Wednesday, January 03, 2007

Türkiye zeytin ve zeytinyağında ilk kez 'varlık içinde yokluk' yaşıyor




















İlk zeytin hasadını ekimde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı yapmıştı.

Radikal, 03 Ocak 2007
AYVALIK

Zeytin ve zeytinyağı sektörü, var sezonu olmasına rağmen ihracatta arzu ettiği rakamlara ulaşamıyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre, 1 Ekim 2006- 24 Aralık 2006 tarihleri arasında 27 milyon 970 bin 293 dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 43 milyon 742 bin 420 dolar olmuştu. Sezon başından bugüne zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki düşüş geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oldu.

Zeytin ve zeytinyağı ihracatında var yılında yok yılının ihracat rakamlarının gerisinde kalınması bir ilk oluyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, sektördeki düşüşün büyük bölümünün zeytinyağı ihracatından kaynaklandığını, bunun nedeninin ise Tunus'un çok ucuz fiyata zeytinyağı ihraç etmesi olduğunu söyledi. Güreli, "Dünya'da zeytinyağı ihraç fiyatları 4 bin avro seviyesindeyken, Tunus 2 bin avro civarında bir fiyatla zeytinyağı satmaya başladı. Dünya piyasalarında fiyat tutturamaz olduk" diye konuştu.

2007 yılında fiyatların daha makul seviyelere geleceği beklentisi içinde olduklarını kaydeden Güreli, "Bu sayede 2007 yılında geçtiğimiz yılın rakamlarını geride bırakacağımızı düşünüyoruz" dedi.

No comments: