Wednesday, July 19, 2006

İzmir Ticaret Borsası 2005-2006 Sezonu (Geçen Sezon) Rekolte Tahmin Raporu


İZMİR TİCARET BORSASI

2005-2006 SEZONU

(Geçen Sezon)

ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ

TAHMİN HEYETİ RAPORU

2005 – 2006 Ege ve Marmara Bölgesi zeytin ve zeytinyağı rekoltesini tespit etmekle görevlendirilen heyetimiz, çalışmalarına 12.09.2005 tarihinde başlamış, 9 gün İzmir dışında konaklamak, 6 günde İzmir’e dönmek suretiyle çalışmalarını 28.09.2005 tarihinde tamamlamıştır.

· Heyetimiz çalışmalarında İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Manisa, Aydın ve Muğla illerinin ilçe, köy ve beldelerinde bulunan zeytinliklerde teknik incelemeler ve üreticilerle görüşmeler gerçekleştirmiştir, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri ve Marmarabirlik Zeytin Tarım Satış kooperatiflerinde temaslarda bulunmuştur.

· Çalışmalarda incelenen illerin zeytin populasyonun yoğun olduğu ilçelerinde yerinde gözlem ve tespitler yapılmış, gezi programına dahil olmayan diğer ilçelere ait değerlendirmelerde ise İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin resmi verileri esas alınmıştır. Ancak geçmiş yıllar da incelemeye alındığında, rekolte ile ilgili bu resmi verilerin bazılarının çelişkili olduğu ve gerçeği tam olarak yansıtmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca özellikle bazı ilçelerdeki ağaç sayıları ile ilgili rakamların çok tartışılır olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle 2006 yılında Türkiye’deki zeytin alanları ve ağaç sayılarının envanterinin çıkarılması yönünde bir çalışma başlatılmasının büyük önem taşıdığı düşünülmektedir. Söz konusu durumun, ülkemizin zeytincilik sektörünün daha sağlıklı veriler ışığında değerlendirilmesine engel olması nedeniyle, bu yönde; Devlet İstatistik Enstitüsü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte ortak bir çalışma başlatılması yerinde olacaktır.

· Bu yıl bölgelerin genelinde yağışlı bir yıl yaşanmasının mevcut ürünün kalite ve kantitesini olumlu etkilemesinin yanısıra önümüzdeki yılın vejetasyonu üzerinde de olumlu bir etki yaratacağı tahmin edilmektedir.

· Körfez bölgesinde yapılan tespitlerde, bir önceki yıl yaşanan soğuk zararının 2004-2005 rekoltesine olumsuz etkilemesi ve bunun sonucunda beklenen ürün miktarına ulaşılamamasının, bu rekolte dönemindeki verimi olumlu yönde etkilediği, bu duruma uygun iklim koşullarının yanısıra üreticilerin uyguladıkları kültürel tebdirler ve zeytin ağaçlarındaki doğal yenilenmenin neden olduğu sonucuna varılmıştır. Buna karşılık bölgenin güneyinde yer alan İzmir, Muğla, Aydın illerinde tipik bir az verim yılı yaşanmıştır.

· Bursa bölgesinde üretimin % 90’nı sofralık zeytine ayrılmaktadır. Üreticiler zeytinliklerinde kültürel uygulamaları yerine getirmektedir. Bu nedenle bu bölgede çok verim yılı ve az verim yılı arasında çok az fark bulunduğu gözlenmiştir.

· Son aylarda zeytinyağı fiyatlarındaki artışlar sonucunda özellikle Aydın ilinde havuzlardaki salamura zeytinin önemli bir miktarının zeytinyağına işlendiği belirlenmiştir. Önümüzdeki dönemde oluşacak fiyatlar üretilen zeytinin, sofralık zeytin ve zeytinyağına ayrılmasında etkili olabilir.

· Bölge yetkilerinden Muğla ilinde üreticilerin zeytinyağı stoktalama alışkanlığının olduğu ve bu yıl stokta önemli bir miktarda zeytinyağı olduğu öğrenilmiştir.

· İncelenen tüm zeytinci yörelerde geçen yıl gözlenen Verticillium solgunluğunun epidemisinde bu yıl bir duraklama yaşandığı tespit edilmiştir.

· Bu rekolte döneminde de körfez bölgesinde geçen yıllarda zeytin sineğine karşı uygulanan uçakla ilaçlama yöntemine devam edilmiştir. Ayvacık ve Karaburun ilçelerinde ise bu zararlıya karşı kitlesel mücadele yöntemi uygulandığı öğrenilmiştir.

Sonuç olarak; Ege ve Marmara Bölgesi 2005/2006 sezonunda zeytin ağaç sayısı üretilecek zeytinden sofralığa ve yağlığa ayrılacak miktar ile elde edilecek zeytinyağı miktarını gösterir Tablo 1 ilişikte sunulmuştur.

Buna göre, Balıkesir, Çanakkale , Manisa, Aydın, Muğla, İzmir ve Bursa illerinde toplam 77.936.586 adet meyve veren, 5.385.881 adet meyve vermeyen ağaç mevcut olup, ağaç başına ortalama 8.2 kg. zeytin verimi ile 647.004 ton zeytin danesi alınacağı, bunun 303.517 tonunun sofralığa, 343.486 tonunun yağlığa ayrılacağı, bundan da ortalama 1/5.0 randıman ile 68.788 ton zeytinyağı elde edileceği tahmin edilmiştir.



2005/2006 SEZONU GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTE TAHMİN HEYET RAPORU

2005-2006 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekoltesini tespit etmekle görevlendirilen heyetimiz, 5-8 Eylül 2005 tarihlerinde Adana, Mersin, Antakya, Kilis ve Gaziantep (Nizip) zeytinliklerinde teknik incelemelerde bulunmuş, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin yetkilileri ile görüşmüş, üretici ve sanayicilerin görüşlerini almıştır.

Buna göre Güneydoğu Anadolu Bölgesinde;

Ø Geçen yıla oranla bu yıl rekoltenin daha fazla olacağı,

Ø Verticilium solgunluğunun gözlenmediği,

Ø Toplu zeytinliklerin çoğunun bakımlı olduğu ancak sulama yapılmadığı,

Ø Üreticilerin zeytin hastalık ve zararlılarına karşı herhangi bir kimyasal ilaç kullanmadığı, dolayısıyla organik tarıma olumlu baktıkları,

Ø Meyve hasadının sırıkla yapıldığı,

Ø Zeytinciliğin bölge üreticilerinin önemli gelir kaynağı olduğu,

Ø Tozlanma eksikliğinden kaynaklanan boncuklu meyve oluşumlarının (partenokarpik meyve) yoğun olarak gözlendiği,

tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde zeytin ağaç sayısı, sofralığa ve yağlığa ayrılacak ürün miktarı, elde edilecek zeytinyağı miktarını gösterir tablo ilişikte sunulmuştur.

Buna göre, Adana, Mersin, Antakya, Kilis ve Gaziantep illerinde toplam 12.607.000 adet meyve veren, 3.690.050 adet meyve vermeyen ağaç mevcut olup, ağaç başına ortalama 14.6 kg zeytin verimi ile 183.839 ton zeytin danesi alınacağı, bunun 22.624 tonunun sofralığa, 161.215 tonunun yağlığa ayrılacağı, bundan da ortalama 1/5 randıman ile 32.306 ton zeytinyağı elde edileceği tahmin edilmiştir.

SONUÇ

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan incelemelerde Mersin, Antakya, Gaziantep, Kilis ve Nizip’de zeytinciliğin ilerleme kaydettiği, üreticilerin yoğun fidan dikimi yaptığı, zeytinliklerin bakımlı olduğu, bölgelerde zeytin yetiştirmeye elverişli geniş tarım arazilerinin bulunduğu, ancak üreticilere sofralık zeytin işleme ve kaliteli zeytinyağı üretimi hakkında eğitim verilmesinin gerektiği belirlenmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülkemizde Suriye zeytinciliği örnek alınarak devletin zeytin üretimini desteklemesi ve milli bir ürün haline getirmesi, üreticileri zeytin dikimine özendirecek teşvikler vermesi durumunda başta bölge üreticisi olmak üzere tüm üreticilerimizin ekonomik anlamda rahatlayacağı ve kişilere yeni iş imkanları yaratacağı düşünülmektedir. Bölgede yöresel çeşitlere ait fidan üretecek fidanlıkların tesis edilmesi de önem arz etmektedir.

No comments: