemeklik yağ sektörünü inceleyecektir.
Zeytindostu Derneği aracılığıyla gelecekreklamlara yüzde 50 indirim yapılacaktır.
Temas için; Özgül Tandoruk Tel. 0212 440 22 63
....
‘Zeytin dalı’ndan iletisim köprüsü
AKŞAM-EGE/27 TEMMUZ 2006
Füsun ÇAĞLAR / İZMİR
Yaklaşık 130 milyon zeytin ağacının olduğu Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı sektöründe üretici, ihracatçı ve tüketicileri bir çatı altında toplayan Zeytindostu, AB’nin öngördüğü sivil toplum kuruluşu (STK) yapısına birebir uyan bir örgüte dönüştü. Üreticiden ihracatçıya, ithalatçıdan gurmelere ve tüketicilere kadar geniş bir kitleyi bünyesine alan dernek, Anadolu’dan dünyaya yayılan zeytin ve zeytinyağı sektörünü yeniden ayağa kaldırarak “Anadolu mucizesi”ni yaratmayı hedefliyor. Sanal ortamda başlayan yolculuğunu zeytin ve zeytinyağı sektörünün en güçlü sivil toplum hareketine dönüştüren Zeytindostu Derneği’nin Kurucusu ve Başkanı Zafer Özer, “İthalatçı, ihracatçı, üretici, tüketici, gurme, restoran sahipleri, ev hanımları kısacası zeytin ve zeytinyağı ile uzaktan yakından ilgisi olan herkesi biraraya getirerek doğuş yeri Anadolu olan hayat ağacını ve meyvesini hak ettiği yere taşımak istiyoruz” dedi.
SEKTÖRÜN SEVİMLİ YÜZÜ
Tarım ağırlıklı haberler yaptığı aktif gazetecilik günlerinde sektörün sorunlarıyla da tanışan Özer, daha önce Trakya Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin hayata geçirilmesine de öncülük ederek edindiği tecrübeleri bu kez zeytincilik sektörü için kullanmaya karar verdiğini dile getirdi. Özer, “Zeytin ve zeytinyağı alanında da benzer sorunlar yaşanıyordu. Ortak hareket edememe-örgütlenememe gibi sorunlar vardı. Gazetecilik deneyimlerimle sivil toplum konusunda edindiğim bilgileri interneti kullanarak bir araya getirdim ve sektörde bir iletişim köprüsü kurdum ve kullanışlı, popüler olan sohbet grupları üzerinden örgütlenmek en uygunuydu. Zeytindostu sohbet grubu bir yıl önce 3-6 kişinin zeytin ve zeytinyağı konuşmasıyla kuruldu ve bir ay içinde 800 kişiye ulaştı. Bugün grubun 3 bin üyesi var” diye konuştu.
Sohbetler sektörel anlamda ev hanımının yemek tarifinden zeytinyağı ihracatçısının yurt dışında yaşadığı sorunlara kadar uzandığını anlatan Özer, birbirleriyle tanışan ve etkili bir sinerji oluşturan tarafların bir süre sonra sanal atmosferden çıkıp dernek çatısı altında toplanmayı talep etmeleriyle, 24 Mart 2006’da 40 kurucu üye ile Zeytindostu Derneği’ni kurduklarını söyledi. Merkezi İzmir’de bulunan Zeytindostu Zeytin ve Zeytinyağı Derneği’nin tüm Türkiye’ye ve dünyada zeytinyağı üretilen ve tüketilen her noktaya hitap ettiğini ifade eden Özer, dernek bünyesinde bulunan ve konusunda uzman 30 komite ile bugüne kadar sektörde el yordamıyla yapılan her işin profesyonel bir şekilde yapılması için yol gösterdiklerini kaydetti.
YÜZDE 100 STK YAPILANMASI
Özer, “Biz bilgiye ve gelişmeye odaklı bir STK’yız. Derneğin güçlü bir iletişim grubu, www.zeytindostu.org “http://www.zeytindostu.org” adresi ve interaktif dergisi ile herkese ulaşıyoruz. Bölge temsilciliklerimiz aracılığıyla internet kullanamayanlara da ulaşıyoruz. Ayvalık, Gemlik, Muğla, Aliağa, Aydın ve Adanaída temsilciliklerimiz var. Türkiyeíde büyümeye devam ederken yurtdışında da şube açma planları da yapıyoruz. Bu anlamda sektörün sevimli yüzüyüz” dedi. Binlerce insanın biraraya geldiği derneğin kısa sürede sektörün en güçlü STK haline geldiğini vurgulayan Özer, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TEMA gibi kurumlardan aldıkları desteğin ardından, yakında İstanbul Ticaret Odası’ndan da (İTO) destek alacaklarını dile getirdi.
AB’ye en uygun yapı AB’nin önem verdiği yapılanmaya uygun olarak yüzde 100 STK yapılanmasında olduklarına değinen Dernek Başkanı Zafer Özer, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) STK’lara yönelik projesi kapsamında Avrupa’dan eşdeğer bir partner araştırdıklarını, ortak projeler ile AB fonlarından yararlanmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Eğitime büyük önem veriyoruz
AKHİSAR Sigara Fabrikası’nın Zeytincilik Üniversitesi olarak kullanılması için öneri getirdiklerini söyleyen Zeytindostu Derneği Başkanı Zafer Özer, “Önerimiz ses getirdi ve şu an Tarım Üniversitesi kurulması için önemli adımlar atılıyor. Her alanda eğitime ağırlık veriyoruz. Üreticileri çağdaş üretim teknikleri konularında eğitiyoruz. Uygulamalı zeytin plantasyonları ve Zeytin Üretim Merkezi oluşturuyoruz. İlki İzmir Aliağa’da bulunan Yeni Şakran’da olacak. Bunun için uygun alan belediye tarafından tahsis edildi” dedi. Zafer Özer, önümüzdeki yıl tüm Türkiye’de ilköğretim okullarında zeytin ile ilgili bilgisayar oyunları ve İtalyanca’dan çevrilen “Zeytin ve Çekirdek” isimli kitabı dağıtacaklarını da dile getirdi.
Bu arada, Türkiye’de yaklaşık 130 milyon zeytin ağacı bulunduğu tahmin ediliyor. Bunların üçte birini son 10 yıl içinde dikilen ağaçlar oluştururken, yeni zeytin plantasyonlarının sayısının da hızla arttığı belirtiliyor.
...
Zeytin Dostları Milas’ta…
Zeytin üreticileri örgütleniyor
Milas Haber
Merkezi İzmir’de bulunan “Zeytin Dostu, Zeytin ve Zeytin Yağı Derneği” Başkanı ve Başkan yardımcısı ile Akhisar ve Milas temsilcileri Milas Kaymamı Hulusi Doğan’ı ziyaret ederek, kuruluş amaçları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Milas Kaymakamlığı Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Nevzat Çağlar Tüfekçi’den alınan bilgiye göre,
Milas Kaymakamı Doğan, görüşme sırasında yaptığı konuşmada Milas’ın yer altı ve yer üstü zenginlikler açısından çok önemli bir potansiyel güce sahip bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
”Milas, zeytin ve zeytinyağı üretimi açısından ülkemizin önemli bölgelerinden birisidir. Milas’ta klasik ve kontinu olmak üzere 146 adet zeytin yağı fabrikası bulunmaktadır. Milas’ta düğün, nişan, sünnet gibi toplumsal konular zeytine bağlıdır. Çünkü Milas insanının en önemli geçim kaynağı ve varlık nedeni zeytin ürünüdür. Milas’ta hasadı kolay olduğu için bodur zeytin ağacı dikimini teşvik ediyoruz. Milas’ta üretilen zeytinin yüzde 90’ı organiktir. Milas’ta 8-10 milyon arası zeytin ağacının bulunduğu tahmin edilmektedir. Milas’ta zeytinciliğin geliştirilmesi, markalı ve ambalajlı zeytin ve zeytinyağı üretiminin teşvik edilmesi için biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz Bu konuda üzerimize düşen bir görev olursa onu da seve seve yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.”
Dernek Başkanı Zafer Özer, Dernek Başkan yardımcısı ihracatçı Metin Ölken, Akhisar temsilcisi Mustafa Ahlat ve Milas temsilcisi Tuğba Arpazlı ile birlikte Milas Kaymakamı Hulusi Doğan’ı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, zeytin ve zeytin yağı konusunda internet ortamında yapılan sohbetler sonucunda dernekleşmeye karar verdiklerini belirterek şunları söyledi:”Şu anda 3 bine yakın üyemiz bulunmaktadır. 24 Mart’ta derneği resmen kurduk. Sektörün tüm bileşenlerini, zeytine ve zeytinyağına gönül vermiş herkesi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı konusunda bir sinerji yarattık. Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) bizim bu çalışmalarımıza destek veriyor. Hatta Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı derneğimizin kurucularındandır. Zeytin dikimi konusunda TEMA ile işbirliği içindeyiz. 10 zeytin bölgesinde temsilciliklerimiz var. Zeytincilik konusunda Avrupa’ya açılmak, markalı ve ambalajlı üretimi teşvik etmek, geliştirmek istiyoruz. 2 ayda bir bölgesel toplantılar düzenleyerek hem kendimizi tanıtmak hem de sektörle ilgili bölgesel sorunları ele almak, masaya yatırmak istiyoruz.”
Zeytin Dostu, Zeytin ve Zeytin Yağı Derneği Başkanı Zafer Özer, 50 üyeyi buldukları yerlerde şube açacaklarını ve derneğin ilk şubesinin de Milas’ta açılmasını istediklerini kaydetti.
Dernek başkanı Zafer Özer görüşmeden sonra, “Ben de Zeytin dostuyum” yazan dernek rozetini Kaymakam Hulusi Doğan’ın yakasına taktı. Dernek yönetim kurulu üyeleri daha sonra Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’u, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’yı ziyaret etti.
Ayrıca Eylül’ün ilk haftası içinde düzenlenecek olan “17. Milas Kültür-Sanat ve Turizm Festivali”nde, dernek üyelerinin de katılacağı bir zeytincilik panelinin düzenleneceği bildirildi.
Haber Tarihi : 24.07.2006
Haber Editörü : Celal Durgun
Haber Kaynağı : Radyo Gözlem
MİLAS FESTİVALİNDE ZEYTİNDOSTU STANDI VE PANEL
4-8 Eylül 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek MilasFestivali kapsamında Zeytindostu standı açılacaktır. AyrıcaZeytindostu Derneğinin organize edeceği bir panel yapılacak.
Taslak programa göre Zeytindostu standı 4 Eylül saat 19.00 da açılacak,Panel ise 8 Eylül saat 15.oo da yapılacaktır.
...
İspanya'yı sıcak vurdu bizim 'yağcı'lar devler ligine girdi
Kuraklığın vurduğu italya ve ispanya'da zeytin rekoltesi düşünce artan fiyatlar ve ihracat Türkiye'deki yağ firmalarına yaradı
29.07.2006, Vatan
Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticileri İspanya ve İtalya'yı vuran kuraklık Türk yağ üreticilerine yaradı. Kuraklık nedeniyle fiyatların katlanması ve artan ihracat Türk 'yağcıları'nın yüzünü güldürdü. 'Yağdaki' bu hareket, İSO 500 listesinde de kendini gösterdi. Bu yıl 5 yeni yağ üreticisi Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine girdi.
Beş yeni şirket girdi
Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine bu yıl ilk kez adımını atan yağ üreticileri arasında Rast Gıda başı çekti. Metin Ülken, Kerim Murtezeoğlu, Francesco Giuseppe Gasparini'nin 1999'da kurduğu Rast Gıda, Türkiye'nin zeytinyağı ihracının yüzde 25'ini tek başına yapıyor. 2001 ve 2003'te Türkiye üçüncüsü, 2004'te Türkiye ikincisi olan şirket, 2005'te de 60 milyon dolar ihracat ile kendi alanında Türkiye birincisi oldu.
Bu yıl İSO 500 üstesine 268'nci sıradan girerek, 232 basamak birden atlayan Küçükbay ise Japonya'ya kadar dünyanın dört bir tarafına yağ satıyor. Temelleri 1950'li yıllarda atılan şirketin kurucusu Akif Küçükbay, 1978'de izmir'in Bornova semtinde küçük bir alana kurmuş olduğu sıvı yağ tesisi ile sanayiciliğe 'merhaba' dedi. Yağdan kazandığını yine yağa yatıran ve günlük 15 ton olan kapasitesini 600 tona çıkarmayı başaran Küçükbay, Türkiye'nin yıllık sıvı yağ üretiminin yüzde 35 'ini tek başına karşılayabilecek bir tesise sahip.
Öte yandan ayçicek yağı üreticileri de devler listesindeki yerleriyle göz doldurdu. Yağ üreticileri arasında üretimden satışlarda en iyi performansı 416.4 milyon YTL ile Ülker Grubu iştiraklerinden Besler Gıda gösterdi. Geçen yıl 71'nci sırada olan şirket, 66'ncı sıraya yükselerek, yağ liginde birinci sıraya oturdu. Besler'i, 110'uncu sırada olan Sabancı ortaklığı Marsa Kraft izledi. Geçen yıla göre 7 sıra gerileyen ve üretimden satışları 288.4 milyon YTL olan Marsa Kraft, performans kaybına rağmen, yağ üreticileri arasında ikinci sırada yer aldı. Yağ üreticileri arasında geçen yılın en hızlı yükseliş Biryağ markasıyla faaliyet gösteren Trakya Yağlı Tohumlar'dan geldi. Şirket, 2004 yılı İSO 500 üstesinde 167'nciydi. Geçtiğimiz yıl 262.1 milyon YTL olan üretimden satışları ile 126'ncılığa çıkan şirket, en büyük üçüncü yağ üreticisi oldu.
Haber: Aylin LÖLE
...
Zeytinyağına tescil tartışması büyüyor
Akhisar Ticaret Borsası sofralık 'Akhisar domat' ve 'Akhisar uslu' zeytinleri için coğrafi işaret başvurusu yaptı
Yağ konusunda ise 'güney zeytinyağı' ve 'kuzey zeytinyağı' olarak iki ayrı tescilin gerektiği belirtildi
YENİ ASIR -24 TEMMUZ 2006
ALİ FİLİZKAN (AKHİSAR)
Ayvalık Ticaret Odası ile Tariş arasındaki zeytin ve zeytinyağında 'coğrafi' tescil tartışmasına Akhisar da katıldı. Akhisarlılar, sofralık zeytinde Türkiye'nin tek marka şehrinin ilçeleri olduğunu, yağ konusunda ise 'güney zeytinyağı' ve 'kuzey zeytinyağı' olarak iki ayrı tescilin gerektiğini söylediler.Sofralık zeytinde iki tür olan 'domat' ve 'uslu' için 'Akhisar domat' ve 'Akhisar uslu' olarak coğrafi tescil almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Önder Yamanel, "Sofralık zeytinin Ege'deki sahibi biziz. En çok zeytini üreten Akhisar'dır. Akhisar Türkiye'nin yeşil zeytin üretiminin yüzde 80'ini, siyah zeytinin de yüzde 35'ini üretiyor. Uslu ve domat türü zeytin sadece Akhisar yöresine mahsus üretiliyor. Trilya zeytini her yerde var. Biz bu iki çeşit zeytinin Akhisar patentli olması için müracaatımızı yapmıştık, ancak zeytinyağı konusunda ısrarcı değiliz" dedi.Ayaklanmak gereksiz
Bugün Ayvalık'ta üretilen zeytinyağının Akhisar'a getirildiği gibi Akhisar'dan bir çok noktadan Ayvalık'taki yağ fabrikalarına götürülen Akhisar zeytininin de bulunduğunu belirten Yamanel şunları söyledi, "Yağlara Akhisar, Edremit, Burhaniye veya Ayvalık patenti ayrımı yapılması yanlış olur. Kuzey Ege zeytinyağı olarak tescil ettiğimizde sorun çözülür. Tariş her yörede zeytinyağı üretti. Şimdi bu fikri çıkaran Tariş'e karşı ayaklanmanın bir anlamı yok. Kuzey Ege zeytinyağı olarak tescil en uygun formül olacak."
Birlik olalım
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdayıoğlu da tartışma yerine Ege zeytinyağında birlik sağlamanın yararlı olacağını söyledi. Erdayıoğlu, "Ege'nin zeytinyağı üretiminde birlikteliğini sağlamalıyız. Zeytinyağı üretiminde dünya pazarlarında nasıl söz sahibi olabilirizi tartışmalıyız. Kuzey zeytini Ayvalık, Edremit, Akhisar'da, Burhaniye'de Kırkağaç'ta Saruhanlı'da üretiliyor. Herkes ayrı ayrı patent alırsa bu yanlış olur. Ancak sofralık zeytinlerde en çok hangi tür nerede çıkıyorsa onun adı verilebilir. Örneğin uslu ve domat türü Akhisar'ındır, ama yağlık zeytinler, her yerde vardır. Trilya her yerde yetiştirilmektedir. Bence Zeytinyağı konseyi toplantısı yapılıp, burada bunları tartışmak en iyisi olacaktır" diye konuştu.
Kurtuluş zeytinde
Akhisar Ziraat Odası Başkanı Naci Özkara'da görüşlerini şöyle dile getirdi, "Akhisar'ın kurtuluşu zeytincilikte. Akhisar kalite açısından en iyi tütüne sahip. Zeytinde de bu böyle. Bu nedenle Akhisar tescilinin yapılması gerekir. Sofralık zeytinde, en yüksek üretimi Akhisar yapıyor. Patent tescilinde 'domat' ve 'uslu' türü sofralık zeytin Akhisar'ındır ve marka olmalıdır. Yağ konusunda işletmeler ayrı ayrı tescil isterse yanlış olur. Tariş'in önerdiği Kuzey Ege yağı en çıkar yoldur" dedi.
"Aroması aynı" iddiasıyla başladı
Ayvalık Ticaret Odası'nın yöre zeytin ve zeytinyağı için 'coğrafi işaret tescil belgesi' almak üzerere Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapmasından sonra Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin'in yaptığı açıklama, zeytinci ilçeler arasında tartışmaya yol açmıştı. Karara karşı çıkan Edremit Ticaret Odası, Ayvalık'ın haklı olduğunu, kendilerinin de Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğu açıklaması yaptı. Bunu Burhaniye'nin Ticaret Odası'nın, "Ayvalık'ın yaptığı girişim çok doğru. Biz de 'Burhaniye' işareti için TPE'ye başvuracağız" açıklaması izledi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, bu açıklamalar üzerine TPE'ye çağrı yaparak, "Kuzey Ege'de üretilen zeytinyağının aynı aromaya ve ağaç cinsine sahip olduğunu vurguluyoruz. Böyleyken her ilçeye ayrı işaret verilmesi karışıklığa neden olur. TPE bu gerçeği dikkate almalıdır" dedi.
Sıcaklar zeytin üretimini etkiliyor
Ticaret borsaları ile ziraat odaları arasında 'tescil' tartışması sürerken bölgede 40 dereceye ulaşan sıcakların "var yılında" zeytin üretimini etkilediği belirtildi. Sıcaklıkların yoğun olarak hissedildiği Aydın, Germencik, Selçuk, Milas, Muğla gibi Güney Ege'deki zeytin üretim merkezleri ile Akhisar, Gölmarmara, Kırkağaç, Soma, Ayvalık, Edremit, Belen, Saruhanlı gibi zeytin yetiştirilen bölgelerin üreticileri, "Zeytinde var yılı yaşanıyor. Ege'de bu yıl 160-180 bin ton üretim bekliyorduk. Fakat sıcaklar nedeniyle tane dökülmesi başladı. Rekoltede 50-60 bin ton civarında düşme olabilir. Bu da zeytinyağı fiyatlarını etkileyecektir" dediler.
No comments:
Post a Comment