Monday, January 29, 2007

Akhisar Haber: Uluslararası Zeytin Konseyi Akhisar' da
















İstanbul’da yapılan“Avrasya zeytin, zeytinyağı ve prosesleri fuarı ve kongre” si için Türkiye’ye gelen Uluslar Arası Zeytin Konseyi” (UZK) başkanı Habib Essıd, Ege bölgesinin en büyük sofralık zeytin ve zeytin yağı merkezlerinden biri olan Akhisar’da incelemelerde bulundu.....

ULUSLAR ARASI ZEYTİN KONSEYİ BAŞKANI (UZK) BÖLGENİN EN BÜYÜK ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞI MERKEZLERİNİN BAŞINDA GELEN AKHİSAR’DA İNCELEMELERDE BULUNDU!

Akhisar (Kenan MOLLA)

İstanbul’da yapılan“Avrasya zeytin, zeytinyağı ve prosesleri fuarı ve kongre” si için Türkiye’ye gelen Uluslararası Zeytin Konseyi” (UZK) başkanı Habib Essid, Ege bölgesinin en büyük sofralık zeytin ve zeytin yağı merkezlerinden biri olan Akhisar’da incelemelerde bulundu.

Zeytin Dostu Derneği Başkanı ve Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ölken, Merkezi ispanya’da bulunan UZK İdari Ünite Şefi Ender Gündüz ve Amerikalı, Kanadalı ve Hindistanlı üç bayan gazeteci ile Akhisar’a gelen başkan Habib Essid, Akhisar’da Keskinoğlu Şirketler gurubu tarafından üretilen ve ihraç edilen “Ravika” markalı zeytinyağının da üretildiği nostaljik olarak yapılan Ravika köyünde, Akhisar Zeytin ve zeytinyağının markalaşması ve isminin duyurulması için büyük çaba sarfeden İl Genel Meclisi Başkan Yardımcısı Fettah Gürmen, arkadaşları, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yamanel, Süleymanlı Belediye Başkanı Hasan Paşalı ve İlçe Tarım Müdürü Bedri Türk tarafından karşılandılar. Başkan ve diğer konuklar, Yunanistan’ nın Drama şehrinin Ravika köyünün aynısını, kurucuları İsmail Keskinoğlu anısı yaptırılan Ravika köyünde ağırlandıktan sonra, Sakarkaya, Erdelli, Sindelli köyleri sınırları içinde bulunan zeytin bahçelerinde incelemelerde bulundular. Konuklara ilçe Tarım Müdürü Bedri Türk, coğrafi konum, özel Akhisar için orjin olan “Domat” , “Uslu” zeytin çeşitleri hakkında bilgiler verdi. Bölge ve Akhisar için mevsim şartlarına, sulanan ve sulanmayan bahçelerin zeytin fidan ve ağaçlarının budanması konularında da Bedri Türk Başkan ve konuklara geniş açıklamalarda bulundu. 500 ve bir asırlık zeytin ağaçlarını gören UZK başkanı Habib Essid ile Zeytin Dostu Derneği Başkanı Metin Ölken ve ev sahibi Fettah Gürmen, asırlık ve heyelan nedeni ile ikiye ayrılan bir zeytin ağacının ortasına geçip resim çektirdiler. Zeytin bahçelerinin gezilmesinden sonra, Türkiye yeşil salamura sofralık zeytininin % 50 sinden fazlasını üreten Akhisar’ın Zeytinliova beldesine geçildi. 20 kişilik heyet Belediye Başkanı Ahmet Özdemir’i makamında ziyaret etti. Zeytinliova’da Gürkay Zeytincilik Zeytinyağı fabrikası gezildi.
Akhisar AK-Hisar Restoranda, Kaymakam Mustafa Çek, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Eryüksel ve Başkan Yardımcısı Nihat Yıldıztaş, Keskinoğlu Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu’nun da katıldıkları, evlerde yapılmış 25 çeşit zeytinyağlı yemek ve Akhisar köftesi, Keskinoğlu tavuk şiş, özel hazırlanmış irmik helvası ve Kemalpaşa tatlısından oluşan menü ile yemek yendi. Konuklar ve yabancı gazeteciler özellikle zeytin yağlı yemeklere büyük ilgi gösterdiler. UZK başkanı Habib Essid, İdari Ünite Şefi Ender Gürbüz, Zeytin Dostu Derneği Başkanı Metin Ölken, yabancı ve yerli gazeteciler, son olarak Süleymanlı Beldesindeki “FAT Tarım” zeytin işletmesini gezip sahibi İzzet Fat’tan bilgi aldılar. UZK Başkanı Habib Essid, tercüman olarak İdari Ünite Şefi Ender Gürbüz aracılığı ile, “Akhisar gibi bir ilçenin zeytin ve zeytinyağındaki durumu çok sevindirici. Buraya geldiğimiz için iyi bir iş yapmışız. Gösterilen konukseverliğe teşekkür ederiz. Genel olarak Türkiye’deki gelişmeleri takip ederken olumlu eleştiriler getiriyoruz. UZK' ye üyeliğiniz bizim açımızdan kabul edildi. Sizden atılım bekliyoruz. Tekrar Akhisar için şunu söyleyebilirim. Zeytin ve zeytinyağının kıymetini bilin. Gördüğüm kadarıyla ilçeniz zeytin için çok elverişli. Önümüzdeki zamanlarda adınızı duyuracağınızı tahmin ediyorum” dedi.

No comments: