Saturday, August 12, 2006

Zeytin Seven Kediler




Zeytin Seven
Kediler


Kaynak : http://www.kedimveben.com/

Biz Akdenizliler zeytine bayılırız. Zeytinsiz sofraya eksik bir sofra gözüyle bakarız. İtalya’da köylüler zeytini gazete kağıdından külahlara doldurup yemiş gibi yerler. Zeytin dalı ise beyaz güvercinle birlikte barışı temsil eden yegane iki figürden biridir. Kısacası zeytin biz Akdenizliler'in hayatına çıkmamak üzere girmiştir. Ya kedilerin?

Kedimveben.com’un yazarlarından Hacer Kaya’nın sevgili kedisi Zeytin, sadece siyah beyaz olduğu için değil zeytini de çok sevdiği için böylesi bir güzel ismi almıştır. Bizi şaşırtsalar da bazı kediler zeytine bayılırlar. Yine kedimveben.com’un kedilerinden Susam da bir zeytin hastasıdır. Hatta kahvaltı masasında unutulan zeytin kaselerini halının üzerine devirmesi ile ünlüdür. Bazı kediler zeytini neden bu kadar çok sever?

Kediler asıl olarak etoburdurlar. Gerçi fasulye, patates, mısır ya da bezelyeyi rahatlıkla etle karışık yerler ama zeytin tek başına tercih edilebilmektedir. Özellikle tuzlu ve yağlı tadıyla zeytin kimi kedilerin ağız tadına hitap eder. Yağın ve zeytinin taşıdığı özel kokunun bunda etkisi olduğu düşünülmektedir.

Kediler de zeytini tercih etmekte haksız değildir. Modern mutfakların tekrar keşfettiği ve sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen zeytinin kediler üzerinde de çok önemli faydaları olduğuna inanılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekten, doğal antibiyotik etkisine kadar bir çok alanda zeytin kedilerin sağlık sistemine olumlu katkılar sağlar. İdrar yolu rahatsızlıklarında da zeytinin faydası olduğu düşünülmektedir.

Kediler için zeytin keyifli bir yiyecek olsa da ağız yapıları sebebi ile böylesine kaygan bir yiyeceği yemekte zorlanırlar. Bu sebeple çekirdeği çıkarılmış zeytini küçük parçalara ayırarak bir tabak içinde servis etmenizi öneririz. Kediniz zeytini yemekten çok oynamayı tercih ediyorsa bu durumda buna pek izin vermemelisiniz. Döşemelerin zeytin yağı ile kirlenmesinden öte yere düşen zeytin parçacıklarını yiyen kedinizin enfeksiyon kapabilir. Eğer tabağına konan zeytini yemiyorsa kediniz -ne yazık ki- “zeytin düşkünlerinden” değildir.

Peki kedilerimize zeytini nasıl vermeliyiz. Tabii ki, çekirdeği çıkarılmış olarak. Yeşil zeytin seven kediler olmakla birlikte kediler ağırlıklı olarak siyah zeytinden hoşlanmaktadır. Salamura ya da konserve zeytinler ise pek tercih edilememektedir. Anlayacağınız bundan böyle zeytin alırken artık sadece sizin tatmanız yetmeyecek evinizdeki küçük beylerin ya da hanımefendilerin de ağız tadını dikkate almanız gerekecek.

No comments: