Sunday, January 28, 2007

Anatolive 2007'den Haberler...



Zeytinyağına da’Turquality’ etiketi


Hürriyet, 28 Ocak 2007

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Zeytinyağı Tanıtım Grubu’nun oluşturulması için gerekli adımı attıklarını belirterek, artık görevin ihracatçılarda olduğunu söyledi. Anatolive 2007 1’inci Avrasya Zeytin, Zeytinyağı ve Prosesleri Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Türk Zeytin ve Zeytinyağı Kongresi"nin açılışında konuşan Tüzmen, Türkiye’de kişi başına senede 1 kilogram zeytinyağı tüketildiğini, bunun yeterli olmadığını belirtti.

İHRACATI DÜŞTÜ: 2006 yılında sektörün ihracatını miktar bazında yüzde 51,6, değer bazında da yüzde 39,5 düşüşle kapattığına işaret eden Tüzmen, "Bu bizim ihracatçımıza zeytinyağcımıza yakışmaz. İstikrarlı pazar payı olması ve dışarıdaki alıcılarımızın da Türkiye’deki istikrarı iyi bir şekilde değerlendirerek, istikrar açısından kalıcı çalışmalar, programlar yapmamız lazım" diye konuştu.

İTALYAN-İSPANYOL FORMASI: Tüzmen, şunları söyledi: "Dünyada 8 ülke bu işin bütün piyasasını yönlendiriyor. Türkiye olarak üretimimiz ve ihracatımız fazla ama kendi malımızı kendi markamızla çok iyi ihraç ettiğimizi söyleyemeyiz. Özellikle İspanya ve İtalya’nın bizim ürünlerimizi kendi markalarıyla dünya piyasalarına sunduğunu biliyoruz. Biz bugüne kadar boş dururken onlar çalışmışlar, markalarını çıkarmışlar. Artık biz de bu oyunun içinde kendimize yakışır şekilde yer almalıyız. Biz İspanya ve İtalya’ya dökme zeytinyağı gönderdikten sonra onlar da bizim ürünlerimize İspanya ve İtalya formasını giydirerek sahaya çıkıyorlar. O formayla çıkınca da zaten çok başarılı oluyorlar. Biz de rakip yaratmayalım hep beraber bu pazar paylaşımını beraberce halledelim istiyoruz. Sektörü iyi analiz etmeliyiz. Katma değeri yüksek mamul üretme ve ihraç etmenin yollarını markalaşmadan geçirecek şekilde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz."

TURQUALITY ETİKETİ: Tüzmen, zeytinyağı sektörünü de dünyada 10 yılda 10 başarılı marka geliştirme çalışmaları olan Turquality Programı içine alacaklarını, bunun hazırlıklarının tamamlandığını bildirdi. Tüzmen, "Zeytin Tanıtım Grubunu Turquality çalışmaları içinde değerlendireceğiz" dedi.

No comments: