Sunday, January 28, 2007

haberler...haberler...haberler...

Tüzmen: AB'nin Türkiye'ye sağladığı tavizler, topluluk pazarına girişte önemli bir avantaj yaratmıyor

Dünya Gazetesi, 27/01/2007

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AB'ye zeytinyağı ihracında ürün türlerine göre yüzde 5-10 oranlarında gümrük vergisi indirimi sağlandığını, ancak bu tavizlerin, topluluk pazarına girişte önemli bir avantaj yaratmadığını bildirdi.

Tüzmen, Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber'in, AB'ye zeytinyağı ihracıyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye ile AB arasında yapılan tarama toplantılarında, zeytinyağı dahil olmak üzere herhangi bir ürün için kota görüşmeleri yapılmadığını kaydetti.

Gümrük birliği kapsamında bulunmayan zeytinyağının, Türkiye-AB tarım ürünleri ticaretine ilişkin tercihli rejimi içeren düzenlemeler bağlamında, Ortaklık Konseyi Kararı (OKK) çerçevesinde değerlendirildiğini bildiren Tüzmen, bu karar kapsamında, zeytinyağı ihracatında ürün türlerine göre yüzde 5 ve yüzde 10 oranlarında gümrük vergisi indirimi sağlandığını belirtti. Tüzmen, şunları kaydetti: ''Bu oranlar dikkate alındığında, AB'nin Türkiye'ye sağladığı tavizlerin, topluluk pazarına girişte önemli bir avantaj yaratmadığı değerlendirilmektedir. Ortaklık Konseyi kararı öncesinde karşılıklı tarım ürünleri ticaretinde pazara giriş kolaylığına yönelik olarak yapılan müzakerelerde, zeytinyağının, AB tarımında ve ihracatında önemli bir yer tutması nedeniyle uzun süren müzakereler ve tercihin ülkemiz lehine olması yönünde gösterilen çabalara rağmen, zeytinyağında ancak düşük oranlarda gümrük vergisi indirimi şeklinde taviz alınması mümkün olabilmiştir.''

Tüzmen, AB'nin; Tunus, Cezayir, Ürdün, Fas ve Filistin'e sıfır gümrük vergili kontenjan tanımış olması nedeniyle, Türkiye'nin bu ülkelerle rekabet etmek durumunda kaldığını belirtti. Tüzmen, 2005 itibariyle 245 milyon avro olan toplam zeytinyağı ihracatı içinde AB'nin payının yaklaşık yüzde 65 düzeyinde olduğunu bildirdi.

No comments: