Monday, July 31, 2006

Zeytin Komisyonu raporunu TBMM Başkanlığına sundu


KOMİSYON HAZIRLADIĞI RAPORU MECLİS BAŞKANLIĞI'NA SUNDU

Zeytin dikimine teşvik geliyor

31 Temmuz 2006, Yeni Asır

Zeytin Komisyonu, Türkiye'de zeytinciliğin gelişmesi için bir takım tedbirler alınmasını önerdiRaporda, "Türk zeytinyağı" imajının oluşturulması için markalaşmaya ağırlık verilmesi istendi "Raporda, "Ambalajlı zeytinyağı ihracatının artması için uygulanan desteklere devam edilmelidir" deniliyor

RİFAT BAŞARAN (ANKARA)

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan Zeytin Komisyonu, çalışmalarını bitirerek hazırladığı raporu Meclis Başkanlığı'na sundu. Komisyon üyesi İzmir AKP Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, Türkiye'nin dünya zeytin politikalarında daha etkili olması için Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne üye olacağını söyledi.Süreç başladıÜyelik sürecinin başladığını belirten Tekelioğlu, "Dışişleri Bakanlığı çalışmaları tamamladı. Bu komisyonun ilk başarısı olacak. Bu konsey zeytin ve zeytinyağı ile ilgili uluslararası kararları alıyor. Ayrıca da eğitim faaliyetlerinde bulunuyor. Katılmamız zeytinciliğimize çok şey kazandıracak" dedi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise, üye ülkelerin, Türkiye'nin yeniden konseye katılmasını olumlu değerlendirdiğini belirterek, Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek konunun, TBMM'de kabul edilmesinden sonra üyelik işlemlerinin tamamlanacağını bildirdi. Türkiye 1998-1999 yıllarında yıllık 400 bin euro aidat ücretini ödememek için konseyden ayrılmıştı.

AB kısıtlamalarıTekelioğlu ayrıca, "Türk zeytinciliğinin, AB kısıtlamalarından etkilenmemesi için zeytin ağacı sayısını artırmamız gerekiyor. Bu nedenle Zeytin ağacının orman ağacı olarak sayılmasını istiyoruz. Böylece yabani zeytin ağaçlarını aşılayarak üretime kazandırabiliriz. Ayrıca Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'da zeytin dikimi ile ilgili teşvik vermeye hazırlanıyor. Yeni dönemde bu konularda bir kanun teklifi hazırlayarak, CHP'liler ile birlikte meclise sunacağız" diye konuştu.

Rapordan çıkanlarKomisyonun hazırladığı rapordan çıkan sonuçlardan bazısı şöyle:1- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çiftçi Eğitim Şubesi'nin daha aktif hale getirilmesi gerekir.2- Sofralık zeytin ve zeytinyağında teknoloji yönünden eksikliği duyulan ara birim elemanı ihtiyacı Edremit'de yürütülen ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın örnek proje olarak ele aldığı meslek liselerinde zeytincilik bölümlerinin çoğaltılması ile sağlanacaktır.3- Mevcut üretici örgütlenmesinin etkinliği artırılarak tüm zeytin üreticilerinin kooperatif veya tarımsal üretici birliklerine üye olması sağlanmalı.4- Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi oluşturulmalı.5- Birliklerin zararlılarla mücadeleyi zamanında yapabilmeleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından "Ziray" adlı cezbedicinin birliklere ücretsiz verilmesi sağlanmalı.6- Ülkemiz zeytinciliğinde 1937'de başlatılan Zeytincilik Seferberliğine benzer bir seferberlik başlatılmalıdır. 7- Ülkemizin zeytin konusunda tek araştırma enstitüsü olan Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nü kalifiye eleman, araştırma görevlisi ve mali açıdan desteklenmeli.8-Sağlıklı bir coğrafi işaret sistemi uygulanarak kaliteli zeytinyağlarımızın güvence altına alınması, bazı mikroklimalardaki zeytinyağlarının kalitesinin onaylanması gerekmekir. 9-Ülkemizde ise Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin kurulmasıyla, zeytinyağı tüketimini artırmaya yönelik çalışmalara yön verilebilecektir. Bilimsel anlamda ise sempozyumlar, toplantılar, paneller, kongreler yapılarak basın yardımı ile tüketicinin ilgisinin çekilmesi gerekmekir. 10-"Türk zeytinyağı" imajı oluşturulması için iç ve dış piyasada firmaların markalaşma çabalarına destek verilmeli, ambalajlı zeytinyağı ihracatının artırılması için halen uygulanan desteklere devam edilmelidir.11- Üretimin daha kaliteli olması için uygulanan prim sisteminin yeniden gözden geçirilerek, önemli zeytin üreticisi ülkelerdeki desteklemeye benzer düzenlemeler yapılmalı.

Türkiye'de tüketim düşükÜlkemizde kişi başına düşen zeytinyağı tüketimi yıllık ortalama 1 kg'dır. Oysa dünyadaki önemli üretici ülkelerin tüketimleri ortalama 12 kg'dır. (Yunanistan 21 kg., İspanya 13.5 kg, İtalya 11.5 kg., Tunus 8 kg., Suriye 5 kg.) AB içerisindeki önemli üreticiler ise, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz'dir. Son 16 yıllık dünya üretimi içerisinde ortalama % 78 paya sahip olan AB üretiminin % 47'sini İspanya, % 30'unu İtalya, %21'ini Yunanistan oluşturmaktadır.

No comments: